Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola SOŠ a SOU Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola SOŠ a SOU Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor"— Transkript prezentace:

1 Škola SOŠ a SOU Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor Ing. Miriam Sedláčková Číslo Název Teorie informace - úvod Téma hodiny Teorie informace Předmět Informační a komunikační technologie Ročník/y/ 1 Anotace Žák má k dispozici vlastní PC s Internetem. Učitel využívá projektor. Očekávaný výstup Žák je schopen definovat informaci a rozlišit mezi informací a sdělením. Je schopen určit základní typy informací podle druhu přenosu. Druh učebního materiálu Prezentace

2 Teorie informace - úvod
Vypracovala: Ing. Miriam Sedláčková

3 Co je to informace? Když uslyšíme nějakou větu, lehce poznáme, zda nás její obsah zajímá či nikoliv. Zajímá nás tehdy, jestliže na jeho základě můžeme učinit nějaké rozhodnutí nebo získat nějaký údaj, který je pro nás důležitý. Jinými slovy: důležité je pro nás takové sdělení, které nám přináší určitou hodnotu. O takovém sdělení mluvíme jako o informaci. Vědecky můžeme říci, že informace snižuje entropii – neuspořádanost.

4 Jak poznáme informaci? Předchozí snímek nikoho z vás nijak nezaujal. Pokud bych ale pravdivě uvedla, že definice informace je součástí maturitních otázek, určitě by většina z vás měla snahu si definici alespoň přečíst. Prosté sdělení by se proměnilo v informaci, a to informaci poměrně důležitou. I samotné sdělení, že látka je součástí maturitního testu, je informací. Takže znovu:

5 Co je to informace? Když uslyšíme nějakou větu, lehce poznáme, zda nás její obsah zajímá či nikoliv. Zajímá nás tehdy, jestliže na jeho základě můžeme učinit nějaké rozhodnutí nebo získat nějaký údaj, který je pro nás důležitý. Jinými slovy: důležité je pro nás takové sdělení, které nám přináší určitou hodnotu. O takovém sdělení mluvíme jako o informaci. Vědecky můžeme říci, že informace snižuje entropii – neuspořádanost.

6 A jak se přenáší? Podobně, jako například chřipka. U chřipky je vysílačem nakažený člověk, příjemce libovolný zdravý člověk v jeho okolí a přenosové médium vzduch. Přenos informace má nejméně dvě strany: vysílač, který informaci „vypouští“ a přijímač, který ji přijímá a vyhodnocuje. Mezi nimi se nachází přenosové informační médium.

7 A teď praxe: Řeknu-li „Na ulici je zelený pes“, většina žáků se podívá směrem k oknu, a to přesto, že zelený pes tam téměř jistě není a je jim známo, že z učebny na ulici nevidí. Z hlediska teorie informace jsem já vysílač, který podal konkrétní informaci, studenti přijímače, které ji vyhodnotily (jako vítané oživení jinak nudné hodiny) a přenosové médium je vzduch – přesněji – zvukové vlny, šířené vzduchem. Ve vakuu bych musela psa nejspíš nakreslit. A připojit šipku směrem k oknu.

8 Prémiová otázka: Když nahlas přečtete větu „Kočka leze dírou, pes oknem“, bude typ informace pro vašeho souseda: a) Zvukový b) Grafický c) Textový d) Elektronický

9 Jaké druhy informací známe?
Samostatná práce – na list papíru vypracujte následující otázky: Vyhledejte a vyjmenujte druhy informací podle typu přenosu. U každého druhu uveďte alespoň jeden konkrétní příklad. Pokuste se určit podmínky, které musí splňovat vysílač a přijímač, popřípadě přenosové médium k tomu aby se informace dostala na místo určení.

10 Zdroje ke studiu: http://www.tzb-info.cz/925-co-to-je-entropie
Tytéž zdroje byly využity i ke zpracování předchozího textu.


Stáhnout ppt "Škola SOŠ a SOU Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor"

Podobné prezentace


Reklamy Google