Definice managementu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
Advertisements

Sedm základních nástrojů managementu jakosti
M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
Registrační číslo projektu: VY_32_INOVACE_MAM_KC_3_11
Personální řízení a jeho úloha v podniku
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality Kaizen.
Vlivy vnějšího a vnitřního prostředí
Vývoj teorií řízení. Vědecké průmyslové řízení Hospodárná příprava a následné provádění výrobních a obslužných procesů A.W. Taylor, H.L. Gant, A.B. Gilbreth,
VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJ PRACOVNÍKŮ - 5 Řízení lidských zdrojů.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Podnikatelské organizace (firmy, podniky, popř. jejich dílčí části) tvoří součást sociálně ekonomické struktury společnosti. Z tohoto hlediska je pro.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
MANAGEMENT - Pojetí managementu
Historické etapy vývoje managementu
Podnikatelské prostředí: Mikroprostředí
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Koncepce pracovníka a pracovní skupiny v řídicích strategiích Borek Bernard.
MOTIVACE PRACOVNÍ ČINNOSTI Hunalová Gábi, Kotková Hel., Proskovcová Šáry.
Řízení organizace, základy managementu
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Personální management
Management  Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti  Tento název může také označovat skupinu vedoucích.
Personální management
Projektové plánování Projektové řízení Ing. Jiří Šilhán.
Podniková ekonomika Personální činnost.
Úloha personální práce v podniku Organizování procesu změn ve struktuře a kvalitě lidských zdrojů organizace v souladu s potřebami, které jsou dány požadavky.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
1.Základy managementu 1.1 Základní pojmy 1.2 Pojetí managementu
MARKETING.
Podnikatelské koncepce
Národní konference kvality ve veřejné správě
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_VZNIK.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Podniková Ekonomika Základní pojmy managementu manažerské funkce
MPO Konzultace: po 16,00 – 17,00 č.dv. B 427 a
MANAGEMENT - Pojetí managementu
MAnagement.
VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1133Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma:
Základní informace  Kontakt:  Kancelář Komárov 2.patro  Přednášky nepovinné, semináře povinné: povolena 1 neúčast  Zápočet : docházka,
Management.
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
Základy managementu Ing. Alena Šafrová Drášilová
Personální plán pro podnikatelský plán
Management bk 505, bp 505.
Základní podnikatelské koncepce 1. Výrobní podnikatelská koncepce „čím levnější výrobek, tím lépe se prodá“ představitelé: Henry Ford v USA.
Management v NO Význam pojmu management: řízení (označení funkce) řídící pracovníci vědní disciplína, předmět studia.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Ekonomika podniku.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
PODNIKOVÉ ČINNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Projektová výuka. Historie projektové výuky První známky – 17. a 18. století – Itálie a Francie – součást závěrečných zkoušek 18. a 19. století - Killpatrick.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Inovace výuky prostřednictvím.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Managerské funkce Ročník / obor studia:IV.
ÚVOD DO MANAGEMENTU Zpracoval Ing. Jan Weiser. Osnova výkladu  1. Proč a jak studovat management?  2. Základní pojmy a definice Definice organizace.
Dny vědy a techniky v Plzni
Osobní management – modul č.4
Marketingový systém řízení
Podstata organizování Typy organizačních struktur Ekoinkubátor Podniková ekonomika Ing. Eva Štěpánková ESF MU Katedra podnikového hospodářství
Ing. Veronika Dostálková MBA
POJEM A VÝVOJ MANAGEMENTU
Podniková Ekonomika Základy managementu, manažerské funkce
Digitální učební materiál
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
Místo lidských zdrojů ve znalostní ekonomice
Transkript prezentace:

Definice managementu

Obvykle užívané definice managementu je možné rozdělit zhruba do tří skupin, a to definice zdůrazňuje: vedení lidí specifické funkce vykonávané vedoucími pracovníky předmět studia a jeho účel

k a) Americká společnost pro management „ Management znamená vykonávání úkolů prostřednictvím práce jiných“. „ Management je umění dosahovat cíle organizace rukama a hlavama druhých“.

Henri Koontz: „ Management je proces vytváření určitého prostředí, ve kterém jednotlivci pracující společně ve skupinách efektivně uskutečňují zvolené cíle“.

k b) K. H. Chung: „ Management je proces plánování, organizování, vedení a kontroly organizačních činností zaměřených na dosažení organizačních cílů“.

S. P. Robins: „ Management je oblast studia, která se věnuje stanovení postupů, jak co nejlépe dosáhnout cíle organizace“.

k c) L. Vodáček Ucelený soubor ověřených přístupů, názorů, zkušeností, doporučení a metod, které vedoucí pracovníci („manažeři“) užívají k zvládnutí specifických činností („manažerských funkcí“), jež jsou nezbytné k dosažení soustavy podnikatelských cílů organizace.

Historie managementu Management za svou stoletou historii prošel vývojem a je neustále prověřován reálným životem tržní ekonomiky. Management se vyvíjel pod tlakem teorie i praxe a jeho myšlenkové pohledy se vrací do minulosti. Vývoj postupuje po spirále. Starší potupy se znovu vrací v nové kvalitě.

Vývoj management má tři stadia: klasický management management 40. - 70. let současné období managementu

Klasický management Jedná se o období prvních třiceti let tohoto století. Americký proud: je zaměřen na zvyšování výkonnosti výrobních jednotek, s důrazem na bezprostřední řízení výroby. Charakteristické znaky: zvyšování pracovní disciplíny zavedení pořádku v časových rozvrzích tlak na ekonomii výrobních operací

Hlavní představitelé amerického klasického managementu: Frederick TAYLOR (1856 - 1915) Henry FORD (1863 - 1947) Hlavní představitelé evropského klasického managementu: Henri FAYOL (1841 - 1925) Max WEBER (1864 - 1920) Tomáš BAŤA (1876 - 1932)

Management 40. - 70. let Základní názorové proudy: sociální přístupy procesní přístupy systémové přístupy matematické přístupy empirické přístupy

Současné období managementu Poznatky z japonského managementu Japonsko zaznamenává po druhé světové válce vyšší růst než je světový průměr. Zároveň udržuje nízkou inflaci a míru nezaměstnanosti. Příčiny: Japonská morálka – disciplinovanost, pracovitost, trpělivost

Moderní rysy japonského managementu Obrácené řízení: konzultační systém kolektivní moudrost kroužky kvality systém řízení zásob

Systém personální práce snaha o zajištění doživotního zaměstnání povyšování a odměňování podle služebních let systém periodické rotace pracovníků důraz na dobré mezilidské vztahy loajalita k firmě

Důraz na požadavky zákazníků Technologické postupy

Charakteristické znaky současného managementu Samostatnost a podnikavost na pracovníky je přenášeno více rozhodovacích pravomocí a odpovědnosti Ústup do hromadné výroby upřednostňování přání zákazníka Rozvíjení tvořivosti více se prodává intelekt a méně materiál