1 Ing. Krajíček Jan Jak dál v zapojení odborníků z praxe Jak dál v zapojení odborníků z praxe Mezinárodní odborný seminář PRAXE A.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Advertisements

Představení projektu: ROZVOJ West Bohemia – rozvoj partnerství v územní působnosti Ústeckého, Plzeňského a Karlovarského kraje 2. Expertní workshop k projektu.
Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Představení bakalářských oborů – Uchazeči NÁRODOHOSPODÁŘSKÁ FAKULTA.
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Bakalářský studijní obor Stavba strojů a zařízení Obor je zaměřen zejména na dopravní a manipulační techniku a výrobní stroje. Vysoké učení technické v.
S TIPENDIJNÍ PROGRAMY P D F MU. A SISTENTSKÉ ODBORNÉ ČINNOSTI NA KATEDRÁCH rozvoj odborných kompetencí studenta, které jsou součástí teoretického, ale.
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
Elektrotechnické a elektronické systémy v dopravě (ESD)
„Talent 2020 aneb…“ TALENT – UNIVERZITA – PRAXE – ?
Rada VŠ - Komise pro přípravu učitelů řešení problematiky strukturovaného studia učitelství - šetření na vysokých školách.
VYBER SI, MÁME CO NABÍDNOUT Široká nabídka bakalářských a navazujících magisterských oborů zahrnující i obory s unikátním postavením na ekonomických.
Filozofické fakulty a příprava budoucích učitelů Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Jiří Lach – děkan.
Projekt CZ / /0052 Komplexní program Univerzity Karlovy v Praze pro vzdělávání v řízení přenosu znalostí a výchovu v inovačním podnikání.
CZ / /0045 Centrum podpory talentů České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Agentura VEREMA, RLC, SofCon, WAGO, BAEL.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
3. Celofakultní pedagogická konference1 Zapojení předních odborníků z praxe na Ekonomicko- správní fakultě Masarykovy univerzity.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Program Socrates/Erasmus Jana Procáková Petra Veselá Odbor zahraničních vztahů Západočeská univerzita v Plzni.
CZ / /0003 Digitalizace – digitální vysílání jako nová technologie a nový trh Hermes o.s. Czech Digital Group, Newton College Jan Vávra,
Fakulta zdravotnických studií
TechIN Propojení studia a praxe. Informace o projektu Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zahájení projektu: Ukončení.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
Pražské analytické centrum inovací CZ / /0002 Kontaktní osoba Karel Volka ESF – JPD 3 Grantové.
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Závěrečné setkání Nové Dvory, 26. – Bc. Lucie Chládková Bc. Kristýna Juhová Mgr. Lenka Karbanová Bc. Markéta Kovářová Bc. Jana Vavříková.
IPN Zajišťování a hodnocení kvality v systému terciárního vzdělávání Kvalita přípravy učitelů – podmínka pro udržení konkurenceschopnosti ČR Kašperské.
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
Zápatí prezentace1 Informace k organizaci doktorské ho studi a na Ekonomicko-správní fakult ě MU.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Brno 5. a 6. února 2008 Mezinárodní konference Konkurenceschopnost podniků1 JAK MŮŽE EKONOMICKO-SPRÁVNÍ FAKULTA MASARYKOVY UNIVERZITY PŘISPĚT KE ZVÝŠENÍ.
Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Slezská univerzita v Opavě Zájem o studium na Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné se zaměřením.
Stručná prezentace Vysoké školy sociálně-správní v Havířově.
Klinická hodnocení a farmakologie pro 3.tisíciletí – multimodální edukační platforma CZ.1.07/2.4.00/
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
FILOZOFICKÁ FAKULTA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY FILOLOGIE filozofie Historické vědy Psychologie Filologie HISTORICKÉ VĚDY psychologie filozofie Sociologie.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1 Název projektu: Tvorba modulárního systému udělování zápočtů v bakalářském studiu za účelem motivace studenta formou.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Představení Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné Slezské university v Opavě Michal Tvrdoň – proděkan pro vědu a výzkum Zasedání Vědecké rady SU OPF.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Katedra ošetřovatelství březen 2009.
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
PORADENSKÉ CENTRUM ZF JU V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Bohumila Voženílková Zdeněk Štěrba Katedra rostlinné výroby Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Zahájení doktorského studia oborů Řízení a ekonomika podniku Ekonomická informatika
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT Nabízíme nové studijní zaměření Fyzika a technika termojaderné fúze Nové studijní zaměření, které FJFI ČVUT.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Seminář pro výchovné poradce SŠ
Střední škola služeb a cestovního ruchu, Varnsdorf
Zkrácený název projektu: „Rozvoj kompetencí“
Fakulta bezpečnostního inženýrství Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava vyhlašuje v rámci rozvojového projektu „Analýza studia.
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Pavel Burda Roman Vaníček
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
IP Alena Kopáčková (DFP)
Spolupráce gymnázií s vysokými školami
eTwinning – digitální technologie smysluplně a zábavně
Transkript prezentace:

1 Ing. Krajíček Jan Jak dál v zapojení odborníků z praxe Jak dál v zapojení odborníků z praxe Mezinárodní odborný seminář PRAXE A STÁŽE STUDENTŮ VYSOKÝCH ŠKOL Brno 13 – 14. listopadu 2008 Univerzitní centrum MU Šlapanice

2

3 Výsledky analýzy stavu potřeb spolupráce fakult a MU s podnikatelskou sférou Výsledky analýzy stavu potřeb spolupráce fakult a MU s podnikatelskou sférou S přihlédnutím k potřebám  odborníků  podnikatelské sféry z nichž pocházejí odborníci zapojení do přednáškové činnosti  univerzity  fakult  jednotlivých akademických pracovníků

4  Podnikatelská sféra a její odborníci mají zájem o zapojení do přednáškové a projektové činnosti na univerzitách.  Nejvhodnější je využití odborníků, kteří mají současně i jisté pedagogické znalosti.  Odborníky z praxe je nejvhodnější využít pro jednotlivé přednášky vztahující se k přednášené látce s tím že jejich vystoupení především posluchačům objasní konkrétní uplatnění a dopady přednášené teorie v praxi.  O zapojení odborníků musí mít zájem především fakulty a návazně i univerzita. Proto je nezbytné vypracovat postupy na jejich zapojení a vzory smluv s partnerskými organizacemi jejichž odborníci se zapojují do přednáškové činnosti a spolupráce s MU – ty vzory mluv budou součásti výstupu z projektu. Na úrovni fakult je přístup k jejich zapojení ovlivněn postojem vedení fakult.

5  mezi akademickými pracovníky je možno vysledovat dva základní přístupy, které se mohou i vzájemně prolínat:  akademičtí pracovnicí, kteří využívají odborníky z praxe a trvale s nimi udržují kontakty a získávají nové odborníky;  akademičtí pracovnici, kteří považují odborníky z praxe za do jisté míry přítěž, která omezuje jejich vlastní výuku.  V této souvislosti je možno vyslovit i předběžný závěr, který by zejména negativní postoje eliminoval – zahrnout požadavek na přednášky význačných odborníků z praxe již do akreditačního řízení.  Podnikatelská sféra má se zapojení svých odborníků především spojena očekávání, které jsou již uvedena.  Podnikatelská sféra je připravena se i finančně podílet na spolupráci s univerzitou ale jsou s tím spojena i její očekávání zejména při získávání nových spolupracovníků.

6 Centra excelence jsou jednou z významných možností jak zapojit podnikatelskou sféru do problematiky vysokých škol, je vytvoření center excelence. V podmínkách ESF MU se jedná o projekt pod názvem TopSeC. TopSeC = Top Students Centre (čti "topsek"), T – talentovaní, o – odpovědní, p – pilní/perspektivní, S – spolehliví, e - erudovaní/ekonomové, C – centrum.

7 Cíle „TopSeC“ Pro studenty  další motivace vynikajících studentů  navázání přímých kontaktů a spolupráce s podnikatelským sektorem  získání dodatečné kvalifikace účastí v prestižním programu  možnost vybrat si již v průběhu studia budoucího potenciálního zaměstnavatele

8 Cíle „TopSeC“ Pro partnery fakulty a subjekty zapojené do projektu  přímá komunikace s talentovanými studenty již v průběhu jejich studia  možnost detekovat talentované studenty již v průběhu jejich studia  podílet se na odborném vzdělávání studentů  prezentace informací přímo vybraným studentům, o něž má subjekt zájem

9 Cíle „TopSeC“ Pro fakultu a univerzitu  možnost získat další partnery pro spolupráci  umožnit akademickým pracovníkům více se zapojit do spolupráce s podnikatelským sektorem při průzkumech a výzkumu zaměřeném na řešení konkrétních problémů  získat přístup k potřebným informacím z podnikatelského sektoru pro potřeby výzkumu, který bude ESF MU zajišťovat, neboť bez oboustranně prospěšné spolupráce se konkrétní data spojená s konkrétními firmami obtížně získávají  ocenit akademické pracovníky, kteří se budou na konkrétním výzkumu podílet  dále posilovat postavení fakulty jako iniciátora inovací na MU  přispět k posílení postavení ESF MU jako výzkumné fakulty

10 Zařazení do výukového procesu  Do seminárních skupin „TopSeC“ jsou studenti zařazeni po absolvování bakalářského studijního programu v prezenčním studiu. Seminární skupiny budou vždy pokračovat až do ukončení magisterského studijního programu.  Do programu „TopSeC“ se studenti přihlašují v prvním semestru navazujícího prezenčního magisterského studia a pokračují v něm do jeho ukončení.  Projekt „TopSeC“ je zahájen vždy se zahájením nového akademického roku.

11 Kriteria výběru studentů do seminárních skupin Kriteria výběru studentů do seminárních skupin  výběr 15 – 20 studentů s nejlepším průměrem z KF a KPH, studijním oddělením  výběr 5 – 10 nejlepších studentů z KVE, KE a KRES, studijním oddělením  výběr 5 nejlepších studentů z mezifakultních studijních programů  oslovení vybraných studentů a jejich selekce na základě: aktivit ve studentských spolcích (např. AISEC apod.) absolvovaných praxí a stáží (především zahraničních a studentských praxí, studijních pobytů, samostatných studijních pobytů v zahraničí) schopnosti samostatného myšlení jejich doporučení akademickými pracovníky a vedoucími příslušných kateder.

12 Délka projektu TopSeC Projekt je vždy dvouletý a je zahájen studenty prvního ročníku navazujícího prezenčního magisterského studia čtvrtého ročníku prezenčního magisterského studia.

13 Partneři projektu TopSeC

14 Závěr  je nutné dále prohlubovat zapojení předních a odborníků z praxe od přednáškové a projektové činnosti  Klást zvýšený důraz na studentské praxe  Dále rozvíjet realizaci projektu TopSeC

15 Děkuji za pozornost O & O Ing. Jan Krajíček Tel.: