Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SILNIČNÍ DOPRAVA Technika služeb v cestovním ruchu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SILNIČNÍ DOPRAVA Technika služeb v cestovním ruchu"— Transkript prezentace:

1 SILNIČNÍ DOPRAVA Technika služeb v cestovním ruchu
Vypracovali: Sandra Fáborská Tomáš Bohuslav

2 Silniční doprava všeobecně
Patří mezi nejstarší druh přepravy osob a věcí, největší rozvoj zažila ve třicátých letech minulého století, výhodou je velká mobilita, flexbilita a dostupnost pro všechny, avšak velmi zatěžuje životní prostředí a není zrovna nejbezpečnější.

3 Materiálně technické podmínky pro poskytování služeb SD
Komunikace, dopravní prostředky a obslužná a technická zařízení. V ČR je 700 km dálnic, 350 km rychlostních silnic a km silnic I., II. a III. Třídy, dále pak mostů, 22 tunelů a železničních přejezdů. Mezi obslužná a technická zařízení spadají čerpací stanice, autoopravny, STK, odpočívadla, autokempy atd.

4 Sortiment poskytování služeb
V běžném linkovém autobuse má cestující možnost přepravy zavazadel v zavazadlovém prostoru, zakoupení jízdenky, popř. přístupu na internet (v případě ČSAD snová to představa ), při zájezdech možnost použití WC, televize, občerstvení.

5 Práva a povinnosti silničně přepravovaných osob
V pravidelné dopravě je obsahuje přepravní řád, k přepravě linkovým autobusem potřebná dopravní cenina (jízdenka), právo k přepravě může být odepřeno osobě pod vlivem alkoholu či jiné omamné látky nebo osobě, jejíž choroba, znečištěný oděv apod. může být ostatním cestujícím na obtíž.

6 Jízdní řády Pravidelná autobusová doprava se uskutečňuje na pravidelných vnitrostátních a mezinárodních linkách podle platných jízdních řádů, jízdní řády nepravidelné přepravy zpracovávají dopravci případ od případu se zřetelem k objednávce cestovních kanceláří.

7 Dopravní ceniny, tarify, slevy
Dají se charakterizovat jako účelový platební prostředek, jenž umožňuje cestování či převážení osob nebo věcí prostředkem silniční dopravy. Patří sem jízdenka, zavazadlové lístky, dálniční známky Pro osoby tělesně zdravotně postižené, studenty nebo seniory poskytuje Ministerstvo dopravy ČR na jízdném nejrůznější slevy.

8 Cesta do Londýna autobusem
Pokud bychom se rozhodli cestovat v prosinci a již nyní bychom si zakoupili jízdenku, vyšla by nás jednosměrná na 950 Kč a zpáteční na 1755 Kč. Nástupní místo je Praha – Florenc a cílová stanice je Londýn, Victoria Green Line Station. Cesta trvá přibližně dvanáct hodin, což je na můj vkus opravdu hodně.

9 Cesta do Londýna autem (trajekt)
Trasa Teplice – Londýn, 3 cestující, trajektem po kanálu La Manche: odjezd z Teplic v osm hodin večer, příjezd do Dankerque v sedm hodin ráno, vylodění v Doveru okolo desáté hodiny, odsud přibližně dvě hodiny cesty do Londýna. Celkem je to km, což i s přepravou trajektem činí přibližně Kč.

10 Cesta do Londýna autem (Eurotunel)
Výjezd z Teplic v osm hodin večer, příjezd do Calais přibližně v sedm hodin druhého dne ráno, odtud vlakem do anglického města Folkestone za 35 minut, zbývá 112 km do Londýna. Celková cena se vyšplhá na Kč.

11 Soutěžní kvíz 1. Kde byste hledali nejdelší silniční most na světě?
V čínském městě Čching – tao v provincii Šan – tung, který měří 42 km.

12 2. Kolik osobních automobilů je podle vás v České republice?
Přibližně

13 3. Odkud, kam míří dálnice D8?
Z Prahy do Ústí nad Labem, kde dále pokračuje k hranicím s Německem a navazuje na dálnici A17.

14 4. Ve kterém městě se vyrábí vozy značky Tatra?
V Kopřivnici.

15 5. Od jakého roku se v Československu,
respektive České republiku jezdí napravo? Od roku 1939.

16 DĚKUJEME ZA POZORNOST!!!


Stáhnout ppt "SILNIČNÍ DOPRAVA Technika služeb v cestovním ruchu"

Podobné prezentace


Reklamy Google