Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v MSK Úvodní konference k projektu 12.10.2011 Sanatoria Klimkovice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Zákon o sociálních službách
Skupina osob se zdravotním znevýhodněním
Úloha Kraje v sociální oblasti Kompetence a odpovědnost Plán rozvoje a financování.
Cíle o.s. SANANIM Poskytování profesionální pomoci a léčby problémovým uživatelům návykových látek Poskytování pomoci a léčby ve všech fázích rozvoje.
Transformace DZP Velehrad, Salašská
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Transformační procesy- péče o osoby se zdravotním postižením ( mentálním) v KK
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Studie zjišťující potřebnost denního stacionáře pro cílovou skupinu – lidé po ukončení povinné školní docházky s tělesným a kombinovaným postižením Zadavatel:
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
SOCIÁLNĚ TERAPEUTICKÉ DÍLNY MPSV
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Transformuje Kraj nebo kraj ?
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Projekty ROP Moravskoslezsko Nové perspektivy v sociální integraci Datum: Místo: Prezentuje: Ostrava David Sventek.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Mechanismus finanční podpory sociálních služeb formou vyrovnávací platby 1.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Sdružení Práh Vzniklo v roce 1999 prostřednictvím projektu Matra II – holandského ministerstva zahraničí V roce 2000 členem sdružení se stává Psychiatrická.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Konference Transformace a deinstitucionalizace soc. služeb – od 9.00 do hodin druhého dne Hradec Králové Individuální projekt odboru.
Nové Zámky – poskytovatel sociálních služeb, příspěvková organizace.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová
FOKUS Vysočina v průběhu 20 let. FOKUS začal poskytovat služby na Vysočině již začátkem devadesátých let jako součást celostátní organizace Fokus – Sdružení.
Kritéria sociálních služeb komunitního charakteru a kritéria transformace a deinstitucionalizace Seminář pro žadatele k 49. výzvě v IROP, Praha
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Diakonie Církve bratrské PREZENTACE O Diakonii CB » Vznikla v roce 1994 jako nestátní nezisková organizace s celostátní působností. » Zřizuje ji.
Čtyřlístek – centrum pro osoby se zdravotním postižením Ostrava je příspěvkovou organizací statutárního města Ostravy, zřízenou k Poskytujeme.
Zkušenosti s transformací sociálních služeb v Maďarsku Miklós Szentkatolnay Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
Komunitní plán sociálních služeb města Žatce na roky Mgr. Petr Antoni Dne
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Koordinační skupina OZP Vít Kaška. Seznam členů Agentura Naděje Agentura Osmý den, o. p. s. Agentura osobní asistenční služby o. s. Asociace vozíčkářů.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Seminář k projektu „Podpora transformace Sociálních služeb Pačlavice“
Proces transformace služeb pobytových zařízení v Moravskoslezském kraji 12. listopadu 2009 Konference „Sociální služby v Ústeckém kraji“
Datum: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Transformace – a jak dál? Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb.
Ostrava, * Koncepce podpory transformace pobytových sociálních služeb v jiné typy sociálních služeb poskytovaných v přirozené komunitě uživatele.
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Cíle péče a paliativní přístup v pobytových službách
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Metodická podpora poskytovatelů a pracovníků sociálních služeb
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013 Oblast intervence 3
Domov pro osoby se zdravotním postižením
My na zázraky nevěříme, my na ně spoléháme!
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro osoby se zdravotním postižením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu sociálních.
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
Helena Chodounská Ukazatele potřebnosti sociálních služeb
Chráněné bydlení Luhačovice Mlýnská Luhačovice
Ing. Stanislava Správková
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Projekt Evaluace sociálních služeb v Moravskoslezském kraji
Transkript prezentace:

Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v MSK Úvodní konference k projektu Sanatoria Klimkovice

Příležitosti a rizika procesu transformace Čtyřlístek – centrum pro osoby se zdravotním postižením Ostrava, příspěvková organizace Statutárního města Ostrava Registrovány sociální služby:  3 domovy pro osoby se zdravotním postižením (kapacita 233 osob)  Týdenní stacionář (kapacita 24 osob)  2 denní stacionáře (kapacita 70 osob)  Sociálně terapeutické dílny (kapacita 40 osob)  Podpora samostatného bydlení (kapacita 22 osob)

Příležitosti a rizika procesu transformace  Systematicky se začala organizace zabývat procesem transformace v závěru roku 2009  V lednu 2010 se poprvé sešel Transformační tým, jehož členy jsou také zástupce zřizovatele a externí odborník  Byly stanoveny cíle transformace, které byly postupně upřesňovány  Cíle byly rozpracovány do konkrétních úkolů, které jsou aktualizovány a doplňovány  Jako velmi přínosné se ukázalo rozhodnutí, aby se ředitel organizace setkal v menších skupinkách se všemi zaměstnanci organizace a vysvětlil jim, co znamená transformace pro Čtyřlístek a pro jeho zaměstnance

Příležitosti a rizika procesu transformace  Transformační záměry vycházejí z „Koncepce transformace sociálních služeb zajišťovaných příspěvkovými organizacemi“, schválené usnesením rady SMO  Dlouhodobá vize organizace Stát se poskytovatelem kvalitních sociálních služeb se zaměřením na pobytové sociální služby  Základní transformační záměry organizace - Vytvořit podmínky pro to, aby uživatelé pobytových zařízení, kteří k tomu mají předpoklady, mohli žít v přirozeném prostředí s podporou ambulantních a terénních služeb nebo v chráněném bydlení - V případech, kdy život v přirozeném prostředí není možný s ohledem na situaci uživatele, přiblížit pobyt uživatelů v maximální možné míře životu v přirozeném prostředí

Příležitosti a rizika procesu transformace Ze základních transformačních záměrů vyplývají následující kroky:  Postupně ukončit poskytování ambulantních služeb v „denních stacionářích“ a terénní služby „podpora samostatného bydlení“  V pobytových sociálních službách realizovat transformační a humanizační procesy  Zachovat „sociálně terapeutické dílny“ jako vhodný doplněk pobytových služeb při přípravě uživatelů na život v přirozeném prostředí  Zřídit nové pobytové služby – „chráněné bydlení“ a „domov se zvláštním režimem“

Příležitosti a rizika procesu transformace Příležitosti  Všichni, kteří se staráme o uživatele, si musíme uvědomit, že je potřeba dát těmto lidem šanci opustit pobytová zařízení a žít v přirozeném prostředí - i za cenu přiměřeného rizika - s potřebnou podporou terénních a ambulantních služeb nebo v chráněném bydlení - s nezbytnou přípravou před opuštěním pobytového zařízení

Příležitosti a rizika procesu transformace Rizika  Nedostatečná motivace uživatelů pobytových zařízení  Obava uživatelů, co bude, když odejdou, ale neuspějí  Negativní ovlivňování ze strany některých zaměstnanců  Negativní přístup rodičů, opatrovníků k opuštění pobytových zařízení  Nedostatečná příprava uživatelů na samostatný život  Nedostatečné schopnosti pro samostatný život  Nedostatek financí uživatelů  Nepřijetí veřejností  Možnost zneužití uživatelů některými osobami  Finanční podmínky zaměstnanců v sociální oblasti

Příležitosti a rizika procesu transformace Trochu zapomínáme:  S přibývajícím věkem se u mnoha uživatelů snižují schopnosti samostatného života a vyvstává potřeba návratu do ústavního zařízení.  O skutečné integraci člověka do společnosti můžeme hovořit, pokud má možnost pracovat. U lidí s mentálním postižením je však situace tristní.

Příležitosti a rizika procesu transformace Naštěstí:  Existuje stále ještě významná skupina lidí, mezi nimi i mladých, kteří jsou ochotni pracovat s mentálně postiženými i za nedůstojné finanční ohodnocení.