Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VLAKY Od koněspřežky po super vlaky Autor: Eduard Špička.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VLAKY Od koněspřežky po super vlaky Autor: Eduard Špička."— Transkript prezentace:

1 VLAKY Od koněspřežky po super vlaky Autor: Eduard Špička

2 Osnova Osnova Koněspřežná dráha České Budějovice - Linec
Československé státní dráhy České dráhy LEO Express Regiojet Čerpání Závěr

3 První koněspřežnou dráhu České Budějovice – Linec vynalezl
František Antonín Gerstner Roku byla uvedena do provozu a roku 1836 zanikla. Koněspřežná dráha Koněspřežná dráha (koňka) byla předchůdcem dnešních železnic a elektrických tramvají. Jednalo se o vozy tažené po lehkém železničním svršku koňským potahem. Byly budovány počátkem 19. století po celém světě. Na českém a rakouském území byla takto vybudována v roce 1825 dráha České Budějovice–Linec, první veřejná železnice na evropském kontinentě.

4 Kdy vznikly ČSD vznikly roku a zanikly rozpadem Československa v roce 1993. Československé státní dráhy Československé státní dráhy (ČSD) byly založeny v den vzniku Československa 28. října Tato státní organizace se zabývala provozováním železniční dopravy na vlastních tratích na území celého tehdejšího Československa, ale provozovala také několik tratí v soukromém vlastnictví. V letech 1927–1948 (mimo období světové války) provozovaly též síť státní autobusové dopravy.

5 Kdy vznikly Státní organizace
V roce rozdělením Československa a zanikly 1. ledna 2003.

6 Společnost Železniční osobní doprava vlastněná STUDENT AGENCY
Regiojet - žluté vlaky RegioJet a.s. ( RJ) je provozovatel osobní železniční dopravy v České republice sídlící v Brně. Stoprocentním vlastníkem železniční společnosti je Student Agency Příležitostnou veřejnou železniční osobní dopravu společnost poprvé prováděla 24. dubna 2010, provoz první linky pravidelné osobní dopravy byl spuštěn 26. září 2011.

7 Společnost Železniční osobní doprava Skratka LE
LEO Express - černé vlaky LEO Express a. s. je český železniční dopravce, který od roku 2012 provozuje osobní železniční dopravu vlaky kategorie InterCity na tratích Praha - Košice a Praha - Staré Město u Uherského Hradiště.Provoz expresů společnost LEO Express zahájila na trase Praha - Ostrava 13. listopadu 2012.

8 Čerpání Wikipedie Knížka Od koněspřežky po super vlaky

9 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "VLAKY Od koněspřežky po super vlaky Autor: Eduard Špička."

Podobné prezentace


Reklamy Google