Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0114 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Slovesa - přechodníky 32_04_05: Mluvnice – Anotace Jazyk
Advertisements

Pravopis ú/ů Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ1r0109 Název sady:
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Slovní druhy Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ2r0101 Název sady:
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0116 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
89.1 SLOVESA – osoba, číslo, slovesný způsob, čas
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.15 Anotace: Prezentace je zaměřena na slovesné kategorie rod a vid. Ke každé kategorii je uvedena stručná definice s příklady.
Doplněk Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0112 Název sady:
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
SLOVESA Mgr. Michal Oblouk.
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0103 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Slovesa (verba).
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:4. ročník – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Slovesný.
SLOVESA Slovesný způsob a čas 6. ročník.
Slovesný vid Dokonavý nedokonavý.
Pro 5. ročník ZŠ Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Jazyková výchova - Tvarosloví VY_32_INOVACE_139 květen 2011Mgr. Hana Patschová.
Slovesa – osoba, číslo, čas
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Spojovací výrazy Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Květen 2013
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0109 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Pro 5. ročník ZŠ Jazyk a jazyková výchova – Český jazyk a literatura – Jazyková výchova – Tvarosloví VY_32_INOVACE_137 duben 2011 Mgr. Hana Patschová.
85.1 Slovesný způsob Mlč! mlčel bych….. Mlčme! mlčel bys… mlčím…
TVARY OZNAMOVACÍHO A ROZKAZOVACÍHO ZPŮSOBU
Věta, výpověď, promluva Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0101
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0112 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ2r0107 Název sady:
Slovesný vid mluvnická kategorie sloves
Za předpokladu použití psacích potřeb
SLOVESA - 5 Ohebný slovní druh-časují se
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0119 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0115 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
37.1 Slovesa Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Autor: Dana Brádková.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0110 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_520_Slovesa AUTOR: Mgr. Michaela Rychnovská ROČNÍK, DATUM:
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0113 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0118 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Slovesa (verba) Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ2r0111 Název sady:
Český jazyk 3. ročník ZŠ „Slovesa“
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0105 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Přísudek. Přísudek = predikát  základem věty  slovo nebo spojení ve funkci přísudku vyjadřuje  děj (Učitel bedlivě zkoumal výrazy studentů.)  stav.
Slovesné kategorie praktické opakování 1. OSOBA a ČÍSLO 1.os. JÁ - nesu1. os. MY - neseme 2. os. TY - neseš2. os. VY - nesete 3. os. ON – nese3. os.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Základní větné členy: PODMĚT a PŘÍSUDEK Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Slova ohebná 2 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 7 - slovesa Mluvnice pro 2. ročník
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
  Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor : Mgr. Jitka Kolářová
SLOVESNÝ ZPŮSOB PODMIŇOVACÍ
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 10 – slovesa – slovesný čas
VY_32_INOVACE_Sib_I_14 Slovesa
Základní skladební dvojice Název projektu: OP VK
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_13
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
VY_32_INOVACE_Jir_II_07 Slovesa a přechodníky
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 12 – slovesa – slovesný rod
Digitální učební materiál
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ8_02
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Slovesný vid.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Slovesa Název školy: Základní škola Zaječí, okres Břeclav
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Transkript prezentace:

Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0114 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a literatura Téma:Slovesný čas Jméno autora:Kateřina Halaštová Vytvořeno dne: Metodický popis – anotace:Opakuje znalosti o slovesném čase, prezentace obsahuje i cvičení kontrolující rozumění učivu. SLOVESNÝ ČAS

Slovesný čas je určitý tvar slovesa, který vyjadřuje časové období, ve kterém děj probíhal/probíhá/bude probíhat. Slovesný čas je podřízen kategorii způsobu, tzn. slovesný čas lze určit jen u indikativu. U imperativu a kondicionálu čas neurčujeme! Český jazyk využívá tří časů: a)Čas přítomný = prézens b)Čas minulý = préteritum c)Čas budoucí = futurum SLOVESNÝ ČAS

Přítomný čas se v českém jazyce vytváří pouze od nedokonavých sloves (př. píšu, voláme, slyšíš…). Tvary přítomného času jsou jednoduché. PRÉZENS

Tvoří se pomocí příčestí minulého (př. psal, volali, myslela) a přítomných tvarů slovesa být (jsem, jsi, jsme, jste), tzn. jedná se o tvary složené. V třetí osobě jednotného i množného čísla se pomocné sloveso nevyjadřuje, užívá se jen příčestí minulé (pozn. přesto se jedná o tvar složený!) PRÉTERITUM

Vyjadřuje se dvěma základními způsoby: a)Přítomným tvarem sloves dokonavých (př. uvařím, uslyšíme, naučí se), tzn. jedná se o tvar jednoduchý. b)U nedokonavých sloves spojením budoucího tvaru slovesa být a infinitivu (př. budu čekat, budeme se těšit, budou se bát), tzn. jedná se o tvar složený. FUTURUM

Budoucí čas se vyjádří časem přítomným (tento postup je typický pro hovorovou řeč): Př. Zítra dělám těžkou zkoušku. Prézens historický (při vypravování se děj proběhlý v minulosti vypravuje časem přítomným): Př. Šel jsem kolem chalupy a najedou vidím, že je okno otevřené. (autor docílí napětí, dramatičnosti vypravování) Tvary přítomné vyjadřují někdy děj, který platí stále: Př. Sytý hladovému nevěří. Hlad má velké oči. POSUNY V UŽÍVÁNÍ ČASU = TEMPORÁLNÍ TRANSPOZICE

V češtině existují také časy relativní: souběžné, předčasné, následné. Základním dějem je děj vyjádřený ve větě hlavní, děje ve vedlejší větě jsou relativní. Pro vyjádření relativnosti se užívají časová příslovce (nejprve, pak, nakonec…), časových spojek (když, až, jakmile…), předložek, přechodníků. Př. Viděl jsem, že byl zklamaný. (viděl jsem = základní děj; byl zklamaný = relativní děj, proběhl před základním dějem) Nejprve jsem ránu vydezinfikovala, pak jsem přiložila sterilní obvaz a nakonec jsme odjeli na pohotovost. Po vydezinfikování rány jsem přiložila sterilní krytí. Jakmile jsem ránu vydezinfikovala, přiložila jsem sterilní krytí. Sesednuv z koně, uvázal jej k buku. Majíc strach ukryla se za lipou. RELATIVNOST ČASŮ:

Najít slovesné tvary, určit u nich slovesný čas, stanovit, zda se jedná o tvar jednoduchý, či složený. Najít místo, v němž dochází k temporální transpozici. Měl ještě jednu knížku; tuhle vzal od něho rychtář. „To bude čtení na zimu!“ sepjala ruce selka. „Beztoho ty naše skoro všecky umíme nazpaměť,“ přidal sedlák. A Světluška brala ty knížky jednu za druhou jako drahocenný poklad, z rubu na líc je převracela a kolem rtů kmitá se jí zase ten divný, milounký úsměv…. … „Ještě jich tu mám několik, dvě mi do Srbče zbudou, jedna do milého,“ zahovořil muž, stahuje opět váček opatrně řeménky. V. B. Třebízský: Bludné duše CVIČENÍ 1:

Spočítat, kolik sloves je v préteritu, prézentu a futuru: 1) Připadalo jí, že ji pozře, že zmizí navždy v jejím hrozném jícně. 2) „Abychom věc neprotáhli, dojel jsem si na Vomáčku pro toho Lumpa Martináka.“ 3) „Připravte to všechno, Kozlíku!“ 4) „Nu,“ řekl Krušnej mrače se, „dnes Zalužice neuvidíme, ale uvidíme je bohdá zase. Co mlhy spohltí, slunce jim zase vyrve. Jsou vodou obehnány, ale k nim a k jejich polím voda nemůže. Nám bude hůře, jen se podívejte!“ 5) „Copak ses zbláznila, holka! Kdopak by tě očekával? Kdo by se ti mohl vydat naproti? Však oni vědí, kde jdi, a rádi jsou, žes tu u nás-“ CVIČENÍ 2:

Určit, jak děje ve skutečnosti probíhaly za sebou, vysvětlit, jak jsou relativní časy vyjádřeny: 1)Bába, vyšedši na zápraží, neviděla z vysokých topolů podle mlýnské stoky než zamžené jejich obrysy. 2)Vedl ji zase bahnem, ostřicí a rákosím, neustále rozmlouvaje o nutnosti upravit rybníček a proměnit jej v sádky. 3)Než udeří zima, musí být všechno v pořádku. 4)Však pochybuju, že bych ho byl zabil. 5)Ty mi třetí rád dáš, až s tebou promluvím! 6)Právě když dívka přicházela, vracela se čápice k trojici již silně povyrostlých čápat. K. Klostermann: Mlhy na blatech CVIČENÍ 3:

Vytvořit od sloves: Dostat – 3.os., pl., indikativ, préteritum Usnout – 3. os. sg. indikativ, préteritum Vyprávět – 2. os. pl. indikativ, prézens Utrhnout – 1. os. sg., indikativ, préteritum Žít – 2. os., sg., indikativ, futurum Vyhrát – 3. os., sg., indikativ, prézens Jít – 1. os., sg., indikativ, préteritum Odemknout – 2. os., sg., indikativ, préteritum Péct – 1. os., pl. Indikativ, futurum CVIČENÍ 4:

 MARTINEC, Ivo; TUŠKOVÁ, Jana Marie; ZIMOVÁ, Ludmila. Mluvnice – učebnice českého jazyka pro střední školy. Plzeň: Fraus,  KOSTEČKA, Jiří. Český jazyk pro 2. ročník gymnázií. Praha: SPN,  BEZPALOVÁ, Vladimíra; MÁLKOVÁ, Jitka; MARTINEC, Ivo; JEŽKOVÁ, Jaroslava; PAŠKOVÁ, Martina; VAŇKOVÁ, Jana; ZIMOVÁ, Ludmila: Mluvnice, komunikace a sloh – cvičebnice českého jazyka pro střední školy. Plzeň: Fraus,  HAVRÁNEK, Bohuslav; JEDLIČKA, Alois. Stručná mluvnice česká. Praha: Fortuna,  KLOSTERMANN, Karel. Mlhy na blatech. Praha: Nakladatelství Jos. R. Vilímek,  TŘEBÍZSKÝ, Václav Beneš. Bludné duše. Praha: Vyšehrad, POUŽITÁ LITERATURA