LINGUA CECA I LM UDINE zimní semestr 2014/2015 STYLISTIKA A TRANSLATOLOGIE Božena Bednaříková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Advertisements

Tematická a kompoziční složka literárního díla
Vymezení slovních druhů
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_01.
Úvod do studia jazyka – 4. Gramatika Morfologie.
JAZYKOVĚDA, JAZYKOVÁ KULTURA, ŘEČ A JAZYK
Řeč, jazyk, mluva.
UDINE 2011 LINGUA CECA III © Božena Bednaříková.
Komunikace Aktivita č.1: Člověk a svět práce Prezentace č. 6
Osnova rozboru uměleckého textu
Rozbor uměleckého textu
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Mgr. Gabriela Trojánková :: Vyšší policejní škola Ministerstva vnitra v Praze :: vedoucí oddělení německého jazyka Úsek dalšího profesního vzdělávání.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Digitální učební materiál
UDINE LINGUA CECA I LM ZS 2012/2013 Božena Bednaříková.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_12
OSOBNOST.
STRUKTURA A JAZYK LITERÁRNÍHO DÍLA
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ZS 2013/2014 Božena Bednaříková
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_3.1.1.
Komunikační dovednosti
Úvod do teorie a praxe překladu
BPH_EKOR Ekonomika organizací podzim 2012
PŘÍSLOVCE (adverbium) je neohebný slovní druh, který vyjadřuje bližší okolnosti dějů a vlastností. V češtině se mezi slovními druhy řadí na šesté místo.
Stylistika Marcela Jurková.
Věta, výpověď, promluva Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0101
FÁZE NÁCVIKU SLOHOVÉHO PROJEVU
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_3.1.4.
DIGITÁLNÍ U Č EBNÍ MATERIÁL Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/ N á zev projektu EU pen í ze středn í m š kol á m Masarykova OA Jič í n N á zev š koly.
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
[Výrazy funkce a funkční v Mathesiově definici věty a foném(at)u] Martin Beneš – ÚJČ AV ČR; ÚČJTK FF UK v Praze vzdělávací cyklus Moderní mluvnice češtiny.
Výuka českého jazyka pro cizince na Vysoké škole hotelové v Praze 8
UDINE Lingua ceca I LM ZS 2013/2014 Božena Bednaříková.
Didaktické metody Androdidaktika.
centrální porucha zpracování řečového signálu
Volitelný jazykový seminář STYLISTICKÉ HODNOCENÍ PŘEKLADU Božena Bednaříková.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Stylistika: Slohotvorní činitelé Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Současný český jazyk 5 Stylistika Marek Lollok. Literatura - Stylistika češtiny. Eva Minářová. 1. vyd. Brno: PdF, MU, ČECHOVÁ, Marie, Marie KRČMOVÁ.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_7_ŘEČ PŘÍMÁ, NEPŘÍMÁ, POLOPŘÍMÁ Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Zvláštnosti větné stavby Tematická oblast:Česky jazyk a literatura pro 3. ročník.
Teorie komunikace 1 Hradec Králové CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Věta a výpověď Tematická oblast:Česky jazyk a literatura pro 3. ročník oboru.
Povídka Básník Karel Čapek – Povídky z jedné kapsy - Slohotvorní činitelé.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_10A_CJ9_17_SLOH_A_KOMUNIKACE.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název prezentace (DUMu) Interpunkce: dvojtečka Tematická oblast:
PROSTěsdělovací styl TEORIE.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Didaktické metody Androdidaktika.
Škola SOŠ a SOU Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor
SUPRASEGMENTÁLNÍ ANALÝZA TEXTU
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
SOUHRNNÉ POUČENÍ O SLOHU
Organizační struktura
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Slovenský jazyk Štylistika
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
STYL PROJEVŮ MLUVENÝCH A PSANÝCH
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
VOŠ A SPŠ ŠUMPERK V PROJEKTU MOV
Koherence textu   - koherence textu: soudržnost textu, provázanost.
Narušená komunikační schopnost
ZÁKLADNÍ PROMLUVOVÁ PÁSMA
Transkript prezentace:

LINGUA CECA I LM UDINE zimní semestr 2014/2015 STYLISTIKA A TRANSLATOLOGIE Božena Bednaříková

Projekt FRUP Rozvoj komunikační kompetence a stylizačních dovedností zahraničních studentů humanitních oborů

Pracovní přednáška č. 1 STYL JAKO INTEGRAČNÍ PRINCIP

STYL jako INTEGRAČNÍ PRINCIP STYL jako INTEGRAČNÍ PRINCIP - o čem je tato prezentace? stylistika v každodenním životě (stylistika v praxi) stylistika v teorii languizace parole verbální komunikace (exkurz: Jakobson, Martinet) „klasická“ terminologie: jazykový projev, promluva, výpověď, výpovědní úsek STYL – ve smyslu platonském/aristotelovském prostředky výstavby komunikátu funkce stylu

„Stylistika“ v každodenním životě Najděte formulační nedostatky a) V celém prostoru továrny je zakázáno požívat alkoholické nápoje a rum. b) Naše firma je výrobcem píšťalek pro policisty z plastu. c) Česká pojišťovna – oddělení pro likvidaci škod v zahraničí a cizinců. d) Chlapec vyhodil radostně umazanou čepici do vzduchu. e) Vyzvedněte si včas opravené boty. f) Vdova 54/160 hledá seznámení s inteligentním mužem abstinentem z nedostatku příležitosti. g) Malou radost ze sněhu a námrazy mají energetici, pod jejich tíhou praskají dráty. h) Nemohu si dovolit odvolat odboráře ze svých funkcí. i) Známý ekonom zkoumal cenový nárůst ve svém dynamickém vývoji.

STYLISTIKA v teorii souvisí s jazykovou (verbální) komunikací jazyk = základní komunikační prostředek studuje jazyk z hlediska jeho komunikační FUNKCE (+ specifické funkce další) studuje zákonitosti výstavby jazykových projevů (komunikátů, textů) studuje STYL jazykových projevů (text) + stylovou hodnotu jazykových prostředků

„Klasická“ terminologie jazykový projev: sémanticky a formálně uzavřený, jednotná funkce v procesu komunikace, skládá se z promluv (monolog x dialog) promluva: souvislé vyjádření 1 účastníka komunikačního aktu - monolog: promluva = jazykový projev - dialog: promluva = replika

Ad PROMLUVA sémanticky uzavřená relativně samostatná původce: jeden mluvčí cíl, funkce, realizace určitého záměru okolnosti časové a prostorové

Ad VÝPOVĚĎ elementární jednotka promluvy úsek řeči (parole) vymezený koncovým signálem (kadence, tečka) po gramatické stránce: větná x nevětná (věta = jednotka langue)

A: Nevíš náhodou, v kolik hodin se zítra má Lucie vrátit ze své pracovní stáže v Berlíně? B: Ale vím. Pokud stihne ranní rychlík, tak kolem čtvrté odpoledne. = jazykový projev (dialog) 2 promluvy A + B A: 1 výpověď (2 výpovědní úseky) B: 2 výpovědi (3 výpovědní úseky)

Ad TEXT jazykový projev = (jazykový) komunikát = text < TEXT : jakýkoliv komunikát (i nejazykový) < TEXT : parole (manifestace jazykového systému) > TEXT : písemný verbální útvar (i neterminologické užití)

Languizace parole vyčleňování systémových jednotek ve vyšších subsystémech PLK – fonologie (Trubeckoj), morfologie (Jakobson, Skalička) ALE! - překročení hranic věty (Mathesius)

Nejen CO, ale i JAK TEXT 1 Lidé v plamenech Oheň se vyvalil s příšernou rychlostí a počal rozpínat svůj obrovský červený plášť. A tam nahoře, v oknech, stáli ještě lidé, lomili rukama, křičeli. Teď vyšlehl plamen znovu, uvnitř to zahřmělo – a zřítilo se schodiště. Lidé nahoře byli ztraceni. Tu vyskočí člověk ze zástupu, vrhne se k nejbližší trhlině ve zdi a „Žebřík! Žebřík! Rychle!“ TEXT 2 Požár v Masarykově ulici Včera ve 22 hod. vznikl v přízemí domu čp. 32 v Masarykově ulici požár. Rozšířil se nejprve v dolní části budovy, poté zničil schodiště, a proto několik lidí z vyšších pater nemohlo dům včas opustit. Díky rychlému zásahu pana Aloise Nového však nedošlo k žádným ztrátám na životech.

TEXT 3 Čéče, to bylo hrozný! Včera večer ti v naší ulici hořelo! Několik lidí zůstalo v domě a nemohli se dostat ven, ale jeden člověk vlez oknem dovnitř a všechny je vynes. To sem mrkal na drát. A měl si vidět, jak padalo to schodiště. Rána jak z děla! - táž událost, ale rozdílné zpracování - diference: typ textu? Komu je určen? - jazykové prostředky: text 1 x text 2 x text 3

STYL stýlos = rydlo platonské/absolutní chápání - hodnota díla aristotelovské/relativní chápání - vlastnost díla (způsob utváření)

Funkční STYL - definice „Funkční styl chápeme jako záměrný a cílený, eventuálně i uvědomělý výběr výrazových prostředků (zvláště jazykových, ale i tematických a textových) a jejich stylizační a kompoziční uspořádání, které odpovídá určité funkci a cíli komunikátu, komunikační situaci a všem dalším okolnostem.“ ( Minářová 2011, 23)

Prostředky výstavby komunikátu lingvální (fonologické, morfologické, lexikální, syntaktické) paralingvální (fonické, grafické) nelingvální (gesta, mimika) tematické (topoi) textové

Ad textové prostředky funkce: spojovat výpovědi ve vyšší celky Přinesl mi dárek. A kytku taky. prostředky koherentní, kohezní prostředky kompoziční: tropy, figury (opakování slov, motivu, metaforické posuny významu) Svítání na západě = sloučení neslučitelného + sloučení neslučitelného

tektonické (odstavec, kapitola, exkurz, název…) architektonické (žánrové formy a útvary) citátové (slavné citáty, texty písní, anekdoty) verbální a situační kontext

FUNKCE stylu integrační princip výstavby CELKU tj. konstrukční princip výstavby komunikátu jako celku !! STYL jako konstrukční princip ovládá CELEK komunikátu, ale projevuje se ve všech jeho SLOŽKÁCH

Děkuji za pozornost Božena Bednaříková Božena Bednaříková ZS 2014/2015 ZS 2014/2015