Ionty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrování těles. Vznik iontů.
Advertisements

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Částicová stavba látek
Ionty Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
 A, A  B, Z  C, X  A, v matematicko-fyzikálních tabulkách  B, v tabulce PSP u každého prvku  C, musíme je znát zpaměti.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Elektrolýza Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Elektrický náboj Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Chemická vazba Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Model atomu a elektrování těles
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Prvky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Stavba atomu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Atom Molekula Iont RZ
Chemická vazba.
Čištění povrchové vody
Ionty.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Směsi Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
Roztoky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Digitální učební materiál
Chemické značky a vzorce II
Vzduch Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Zahřívání látek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Atom Mgr. Helena Roubalová
VY_32_INOVACE_15_IONTY Anotace Vznik iontů Autor Mgr. Květuše Horáková
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_235 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Petr Křížek Předmět Chemie.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_STAVBA.
Molekula Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Molekula, atom, ion Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0101.
Výukový materiál:VY_32_INOVACE_Ionty Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Elektrování těles (Učebnice strana 47 – 48) K elektrování těles dochází při jejich vzájemném tření. Atom tělesa 1 Atom tělesa 2 Obě.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák REDOXNÍ REAKCE.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_33_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Složení atomu,
LOGO Chemické látky Mgr. Petra Toboříková, Ph.D. VOŠZ a SZŠ Hradec Králové.
Základní pojmy ? Co je to ATOM ? ? Ze kterých částí se skládá atom? ? Co je to elektroneutrální atom ? Atomy jsou základní stavební částice všech látek.
6. ročník Látky a tělesa Složení látek.
Chemická vazba Autor.Mgr.Vlasta Hrušová.
IONTY Co jsou ionty Co je elektronegativita a jak souvisí s ionty
Model atomu. Elektrování těles. Vypracoval: Lukáš Karlík
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vysvětlení elektrování těles Číslo DUM: III/2/FY/2/2/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Denisa Trubirohová Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_36_ Elektrické vlastnosti látek Číslo projektu:
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
JAK LZE VYSVĚTLIT ELEKTROVÁNÍ TĚLES
Stavba atomu.
JAK LZE VYSVĚTLIT ELEKTROVÁNÍ TĚLES
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vysvětlení elektrování těles Číslo DUM: III/2/FY/2/2/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Stavba atomu.
Základní pojmy fyziky atomu
Elektrické vlastnosti látek
Atómy, ich zloženie a štruktúra. Molekuly.
Stavba atomového jádra
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
Transkript prezentace:

Ionty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle ŠVP na ZŠ Slavkov u Brna, Tyršova 977.

Ion (ionty) Ion je elektricky nabitá částice. Kladný ion se nazývá kation. Záporný ion se nazývá anion.

Vznik iontu Atom je elektricky neutrální, protože obsahuje stejný počet kladných protonů a záporných elektronů. Pokud má vzniknout kation nebo anion, musí atom přijmout nebo uvolnit jeden nebo více elektronů.

Označení iontu Celkový náboj iontu píšeme vpravo nahoře ke značce prvku.. Příklad: kation sodíku Na+ anion fluoru F-

Vznik kationtu - příklad Atom lithia má 3 protony. Má také 3 elektrony. Kation lithia má 3 protony Má ale jen 2 elektrony. - - - + 3p+ 3p+ - - - Li - 1e- Li+ Li - 1e Li+

Vznik aniontu - příklad Atom fluoru má 9 protonů. Má také 9 elektronů. Anion fluoru má 9 protonů Má ale 10 elektronů. - - - - - - - + - 9p+ - 9p+ - - - - - - - - - - - F + 1e- F-

Obrázek je vytvořen a upraven autorkou přímo v programu Zdroje : Obrázek je vytvořen a upraven autorkou přímo v programu