Co by měla splňovat pověřená knihovna (Atest) Pardubice15.-16.4.2002 Zlata Houšková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
Veřejné informační služby poskytované prostřednictvím Internetu Městskou knihovnou v Ústí nad Orlicí n okres Ústí nad Orlicí - MěK Ústí nad Orlicí s reg.
MEZIKNIHOVNÍ VÝPŮJČNÍ SLUŽBA V OKRESE ŽĎÁR NAD SÁZAVOU Mgr. Libuše Foberová Pardubice 15. – 16. dubna 2003 KNIHOVNA MATĚJE JOSEFA SYCHRY VE ŽĎÁŘE NAD SÁZAVOU.
Portál jihočeských knihoven Jihočeská vědecká knihovna PhDr. Zuzana Hájková
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Regionální funkce knihoven, Pardubice, Meziknihovní služby: platforma pro spolupráci knihoven Jindřiška Pospíšilová Národní knihovna ČR.
Tvorba výměnných fondů, jejich cirkulace a distribuce Definice závazného standardu výkonového ukazatele pro práci s výměnnými fondy Struktura výkonového.
Výsledky Analýzy mzdové, věkové a vzdělanostní struktury pracovníků knihoven v ČR 2003 – 2004 Zlata Houšková Pardubice listopad 2005.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Internetizace knihoven a regionální funkce PhDr. Jaroslav Vyčichlo ředitel Studijní a vědecké knihovny PK ve spolupráci s Mgr. Tomášem Gecem.
Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně 1 Zajištění vybraných regionálních funkcí na úrovni střediskových knihoven PhDr. Zdeňka Friedlová.
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
Celostátní síť pro venkov
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
REKS - Regionální knihovnický systém Školení pro dobrovolné knihovníky 4. března 2008.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
VZDĚLÁVÁNÍ a REGIONÁLNÍ FUNKCE ??? Brno Zlata Houšková.
Porada profesionálních knihoven Středočeského regionu Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková březen, 2007.
Atest - připomínky V Pardubicích Rok poté L. P. 2003, 15. měsíce apríla Zlata Houšková.
SETKÁNÍ S ŘEDITELI STŘEDOČESKÉHO KRAJE květen 2011
1. Poradenská a konzultační činnost, plány, rozbory (Revize standardu regionálních funkcí) Pardubice 15. – Jana Nejezchlebová MZK Brno Ladislava.
Meziknihovní služby Ludmila Kohoutová Národní knihovna ČR Komise pro služby, Brno
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
3. Vzdělávání knihovníků, semináře, porady Pardubice Zuzana Hájková Zlata Houšková.
Standard veřejných knihovnických a informačních služeb Příprava novely knihovního zákona Vít Richter Národní knihovna ČR tel
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
1 Regionální funkce v roce 2005 „ Několik“ údajů z výroční zprávy Praha, 1. června řádné zasedání sekce SDRUK pro RF.
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
Regionální knihovní systém Region Jindřichův Hradec.
Současný stav regionálních funkcí v ČR Knihovnická dílna 2006 Praha, 7. dubna 2006.
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
Školení, Náchod 18. dubna 2007 Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková.
Digitální strategie krajů Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Digitální strategie krajů Datum:
Jsou muzejní knihovny knihovnami veřejnými? Jarmila Okrouhlíková Knihovna UPM
Knihovny v pavučině spolupráce, Jindřichův Hradec Barbora Ramajzlová Asociace knihoven vysokých škol ČR - kroky ke.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
1 Regionální funkce v roce 2004 Výchozí stav pro krajské spravování RF Pardubice, 1. listopadu 2005 Celostátní seminář.
Co by měla splňovat pověřená knihovna Brno
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
15. prosince 2005Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje Regionální zdravotnický informační systém Martin Zeman.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Výkon regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v roce 2014 v celostátním srovnání Porada ředitelů pověřených knihoven Jihomoravského kraje Městská knihovna.
Krajský Akční Plán rozvoje vzdělávání 11. prosince 2015.
Šest let poté aneb Vzdělávání v krajích po šesti letech Pardubice Zlata Houšková.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Seminář SK ČR RDA a seriály. Seminář SK ČR RDA a seriály Obsah prezentace:  Minimální záznam + příklady  Záznamy z NK ČR 
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Knihovna Kroměřížska Odborný seminář
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Ústav vědecko – pedagogických informací a služeb Informační den Již po desáté!
Souborný katalog ČR - včera, dnes a zítra
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Seriály v Souborném katalogu ČR
SK CASLIN - spolupráce s JVK
Plán – harmonogram realizace cílů
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Spolupráce se Souborným katalogem ČR v Knihovně UPM
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Transkript prezentace:

Co by měla splňovat pověřená knihovna (Atest) Pardubice Zlata Houšková

1.Provozovatel pověřené knihovny (PK) musí souhlasit s tím, aby knihovna byla pověřena.  PK musí chtít pomáhat knihovnám v okruhu své působnosti a spolupracovat s knihovnami jiného typu (být otevřena spolupráci)  PK musí být přesvědčena o správnosti této činnosti (nikoli o její ekonomické výhodnosti) a o tom, že

Regionální funkce jsou služba!!!!!

2. Knihovna musí být sama na velmi dobré odborné úrovni 2.1. Dodržovat všechny národní standardy v oboru ( AACR, autority….) 2.2. Mít kvalitní fond profilovaný se zřetelem k různým informačním zdrojům včetně elektronických 2.3. Mít kvalitní katalogy a zpracování fondů 2.4. Být schopná předávat a přebírat kvalitní záznamy do SK CASLIN

2.5. Mít plnou strukturu služeb (půjčovní, studovny/kouty, referenční služby, kopírovací služby (povinná kopírka), poskytovat veřejný internet s kvalifikovanou asistencí, alespoň některé specializované služby 2.6. Být schopna zajišťovat kvalitní meziknihovní, zejména (ale nejen) výpůjční služby (MS, MVS) pro region

2.7. Být automatizovaná (co „nejplnější“ automatizace) ** 2.8. Mít automatizovaný knihovní systém (AKS) – na úrovni standardů ; otevřený dlouhodobé koncepci v kraji (v rámci kraje je žádoucí je dospět ke kompatibilitě) 2.9. Mít vlastní Web a na něm prezentovat informace a potřebné materiály pro knihovny a zřizovatele

3. Musí mít odpovídající pracovní kapacity k poskytování regionálních funkcí, jimiž bude pověřena 3.1. kvalifikace tj. musí být schopna všestranné odborné konzultace a poradenství k problematice:  ekonomiky (poradit např. s přijetím, realizací a zúčtováním grantů, ale i a dalšími ekonomickými otázkami  pracovně právním otázkám (ředitel…)

 ICT ( předpoklad mít pracovníka na úrovni ECDL; musí mít znalosti o AKS používaném v obvodu působnosti )  akvizice ( včetně o elektronických zdrojů… )  zpracování  služeb aj.  jazykové vybavení (minimální) – alespoň jeden pracovník znalý alespoň pasivní angličtiny

3.2. pracovní kapacitu vyčleněný alespoň částečný úvazek

4. Musí mít informační základ pro poskytování regionálních funkcí 4.1. Musí být v konferenci KNIHOVNA, Region a event. dalších i speciálně ad hoc vytvářených konferencích;  musí rutinně a pravidelně komunikovat prostřednictvím u;  sledovat dění v oboru 4.2. Musí umět užívat Internet k vyhledávání informací

4.3. Musí mít k dispozici a využívat Českou národní bibliografii (ČNB) 4.4. Musí mít a umět využívat informační zdroje ze všech národních licencí, umět je nabídnout a propagovat 4.5. Musí se účastnit vzdělávání, koordinačních a poradních aktivit kraje, event. celostátních apod.

5. Musí mít (vyřešit) specifické podmínky 5.1. Skladové kapacity pro výměnný fond 5.2. Zajištění dopravy

7. Knihovna musí být schopna plnit další úkoly a specifika kraje