Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno: Ročník (obor):KČ H/01 Kuchař - číšník Tematická oblast:Vepřové maso dušením - předběžná úprava, příprava základu Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží k upevnění učiva Vepřové maso dušením,předběžná úprava a technologické postupy základů Šablona číslo materiálu: III/2-21 III/
www. commons wikimedia.cz
je tepelná úprava potravin v uzavřené nádobě na potravinu působí menší množství 1/3 horké tekutiny, horké páry a malé množství tuku při teplotě 100 °C Příloha strana56 Technologie příprava pokrmů I. Nakladatelství Merkur, 1983,1994 ISBN
1. Předběžná úprava masa: očištění, omytí, porcování, špikování, protýkání,kořenění apod. 2.Průběh dušení: prudké opékání masa, vložení na příslušný základ, podlévání, obracení, zahušťování apod. 3. Dokončovací práce:cezení, dochucování, legírování(zjemňování) vkládání vložek(okurky, žampióny apod.) dobře zvolený základ ovlivní charakter celého pokrmu základy: cibulový, zeleninový cibulovo - paprikový slaninový
připravujeme v celku (šály) krájíme na nudličky, kostky plátky( filé), plátky plněné( závitky) dusíme ve vlastní šťávě nebo základu, v kastrolu s poklicí www. commons wikimedia.org
Základem rozumíme: vhodně upravené potraviny, jako jsou cibule, kořenová zelenina, koření, rajčatový protlak. Základy používáme na přípravu pokrmů dušením: maso v celku – pečeně na kostky – guláše na nudličky – tokáň na plátky – plátek, žebírko plněné plátky – závitky, rolády
Předběžná úprava: očištěnou, omytou cibuli nakrájíme( kostky, plátky,kolečka, podle druhu pokrmu) tuk a nakrájená cibule, cibuli orestujeme na rozpáleném tuku, přidáme kmín a zalijeme vodou nebo vývarem Základ: tmavý - Přírodní pečeně- dobrá barva šťávy světlý- podle druhu pokrmu- charakter – chuť, barva
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeňka Sîrbu Bc.
Předběžná úprava: očištěnou, omytou cibuli nakrájíme( kostky, plátky,kolečka, podle druhu pokrmu) tuk + cibule, orestujeme přidáme mletou papriku mírně zpěníme a ihned zalijeme vývarem, vodou (papriku nesmíme spálit základ by zhořkl !!!!!)
Předběžná úprava: očištěnou, omytou cibuli nakrájíme( kostky, plátky,kolečka, podle druhu pokrmu) tuk + cibule orestujeme přidáme rajčatový protlak,krátce orestujeme a pak přidáme mletou papriku mírně zpěníme a ihned zalijeme vývarem, vodou. (papriku nesmíme spálit základ by zhořkl !!!!!)
Předběžná úprava: očištěnou, omytou zeleninu,cibuli nakrájíme (kostky, plátky,kolečka, podle druhu pokrmu) základ:tuk (většinou máslo nebo margarín, olej), kořenová zelenina nakrájená na plátky,orestujeme přidáme cibule, divoké koření, citrón, ocet, hořčici,cukr a to vše orestujeme a zalijeme vývarem, vodou
Předběžná úprava: očištěnou, omytou zeleninu,cibuli nakrájíme (kostky, plátky,kolečka, podle druhu pokrmu) tuk, slaninu a cibuli na kostky orestujeme a zalijeme vývarem nebo vodou používá se nejčastěji u pokrmů, které se před podáváním necedí.
www. commons wikimedia.org. Technologie příprava pokrmů II. Nakladatelství Merkur, 1984,1994 ISBN Technologie příprava pokrmů 2. Nakladatelství Fortuna, 1999,2006 ISBN Receptury teplých pokrmů Nakladatelství Merkur, 1991,1705 ISBN