PhDr. Veronika Girglová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost • V roce 2012 se Střední odborné učiliště zapojilo do Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Kariérové poradenství
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Integrace žáků s narušenou komunikační schopností z pohledu rodičů
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Cesta ke kvalitě v praxi
Taneční a pohybová výchova
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Komunikační techniky užívané v komunikaci sluchově postižených studentů s vyučujícími na vysoké škole Lenka Doležalová Brno, 2007.
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
INKLUZE – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením.
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
INKLUZÍVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SVP
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
Inkluzivní škola Předpoklad rovných příležitostí ve vzdělávání
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
Středisko integrace menšin Opava Husova
Podpůrná a vyrovnávací opatření v inkluzivní škole
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Katedra primární pedagogiky PdF MU v Brně
Mgr. Lucie Holacká, Národní institut pro další vzdělávání
Spolupráce škol a sociálních partnerů při tvorbě ŠVP a realizaci výuky Ing. Jana Trhlíková, NÚOV Brno, Projekt je financován Evroským sociálním.
Pohled pedagoga běžné základní školy na podporu komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností PhDr. Veronika Girglová Katedra speciální.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Základní škola Nerudova Říčany okres Praha - východ Škola je plně organizovaná, tj ročník, spolu se speciálními třídami
Výzkumný záměr – zaměření PAS
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
Prezentace výzkumných týmů Výzkumný záměr MSM Speciální potřeby žáky v kontextu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.
PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA VI.
Školní speciální pedagog. Diagnostika speciálních vzdělávacích potřeb žáka Provádění, event. zajištění krátkodobé i dlouhodobé individuální práce se žákem.
Výchovný poradce v systému poradenských služeb na základní škole
Prvá študentská vedecká konferencia v odbore špeciálna pedagogika a liečebná pedagogika ŠTUDENT NA CESTE K PRAXI Analýza podpůrných opatření a poradenských.
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky
Typy výzkumu  Kvantitativní  Kvalitativní  Smíšený  První zkoumá kolik lidí si co myslí atd …  Druhý co přesně si lidé myslí  Třetí je kombinací.
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky PdF MU Prešov,
Základy speciální pedagogiky Logopedie 1
Žák se speciálními vzdělávacími potřebami a změny v legislativě.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Logopedická prevence v Olomouckém kraji CZ.1.07/1.2.27/ SCHOLA SERVIS – zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
SPOLEČNÁ ŘEŠENÍ PRO LEPŠÍ UČENÍ reg. č. CZ.1.07/1.1.00/ LOKÁLNÍ STRATEGIE ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ OHROŽENÝCH ŠKOLNÍM NEÚSPĚCHEM v lokalitě ORP Karviná.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Logopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s narušenou komunikační schopností.
OVĚŘENÍ EFEKTIVITY FIE U ROMSKÝCH DĚTÍ PhDr. Anna Páchová, Ph.D. Katedra psychologie Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Trhové Sviny CZ /0.0/0.0/15_005/
Podmínky integrace SP a legislativní opatření Radka Horáková květen 2006.
Název příspěvku: K pedagogické přípravě učitelů SOŠ z pohledu edukátora Karel OURODA, Ph.D., Mgr. et Mgr. novinář a odborný pedagog Workshop partnerství.
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě doc. PhDr. et PhDr. Martin Kaleja, Ph.D. 3. září 2015, Opava.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Kariérové poradenství v českém středním školství
9. Tvorba individuálního plánu
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Navazující magisterské studijní programy platnost od roku 2017/2018
Workshop pro tazatele Bc. Petr Pavlíček Bc. Artem Vartanyan
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
9. Tvorba individuálního plánu
Nadaní na gymnáziích Prázdná strana se záhlavím a zápatím pro případné doplnění grafiky či textu, např. pro umístění grafů, tabulek apod. 1.
Analýza komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností v systému běžných základních škol Mgr. Veronika Girglová.
Hodnocení ve vzdělávání žáků se sociálním znevýhodněním
ANALÝZA PORADENSKÝCH SLUŽEB A PODPŮRNÝCH OPATŘENÍ PRO ŽÁKA S NARUŠENOU KOMUNIKAČNÍ SCHOPNOSTÍ V ZÁKLADNÍ ŠKOLE Pavla Sychrová MU, 2011.
Základní škola. Základní škola a Mateřská škola, Nová Ves, okres Liberec, příspěvková organizace.
Základní škola Otokara Březiny, Jihlava Školní speciální pedagog Mgr
Podpůrná opatření 1. – 3.stupně
Transkript prezentace:

PhDr. Veronika Girglová Problematika výchovně vzdělávacího procesu žáků s narušenou komunikační schopností v inkluzivním prostředí základní školy PhDr. Veronika Girglová

TEORETICKÁ VÝCHODISKA integrace žáků se speciálními vzdělávacími potřebami do běžných základních škol integrace žáků s narušenou komunikační schopností na 1. stupni inkluzivní prostředí na 1.stupni základních škol vypracování Individuálního Vzdělávacího Plánu (IVP) pro výuku u žáků s NKS

VÝZKUMNÝ ZÁMĚR kvantitativní šetření zaměřené na analýzu výchovně vzdělávacího procesu u žáků s narušenou komunikační kvalitativní šetření zaměřené na konkrétní případy integrace žáků s narušenou komunikační schopností, kteří jsou aktuálně vzděláváni na běžných základních školách šetření probíhá v rámci výzkumného záměru Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity s názvem „Speciální potřeby žáků v kontextu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání“ (MSM-0021622443).

VÝZKUMNÁ ŠETŘENÍ kvalitativní charakter kvantitativní charakter případová studie využití pozorování, aktivní práce s žáky, rozhovorů s pedagogy, rodiči, samotnými žáky i jejich spolužáky, dále byla využita analýza dokumentace školy a žáků kvantitativní charakter 1. fáze - zaměřená na základní školy (2009-2010) oslovení ředitelů realizace dotazníkového šetření analýza dat a závěry šetření 2. fáze - zaměřená na žáky s narušenou komunikační schopností v 1. stupni ZŠ z pohledu pedagoga (2010-2011) oslovení pedagogů pilotáž předvýzkum

FÁZE KVANTITATIVNÍHO VÝZKUMNÉHO ŠETŘENÍ 1. fáze - zaměřená na základní školy (2009-2010) Oslovení ředitelů základních škol Jihomoravského kraje Realizace dotazníkového šetření Analýza dat 2. fáze - zaměřená na žáky s narušenou komunikační schopností v 1. stupni ZŠ z pohledu pedagoga (2010-2011) Navázání spolupráce s pedagogy běžných základních škol Pilotáž – 3 pedagogové Jhm.kraje (rozhovor  náměty pro dotazník)  tvorba dotazníku Předvýzkum  cíl: utvoření přijatelného dotazníku Analýza dat a závěry šetření

HLAVNÍ CÍLE VÝZKUMNÉHO ŠETŘENÍ 1. fáze Analyzovat počet integrovaných žáků s narušenou komunikační schopností v základních školách hlavního vzdělávacího proudu v rámci Jihomoravského regionu. 2. fáze Analýza problematiky výchovně vzdělávacího procesu a komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností z pohledu vyučujícího pedagoga běžné základní školy.

VÝSLEDKY VÝZKUMNÉHO ŠETŘENÍ Integrace žáků se speciálními vzdělávacími potřebami na 1. stupni základních škol Počet škol, které integrují žáky se SVP Počet Procento Ano 30 45,5 % Ne 36 54,5 % Σ 66 Σ 100 % Tab. 1: Integrace žáků se speciálními vzdělávacími potřebami na ZŠ Graf 1: Integrace žáků se speciálními vzdělávacími potřebami na ZŠ

Počet žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Žáci se speciálními vzděl. potř. na ZŠ Počet Procento Integrace ANO 271 79 % Integrace NE 73 21 % Σ 344 100 % Tab. 2 Počet žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Graf 2: Počet žáků se SVP

Poměr integrovaných žáků na ZŠ Integrovaní žáci na ZŠ Počet Procento NKS 19 6,8 % Jiný druh SVP 252 92,2 % Σ 271 100 % Tab. 3: Poměr integrovaných žáků na ZŠ Graf 3: Poměr integrovaných žáků na ZŠ

Poměr mezi skupinovou a individuální integrací u žáka s NKS Poměr mezi individuální a skupinovou integrací žáka s narušenou komunikační schopností na základní škole Kontingenční tabulka pro univariační analýzu Poměr mezi skupinovou a individuální integrací u žáka s NKS Počet Procento Individuální 16 84 % Skupinová 3 16 % Σ 19 100 % Tab. 4: Kontingenční tabulka pro univariační analýzu Graf 4: Poměr mezi skupinovou a individuální integrací

Druhy NKS vyskytující se na ZŠ Druhy NKS na ŽŠ Četnost odpovědí Procenta Dyslalie 86 37 % Dysartrie 21 9 % Rozštěpové poruchy obličeje 11 5 % Rhinolalie (huhňavost) 18 8 % Balbuties (koktavost) 33 14 % Breptavost 8 4 % Vývojová dysfázie 39 17 % Mutismus Jiný typ 4 2 % Σ 228 100 % Graf 5: Vyskytující se druhy NKS na ZŠ Tab. 5: Jednotlivé druhy NKS na ZŠ

Počet žáků s NKS integrovaných v jedné třídě Počet žáků na jednu třídu Počet Procenta 1 žák 49 41 % 2 žáci 19 16 % 3 žáci 9 8 % Více jak 4 žáci 7 6 % Žádny 35 29 % 119 100 % Tab. 7: Počet žáků s NKS na jednu třídu ZŠ Graf 7: Žáci s NKS na jednu třídu ZŠ

Utváření vhodných výchovně vzdělávacích podmínek, forem a způsobů pro žáky s NKS Utváření inkluzivního prostředí pro žáky s NKS Počet Procento Velmi často 12 10 % Často 79 67 % Zřídka kdy 24 20 % nikdy 4 3 % Σ 119 100 % Tab. 11: Utváření podmínek, forem a způsobů práce pro žáky s NKS Graf 11: Utváření inkluzivního prostředí (vhodných podmínek, forem a způsobů práce) pro žáky s NKS

ZÁVĚRY ŠETŘENÍ téměř polovina (45,5 %) zúčastněných škol integruje žáky se speciálními vzdělávacími potřebami z celkového počtu 271 integrovaných žáků se speciálními vzdělávacími potřebami, tvoří pouze 6,8 % (19), žáci s narušenou komunikační schopností pro žáky s NKS je častěji upřednostňována forma individuální integrace, před skupinovou

ZÁVĚRY ŠETŘENÍ nejčastěji integrovanými žáky s narušenou komunikační schopností jsou žáci s dyslalií a specificky narušeným vývojem řeči (vývojovou dysfázií ) obě skupiny zmíněných žáků mají vypracován individuální vzdělávací plán pro problematické výukové předměty utváření vhodných výchovně vzdělávacích podmínek a postupné formování inkluzivního prostředí základních škol uvádí v uspokojivé míře více jak 77 % respondentů

DOPORUČENÍ při poskytování speciálně vzdělávacích potřeb žákům s NKS je vhodné zajištění adekvátní speciálněpedagogické – logopedické intervence rozšiřovat kompetence pedagogů ve vzdělávání žáků s narušenou komunikační schopností zvýšit všeobecnou informovanost o logopedické intervenci na základních školách při práci s žáky s narušenou komunikační schopností se aktivně zajímat o aktuální problematiku a legislativu

Děkuji za pozornost