Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Evropská nej….

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Evropská nej…."— Transkript prezentace:

1 Evropská nej…

2 Nejvyšší budova Nejvyšší budova v Evropě leží v Moskvě.
Podle autorů projektu, německých architektů Schwegera a Tchobana, kteří zde sází na originální moderní design, bude celý komplex svým tvarem připomínat plovoucí brigantinu. Stavba tohoto jedinečného víceúčelového komplexu za 315 milionů dolarů je odborníky považována za v mnoha směrech architektonicky zdařilý projekt.

3 Hlavní věž je 340 metrů vysoká s 82 podlažími, druhá má „jen“ 58 podlaží. Na vrcholu každé z nich budou umístěny vyhlídkové restaurace s panoramatickým výhledem na Moskvu a v šesti podzemních podlažích je počítáno s 2000 parkovacími místy.

4 Nejdelší most Store Baelt mezi dánskými ostrovy Sjaelland a Fyn. Celková délka 18 km, hlavní pole m je nad hladinou moře zavěšeno na pilířích vysokých 254 m. Jeho stavba byla rozpočtena na 3,6 miliard USD, ve skutečnosti stála něco přes 5 miliard, tj. zvýšení nákladů asi o 40%.

5 Nejvíce romantické město
Benátky jsou renesančním městem s dominantním vodním Canale Grande. Město plné romantických zákoutí, uliček a malebných náměstíček. Na atmosféru jeho hlavního náměstí, Piazza San Marco, určitě jen tak nezapomenete! Nemusíte hned volit nákladnou projížďku po městě s gondoliérem, cesta parníčkem (vaporetto) Vás vyjde jen na 6,50 eura. Město s jedinečnou a nezapomenutelnou atmosférou, které určitě stojí za návštěvu!

6 Nejbohatší stát Politicky je Švýcarsko federativní republikou, tvořenou 26 kantony. Hlavním městem je Bern - čtvrté největší město Švýcarska. Počet obyvatel se pohybuje okolo 7,5 milionu. Švýcarsko je vnitrozemský stát v jihozápadní části střední Evropy. Švýcarsko je podle řady ukazatelů nejbohatší země světa. Strategická poloha ve středu západní Evropy, spolu s politickou stabilitou a tradiční důvěryhodností, učinila ze země světové finanční středisko.

7 Největší hrad Soudy a názory na to, jaký hrad je největší v Evropě a na světě se různí, většinou je ale uváděn Pražský hrad. Postupnými přístavbami a úpravami vznikl z Hradu založeného v 9. století jeden z největších hradních komplexů na světě (podle Guinessovy knihy rekordů je to svými rozměry 570 m délky a 130 m šířky největší hrad na světě). Často je považován za symbol města i České republiky. Součástí hradu je Katedrála svatého Víta, kde jsou například uloženy české korunovační klenoty nebo pochováni mnozí čeští vládci.

8

9 Největší přístav Rotterdam je druhým největším městem Nizozemského království a má obyvatel. První zmínka o Rotterdamu pochází z roku 1283 a již v roce 1340 obdržel Rotterdam městská práva. Podobně jako Amsterdam se stal také Rotterdam důležitým přístavem a díky tomu, důležitým obchodním centrem. V souvislosti s činností přístavu, který je i překladištěm zboží pro velkou část západní Evropy, se ve městě a jeho okolí rozvinula mnohá průmyslová odvětví.

10 Město bylo pojmenováno podle říčky Rotte
Město bylo pojmenováno podle říčky Rotte. Město se dělí na Landstad (město na pevnině) a Waterstad (pobřežní část).

11 Nejhustší silniční síť
Nejhustší síť silnic je v Belgickém království Belgie (nizozemsky België, francouzsky Belgique, německy Belgien), oficiálně Belgické království, je federativní konstituční monarchie ležící v západní Evropě. Belgie hraničí s Francií (620 km) na jihu, s Lucemburskem (148 km) a Německem (167 km) na východě a s Nizozemskem (450 km) na severu. Ze severozápadu omývá Belgii Severní moře (66 km). Belgie je členskou zemí Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO).

12

13 Největší ostrov Velká Británie (anglicky Great Britain) je ostrov na severozápadě Evropy, největší ostrov ze souostroví Britských ostrovů na severozápadě Evropy S rozlohou 229 850 km² je největším ostrovem celé Evropy a osmým na světě. Ostrov je hlavní součástí Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a rozkládají se na něm tři její země – Anglie, Wales a Skotsko.

14 Nejdelší tunel Eurotunel (anglicky Channel Tunnel) je v češtině používaný výraz pro podmořský tunel pod Lamanšským průlivem, vedoucí mezi anglickým Folkestone a francouzským Calais. Tunel umožňuje od 14. listopadu 1994 přímé železniční spojení mezi Londýnem a kontinentální Evropou a je provozován společností Eurotunnel.

15 Největší ledovec Jostedalsbreen, též Jostedalbre či Jostedalský ledovec, je největší ledovec pevninské Evropy. Leží v kraji Sogn og Fjordane při západním pobřeží jižního Norska. Jostedalsbreen pokrývá 487 km², zasahuje tak do obcí Luster, Balestrand, Jølster a Stryn. Nejvyšší vrchol v oblasti je Lodalskåpa s 2083 metry nad mořem.

16 Nejstarší metro Londýnské metro je nejstarší podzemní drahou na světě. První vlaky projely 10. ledna 1863 na lince Metropolitan Railway mezi stanicemi Paddington a Farringdon. První den bylo přepraveno 40 000 cestujících. Vlaky jezdily v odstupech 10 minut. V roce 1880 přepravilo metro 40 miliónů cestujících za rok. Brzy nato byly vybudovány další trasy a v roce 1884 byla dokončena celá trasa Circle Line.

17 vypracoval Petr Havlín 9.A


Stáhnout ppt "Evropská nej…."

Podobné prezentace


Reklamy Google