Nejvyšší kontrolní úřad

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rozdělení vládni moci v Americe
Advertisements

Moc výkonná I Prezident VY_32_INOVACE_ 07 - Moc výkonná I.
Veřejná moc a veřejná správa
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.9
Občanská výchova 9. ročník
NKÚ, ČNB a Veřejný ochránce práv
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
ÚZEMNÍ ČLENĚNÍ ČR Více ZDE.
Občanská nauka Ústava ČR; VY_32_INOVACE_D2_10 Interaktivní výklad: Ústava ČR Mgr. Ludmila Muchová.
Moc výkonná ii VY_32_INOVACE_ 08 - Moc výkonná II.
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.19
NKÚ, postavení a funkce.
Moc zákonodárná VY_32_INOVACE_ 06 - Moc zákonodárná.
ANALÝZA STRUKTURY HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Kontrola veřejné správy
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol František Dohnal.
Prezidentské volby v USA (v porovnání s ČR)
TEST 17. POLITOLOGIE
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
VY_32_INOVACE_ 09 - Moc soudní. Soudní moc vykonávají jménem republiky nezávislé soudy Ústava zdůrazňuje nezávislost a nestrannost soudců VY_32_INOVACE_.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceStát a jeho představitelé Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje státní.
Kontrola veřejné správy I.
VY_32_INOVACE_51_12 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Moc výkonná Pavel Šuranský.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_KONTROLA.
Dělba moci Moc soudní.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Česká národní banka.
Exekutiva a justice VkO 9.
Nejvyšší kontrolní úřad STR.99.  Nezávislý orgán.  Kontroluje hospodaření s majetkem státu.  Dohlíží na plnění státního rozpočtu.  Prezidenta a viceprezidenta.
Státní správa.
Rozpočtový proces státního rozpočtu
Kontrola veřejné správy III Soudní kontrola 1. správní soudy 2. civilní soudy 3. zvláštní senát 4. Ústavní soud.
Rozpočtový proces a jeho kontrola
Dělba státní moci 1. Zákonodárná moc
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Kontrola veřejné správy - Nejvyšším kontrolním úřadem - orgány státního zastupitelství - soudy (přehled) Olga Pouperová.
Stát Tříprvková teorie –G. Jelinnek Území Obyvatelstvo
Ústava ČR Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství Prezentace č. 10
Základy práva T5 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu.
Volby. Politická strana – organizace, která sdružuje občany s podobnými představami o řízení státu, - strany se snaží získat co nejvíce hlasů ve volbách,
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Právní základy státu.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ZÁKONODÁRNÁ MOC Jana Karásková.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
NKÚ, ČNB, Veřejný ochránce práv a Úřad pro ochranu osobních údajů
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.04_Státní Ústava ČR.
Výchova k občanství Moc zákonodárná
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_04_Parlament ČR
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
VEŘEJNÁ SPRÁVA (základní vymezení)
Vnější systémová charakteristika finančního práva
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Nejvyšší kontrolní úřad
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost (Výchova k občanství)
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_12_Ústava ČR
Ústavní systém České republiky
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Nejvyšší kontrolní úřad

Budova NKÚ v Praze (Jankovcova 2)

Pohled na budovu NKÚ z vrcholu Lighthouse Towers

Charakteristika NKÚ Hlava pátá Ústavy ČR Nezávislý orgán Vykonává kontrolu hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu Někdy bývá označován jako „čtvrtý pilíř demokracie“ (moc kontrolní) (uveďte tři pilíře demokracie) Moc zákonodárná, výkonná a soudní

Postavení, působnost, organizační strukturu a další podrobnosti stanovuje zákon č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu (nabyl účinnosti 1. 7. 1993) Vnitřní pořádek upravuje organizační řád, jednací řády Kolegia, senátů a kárný řád

Orgány NKÚ Prezident NKÚ Viceprezident Kolegium (prezident, viceprezident, 15 členů NKÚ) Senáty (složené ze tří a více členů NKÚ) Kárná komora NKÚ (složená z prezidenta NKÚ a 2 soudců Nejvyššího soudu)

Prezident a viceprezident NKÚ Jmenováni prezidentem ČR na návrh Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR na 9 let Jmenování nepodléhá kontrasignaci vlády ČR

Kolegium Členy volí PS PČR na návrh prezidenta NKÚ Jsou voleni bez časového omezení (do 65 let věku) http://www.nku.cz/cz/urad/kolegium-nku.htm

Činnost Kontrola hospodaření se státním majetkem a finančními prostředky vybíranými na základě zákona ve prospěch právnických osob s výjimkou prostředků vybíraných obcemi nebo kraji v jejich samostatné působnosti Kontrola státního závěrečného účtu ČR Kontrola plnění státního rozpočtu

Kontrola hospodaření s prostředky poskytnutými státu ze zahraničí a s prostředky, za něž převzal stát záruky Kontrola vydávání a umořování státních cenných papírů Kontrola zadávání státních zakázek Kontrola hospodaření ČNB v oblasti výdajů na pořízení majetku a výdajů

na provoz ČNB

Děkuji Vám za pozornost

Kontrolní úkoly Kdo jmenuje prezidenta NKÚ? Která Hlava Ústavy ČR pojednává o NKÚ? Jaké je funkční období viceprezidenta? Kdo tvoří Kárnou komoru NKÚ? Kolik členů NKÚ minimálně tvoří senát? Uveďte dva základní úkoly NKÚ.

Kolik členů tvoří Kolegium NKÚ (kromě prezidenta a viceprezidenta)? Kdo volí členy Kolegia NKÚ? Proč se NKÚ označuje jako „čtvrtý pilíř demokracie“? Kde je sídlo NKÚ?

Blahopřeji

Zdroje http://i.idnes.cz/09/053/cl6/ABR2b6479_142400_4022506.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/97/Praha_Lighthouse_6.jpg/300px-Praha_Lighthouse_6.jpg