Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MECHANICKÉ VLNĚNÍ 11. Vlnění v řadě bodů KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY www.zlinskedumy.cz Mgr. Marie Šiková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MECHANICKÉ VLNĚNÍ 11. Vlnění v řadě bodů KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY www.zlinskedumy.cz Mgr. Marie Šiková."— Transkript prezentace:

1

2 MECHANICKÉ VLNĚNÍ 11. Vlnění v řadě bodů KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY www.zlinskedumy.cz Mgr. Marie Šiková

3 Anotace Materiál opakuje a procvičuje základní pojmy a vztahy z nauky o mechanickém vlnění. Je doplněn přehledem použitých fyzikálních vztahů a pracuje interaktivně. Materiál může být doplněn výkladem učitele, ale umožňuje také použití pro samostatnou práci žáků. AutorMgr. Marie Šiková JazykČeština Očekávaný výstup 23-41-M/01 Strojírenství 26–41-M/01 Elektrotechnika Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slova Mechanické vlnění, vlnová délka, postupné vlnění příčné a podélné Druh učebního materiáluPrezentace Druh interaktivityKombinované Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzděláváníodborné vzdělávání Typická věková skupina16 - 19 let Vazby na ostatní materiályKVJ (kmitavé a vlnové jevy)

4 11. Vlnění v řadě bodů Zformulujte definici mechanického vlnění: (mezerník) Mechanické vlnění je děj, při kterém se kmitání mechanického oscilátoru šíří do jeho okolí látkovým prostředím. Zformulujte definici postupného mechanického vlnění: (mezerník) Postupné mechanické vlnění je takový děj, při kterém se kmitání mechanického oscilátoru šíří do jeho okolí látkovým prostředím stále stejným směrem.

5 Rychlost šíření vlnění je rychlost, kterou se šíří mechanické vlnění látkovým prostředím. Zformulujte definici vlnové délky mechanického vlnění: 2 x (mezerník) Vlnová délka je nejdůležitější charakteristika vlnění. Je určena vzdáleností, do které se vlnění rozšíří za dobu jedné periody mechanického oscilátoru, který je zdrojem vlnění.

6 Zvuk je mechanické vlnění, které se ve vzduchu šíří rychlostí asi 340 ms -1 a ve vodě rychlostí asi 1400 ms -1. a)Určete poměr vlnových délek v obou prostředích (frekvence zdroje vlnění f je v obou případech stejná). (mezerník)

7 b) Určete vlnovou délku, která v obou prostředích odpovídá tónu a 1 (komorní a) o frekvenci 440 Hz. (mezerník) Zvukové vlnění ve vodě má přibližně 4krát větší vlnovou délku, než ve vzduchu.

8 Mechanické vlnění má v různých prostředích různou rychlost a tedy i různou vlnovou délku. Frekvence vlnění se však v různých prostředích nemění a je důležitým charakteristickým znakem vlnění. Charakterizujte způsob šíření mechanického postupného příčného vlnění. (mezerník) Pro mechanické postupné příčné vlnění je charakteristické, že částečky látkového prostředí, kterým se vlnění šíří, kmitají kolmo na směr jeho šíření (např. vlnění na vodní hladině).

9 Charakterizujte způsob šíření mechanického postupného podélného vlnění. (mezerník) Pro mechanické postupné podélné vlnění je charakteristické, že částečky látkového prostředí, kterým se vlnění šíří, kmitají ve směru jeho šíření (např. zvukové vlnění). Mechanické postupné vlnění je děj, při kterém se přenáší látkovým prostředím pouze energie, nedochází však k přenosu látky. Závěrečné shrnutí vlastností mechanického vlnění: (mezerník)

10 Literatura LEPIL, Oldřich, Milan BEDNAŘÍK a Miroslava ŠIROKÁ. Fyzika: Sbírka úloh pro střední školy. 3. vyd. Praha: Prometheus, 2012. ISBN 978-80-7196-266-3. LEPIL, Oldřich, Milan BEDNAŘÍK a Radmila HÝBLOVÁ. Fyzika pro střední školy II. 3. vyd. Praha: Prometheus, 1993. ISBN 978-80-7196-185-7. LEPIL, Oldřich. Fyzika pro gymnázia: Mechanické kmitání a vlnění. 3. vyd. Praha: Prometheus, 2001. ISBN 978-80-7196-216-8.


Stáhnout ppt "MECHANICKÉ VLNĚNÍ 11. Vlnění v řadě bodů KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY www.zlinskedumy.cz Mgr. Marie Šiková."

Podobné prezentace


Reklamy Google