Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu Etapy psychického vývoje - mladší školní věk, VY_32_INOVACE_ Autor Mgr. Monika Malá Tematická oblast Základy společenských věd Ročník Pátý Datum tvorby Září 2013 Anotace Tato prezentace popisuje psychický vývoj jedince v mladším školním věku. Metodický pokyn Tato prezentace slouží jako elektronická učebnice, pro pátý ročník (osmiletého ) gymnázia základů společenských věd – psychologie. Časová dotace 20 minut.

2 Anotace: Tato prezentace popisuje psychický vývoj jedince v mladším školním věku.

3 Mladší školní věk Od nástupu do školy do 11 let. Sledujeme vývoj :
1. Rozumových schopností. 2. Socializaci. 3. Vývojový úkol – snaživá píle.

4 Vývoj rozumových schopností
Plynule rozšiřuje a zdokonaluje svoje schopnosti. Dítě se projevuje jako střízlivý realista. Ve vývoji inteligence se objevuje novinka – konkrétní logické operace – logika konkrétního nazírání. Dokážou počítat podle předlohy, logicky odvozovat s pomocí názoru.

5 Socializace Dítě musí cílevědomě plnit ve škole mnoho úkolů.
Jeho výkon je hodnocen (jedničkář, dvojkař…). Postupně navazuje vztahy v poměrně velkém kolektivu, kde se učí solidaritě, kázni – také tomu, jak čelit agresivitě ostatních. Vliv kolektivu – prosociální, - šikana.

6 Vývojový úkol – snaživá píle
Vytrvalá systematická snaha o dosažení cíle, který je vzdálený. Překonávání překážek a nezdarů. Při nezdaru je ohrožena sebeúcta dítěte. Hrozí: Komplex méněcennosti. Dítě může kapitulovat, rezignovat na své plnohodnotné uplatnění ve společnosti. Ve světě práce a vzdělání se pak bude cítit jako méněcenný outsider.

7 Zdroj: Pavel Říčan : Psychologie, Portál, s.r.o. ,Praha 2008


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google