Hana Škopková, VI.B Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VODNÍ DOPRAVA.
Advertisements

Železniční doprava Lucie Váchová, OA.
Doprava. Doprava Témata prezentace Dopravní muzeum Dresden DVB dopravní podnik Letiště Drážďany Stavba mostu Waldschlösschenbrücke Turistická atrakce.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Evropská nej….
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
Speciální vozidla Dle předpisu SŽDC (ČD) S8
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY DOPRAVY ZPŮSOBY VEDENÍ TRASY V ÚZEMÍ
Logistické investiční prostředky Ivan Gros
Wuhan – Guangzhou (Kanton), dvě města spojená železnicí po které jezdí rychlovlaky a vozí Číňany. Nádraží ve Wuhan postavené v roce 2009.
Vítejte u dopravní prezentace Abyste si mohli naši prezentaci prohlédnout,musíte nejprve si ji nainstalovat Instalovat.
Spojené království Velké Británie
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY DOPRAVY ZPŮSOBY VEDENÍ TRASY V ÚZEMÍ
SILNIČNÍ DOPRAVA Technika služeb v cestovním ruchu
Anglie Vojta Krejčí.
ZÁPADNÍ EVROPA.
Srovnávaná města: 1. Praha 2. Londýn 3. Paříž 4. Berlín 5. Athény 6. Budapešť 7. Vídeň.
DRUHY DOPRAVY Lodní doprava Železniční doprava Letecká doprava
III/2 XV A
Komunikační předpoklady rozvoje cestovního ruchu
Registrační číslo projektu
Olomoucký kraj Monika Zítková Zdroje: Wikipedia.
STUDIE ROZVOJE DOPRAVY V AGLOMERACI CHOMUTOV-JIRKOV
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
GEOGRAFIE DOPRAVY II. Martin VRZALA.
Jakub Stojaník,Matouš Falout,Fabián Strecker
DOPRAVA Nenahraditelná složka hospodářství každé země – brzdí nebo urychluje ekonomický rozvoj. Poloha uprostřed Evropy – ČR je křižovatkou transevropských.
Vypracovala: Žaneta Peikerová C1.B
Brno.
Velká Británie (Great Britain).
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:

Eurotunel Idea století 1957 studie; 1975 projekt; 1987 ratifikace Z Calais do Folkestone; 50 km ( 39 km); 35 min. 40 m pod mořským dnem 7 let stavba.
Téma hodiny: Spojené království Velké Británie a Severního Irska
RUSKO Jan Vaněk.
HISTORIE PODZEMNÍHO STAVITELSTVÍ
Přírodní vědy moderně a interaktivně ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 DOPRAVA „ KREV HOSPOD Á ŘSTV Í“ 1.
Dopravní průzkum Petr Chocholouš.
Velká Británie Valentýna Martínková.
LOKOMOTIVY A ŽELEZNICE
Drážní společnost Kdo jsme Parta studentů, kterou zajímá železnice a městská doprava Lidi, co pro Vás RÁDI pořádají exkurze.
Michal Petřík, Petr Poremski, Daniela Uhrovičová, Ondřej Šimečka
1 Pohybové úlohy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vlastivěda 5 Vypracovala: Lucie Holanová, ZŠ a MŠ Višňová.
Ministerstvo dopravy České republiky Rozvoj železniční infrastruktury s vazbou na Sasko a Dolní Slezsko.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_05_Britské_souostroví_ib2 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 Autor: Eva Valentová Název: VY_32_inovace_212_ Velká Británie Téma: anglický jazyk Číslo.
DOPRAVA VY_32_INOVACE_1C_13 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Rodinná a Občanská výchova Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Diana Jančářová NÁZEV:DOPRAVA TÉMATICKÝ CELEK:Společenské a hos.
Cestou proměny 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora transformace sociálních služeb"
IS KAPO Nezkonzumovaná kapacita Praha,
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing Věra Kubová Předmět: ZEMĚPIS Název: ZÁPADNÍ EVROPA Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/
Setkání s hejtmanem Most, Obsah setkání – aktuální témata  Doprava v Ústeckém kraji – souběhy tratí a řešení  Cestovní ruch v Ústeckém.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_33-09 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název:VY_32_INOVACE_05_03A_Doprava v ČR Téma:Zeměpis České republiky.
Velká Británie.
VLAKY Od koněspřežky po super vlaky Autor: Eduard Špička.
Navrhování tunelových staveb
Internet – historie, možnosti připojení
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Anglie LONDÝN.
Informace o výzvách SC 1.1 a SC 1.2. IROP
Digitální učební materiál
Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava. Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava.
Wien – Baden: integrace tramvaje se železnicí
Pohybové úlohy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
TOP 10 největších letišť v Evropě podle počtu odbavených cestujících
Příprava, výstavba a provozování vysokorychlostních tratí (VRT)
Vlakem z Prahy na letiště
Transkript prezentace:

Hana Škopková, VI.B Z Wikipedie, otevřené encyklopedie Eurotunel Hana Škopková, VI.B Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Eurotunel Eurotunel (anglicky Channel Tunnel) je v češtině používaný výraz pro podmořský tunel pod Lamanšským průlivem, vedoucí mezi anglickým Folkestone a francouzským Calais. Tunel umožňuje od 14. listopadu 1994 přímé železniční spojení mezi Londýnem a kontinentální Evropou a je provozován společností Eurotunnel.

Přehled Tunel je dlouhý 50 km, z toho 38 km je pod mořským dnem. Průměrná hloubka je 45 m pode dnem moře.

Historie Plány spojit Anglii a Francii tunelem jsou staré již několik set let. Patřily ale vždy do skupin velmi odvážných až bláznivých plánů, kterými chtěli lidé v minulosti upoutat pozornost. V 80. letech však byl projekt vzat seriózně, založena byla společnost Eurotunnel a začalo se kopat. Z bezpečnostních důvodů se rozhodlo, že bude tunel železniční. Byly vyraženy dva provozní tunely a mezi nimi jeden servisní. Otevření tunelu pro veřejnou dopravu v roce 1994 se zúčastnila královna Alžběta II. a francouzský prezident François Mitterrand.

Historie Přestože tunel zachvátil požár, který jeho pověst poškodil, zůstává stále velmi důležitým dopravním prostředkem mezi kdysi znepřátelenými zeměmi. 3. srpna 2006 společnost provozující Eurotunel vyhlásila bankrot a požádala o ochranu před věřiteli, vzhledem k tomu že zisky tunelu nepokrývají splácení dluhů za jeho stavbu. 15. ledna 2007 schválil francouzský soud restrukturalizaci firmy, což se setkalo s nevolí britských věřitelů.

Spojení Nákladní doprava je provozována vlaky SNCF a EWS, z francouzské strany vede vysokorychlostní trať LGV Nord napojující se na francouzskou železniční síť. Na britské straně byla roku 2010 dokončena vysokorychlostní trať pod označením High Speed 1 (původně Channel Tunnel Rail Link). Rychlovlaky Eurostar už nemusí být napájeny ze 3. kolejnice, na celé jeho trase je povolena rychlost 300 km/h, vyjma Eurotunelu a městských oblastí. Osobní vlaky ukončily svůj provoz na nádraží London - Waterloo, neboť nyní zajíždějí na nově zrekonstruované nádraží London - St. Pancras. Osobní vlaky jsou vedeny jednotkami Eurostar. Ve městech Folkestone a Calais se nacházejí velké terminály, umožňující naložit do nákladních vagónů automobily.

Průřez tunelem Uprostřed železničních tunelů (A) se nachází servisní tunel (B). Každých 350m do servisního tunelu ústí nouzové východy od vlaků (C).