Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Vysvětlení elektrování těles Číslo DUM: III/2/FY/2/2/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Vysvětlení elektrování těles Číslo DUM: III/2/FY/2/2/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vysvětlení elektrování těles Číslo DUM: III/2/FY/2/2/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické a magnetické jevy Autor: Mgr. Petra Kejkrtová Anotace: Žák se seznámí s principem elektrování těles, vznikem kladného a záporného iontu a vznikem kladně a záporně nabitého tělesa. Naučí se pomocí periodické tabulky poznávat ionty jednotlivých prvků. Klíčová slova: Elektrování těles, iont, kladný iont, záporný iont. Metodické pokyny: PC, DTP, metodické pokyny jsou součástí materiálu Druh učebního materiálu: Prezentace doplněná fotografiemi a úkoly. Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žák 6. ročníku Datum vzniku DUM:

2 Vysvětlení elektrování těles
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Kejkrtová.

3 Atom za normálních podmínek obsahuje stejný počet protonů v jádře jako elektronů v obalu.
Je elektricky neutrální. Za určitých podmínek např. třením těles nebo zahříváním plynů může dojít k odtržení elektronů z elektronového obalu. Někdy naopak dojde k přijetí elektronu do obalu atomu. Tomuto jevu říkáme elektrování těles.

4 Vznik iontu Kladný iont (kationt) – je to kladně nabitá částice, která vznikne odtržením jednoho nebo více elektronů z obalu elektricky neutrálního atomu. Z atomu helia vznikl kladný iont helia. V jádře je více protonů než v obalu elektronů. Převažuje kladný náboj.

5 Vznik iontu Záporný iont (aniont) – je to záporně nabitá částice, která vznikne přijetím jednoho nebo více elektronů do obalu elektricky neutrálního atomu. Z atomu helia vznikl záporný iont helia. V jádře je méně protonů než v obalu elektronů. Převažuje záporný náboj.

6 Při elektrování těles dochází k přemístění elektronů z jednoho tělesa na druhé.
Např. při česání vlasů: Před česáním jsou hřeben i vlasy elektricky neutrální. Při česání dochází ke tření a některé elektrony přecházejí z vlasů na hřeben. Hřeben – z některých neutrálních atomů se stávají záporné ionty, hřeben má záporný elektrický náboj. Vlasy – odtržením elektronů se z některých neutrálních atomů staly kladné ionty, vlasy se nabily kladně.

7 Hřeben a vlasy jsou nabity opačnými elektrickými náboji, proto se vzájemně přitahují elektrickou silou. (obr. a) Vlasy jsou nabity stejným elektrickým nábojem, proto se navzájem odpuzují elektrickou silou. (obr. b) a) b)

8 Pomocí periodické soustavy prvků se naučíme určovat ionty daných prvků:
Záporný iont uhlíku Kladný iont fluoru Záporný iont dusíku Záporný iont křemíku

9 Kladný iont uhlíku Kladný iont helia Záporný iont neonu Záporný iont fosforu

10 Nakresli si obrázky do sešitu a doplň správný počet elektronů, protonů a neutronů.
Kladný iont draslíku Záporný iont kyslíku 19 8 17 Kladný iont vápníku Záporný iont stříbra 20 19 49 47

11 Otázky a úkoly: 1. Jaký je za normálních podmínek atom?
Elektricky neutrální. (obsahuje stejný počet protonů v jádře jako v obalu elektronů) 2. Vysvětli jev elektrování těles. Za určitých podmínek může dojít k odtržení elektronů z elektronového obalu nebo naopak přijetí elektronu do elektronového obalu. 3. Jak vzniká kladný iont? Vznikne odtržením jednoho nebo více elektronů z obalu elektricky neutrálního atomu. 4. Jak vzniká záporný iont. Vznikne přijetím jednoho nebo více elektronů do obalu elektricky neutrálního atomu.

12 Použité zdroje: Obrázky a fotografie autor.


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Vysvětlení elektrování těles Číslo DUM: III/2/FY/2/2/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické."

Podobné prezentace


Reklamy Google