Zkušenosti z činnosti PIS programu PANEL OK ČKAIT Plzeň Ing. Václav Klíma.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bytové družstvo U Arény
Advertisements

Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Program na podporu oprav a modernizací bytových domů NOVÝ PANEL Ing. Pavel Weiss, květen 2010.
Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
Nástroje na podporu bydlení v ČR Ekonomika bydlení a technické infrastruktury.
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Státní podpora v oblasti bydlení – jak dál ? Obsah: - Stav bydlení v ČR - Role MMR a SFRB - Připravované změny - Výsledné efekty změn Tisková konference.
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
Bydlení a DPH. Snížená sazba DPH 15 % platí pro poskytnutí stavebních a montážních prací spojených s výstavbou staveb pro sociální bydlení nebo v souvislosti.
Seminář: DOTACE NA ZATEPLENÍ, ZDROJE TEPLA A PASIVNÍ DOMY Výstaviště Č
Stavební spoření, úvěry, leasing
KONCEPCE BYTOVÉ POLITIKY DO ROKU 2020 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ červen 2011.
JJ Mois Année IX. Celostátní finanční konference “Finance pro města a obce z evropských fondů v letech “ IX. Celostátní finanční konference.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Státní fond rozvoje bydlení Konference o sociálním / dostupném / bydlení Jednací sál Senátu Parlamentu ČR JUDr. Ing. Eva Helclová Programy a.
Sociální bydlení z pohledu investiční podpory
Povodně a finanční pomoc Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Tisková konference
Sociální bydlení v kontextu „Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období “ 09/2012 Jan Snopek, analytik pro.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Úspory energie a regenerace
VÝROČNÍ KONFERENCE,,Operační program Rybářství příležitost pro produkční rybáře“
Využití municipálních úvěrů ČMZRB a.s. na financování projektů podporovaných z evropských prostředků Prezentace na XI.celostátní finanční.
Bydlení.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Program Inostart.
Formování státní politiky bydlení EKBY- 6. přednáška 5. dubna 2005.
Podpora výstavby nájemních bytů formou přímého úvěru z prostředků SFRB JUDr. Jan Wagner Státní fond rozvoje bydlení pro seminář při ForArchu
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
JHK a její podpora začínajícím podnikatelům JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA.
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ Panel Program revitalizace bytového fondu Seminář k 16. výzvě IROP „Energetické úspory v bytových domech“ 6. ledna 2016,
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ 26. června, Liberec Programy revitalizace bytového fondu pro řešení energetické náročnosti JUDr. Ing. Eva Helclová ředitelka.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
Česká spořitelna Partner pro Bytová družstva a Společenství vlastníků jednotek Vsetín
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ. Výhody programu Panel žadatelům stačí pouze 10 % vlastních prostředků (v režimu de minimis), není třeba vyhlašovat.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_20 Název materiáluHypotéka.
MĚSTO ROŽNOV POD RADHOŠTĚM NÁVRH ZMĚNY FINANCOVÁNÍ PROVOZU ŠKOL (PO)  důvody  cíle  záměry  způsoby provedení.
ABSOLUT-IN inteligentní poradenství. Poradenská společnost ABSOLUT-IN působí na českém finančním trhu od roku Poskytuje služby v oblasti pojištění,
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Aktuální údaje o stavební výrobě a bytové výstavbě Tisková konference Stavebnictví.
Státní fond dopravní infrastruktury Objemy finančních prostředků pro budování infrastruktury v ČR, Ing. Kristýna Kastlová, Ph.D. referent specialista.
Jednání řídícího výboru - Modernizace KNL
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2015  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ. Výhody programu Panel žadatelům stačí pouze 10 % vlastních prostředků (v režimu de minimis), není třeba vyhlašovat.
Podpory pro malé a střední podnikatele v roce zvýhodněné záruky, úvěry a finanční příspěvky.
Státní podpora rekonstrukcí, modernizací a zateplování bytových domů z prostředků Státního fondu rozvoje bydlení Program Nový PANEL JUDr. Jan Wagner.
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ jednání Expertní skupiny manažerů IPRM Děčín Ing. Michal Pluta, ředitel Holdingového fondu SFRB.
FN JESSICA v IOP Nástroj finančního inženýrství JESSICA Zvolená implementační struktura Řídící orgán IOP Holdingový fond – SFRB - instituce.
Zákon o sociálním bydlení pohledem obcí a menších měst Ing. Radim Sršeň, Ph.D., 1. místopředseda.
Analýza hypotéčních úvěrů poskytovaných fyzickým osobám v České republice Autor bakalářské práce:Martina Šimková Vedoucí bakalářské práce:Ing. Robert Zeman.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2016  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
ČMZRB čtvrtstoletí podpory podnikání v ČR
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Národní dotační programy
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
ABSOLUT-IN inteligentní poradenství
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Bydlení a DPH.
odbor politiky bydlení
PROJEKT OSTROVNÍHO DOMU V PODMÍNKÁCH ŠUMAVY
Integrovaný plán rozvoje města Opava pro Integrovaný operační program
Sociální bydlení v České republice Petr Krčál.
ČMZRB a podpora podnikání v ČR
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ
Expandujte s námi! Jak financovat s 0% úrokem?
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
Bytová politika v ČR, současnost a budoucnost
Transkript prezentace:

Zkušenosti z činnosti PIS programu PANEL OK ČKAIT Plzeň Ing. Václav Klíma

Cíle programu Jedním z hlavních problémů podstatné části stávajícího bytového fondu je jeho zanedbanost daná podhodnocováním pravidelné údržby. V důsledku odkládání potřebných oprav je řada konstrukčních částí obytných budov ve stavu, který vykazuje vážné závady projevující se snižováním užitných vlastností, zvýšenými provozními náklady a stále častěji i sníženou provozní bezpečností. Stavby pořízené panelovou technologií navíc zpravidla vykazují značný únik tepelné energie, což ve svém důsledku vyvolává relativně vysoké náklady na vytápění. Cílem programu PANEL je proto usnadnit financování komplexních oprav bytových domů postavených panelovou technologií zahrnující též zlepšení jejich tepelně technických vlastností. Program PANEL se obsahuje tři základní nástroje podpory: 1. státní úroková dotace 2. bankovní záruka za úvěr 3. odborně technická pomoc

1. Úroková dotace Podpora se poskytuje ve výši rozdílu splátek úvěru odpovídající snížení úroku z úvěru o 4 procentní body. Podpora se vztahuje na úvěr nebo jeho část, jehož výše nepřekročí částku Kč na 1 m2 podlahové plochy bytu, a to i když je poskytnutý úvěr vyšší. 2. Bankovní záruka za úvěr Zajištění komerčního úvěru ČMZRB, a.s.do výše 70 % jistiny 3. Odborně technická pomoc Je vytvořena síť Poradenských a informačních středisek, která poskytují konzultační činnost k problematice programu, vydávají stanoviska, která jsou k podávaným žádostem nezbytná a prodávají odbornou literaturu, která byla pro opravy jednotlivých konstrukčních soustav vydána.

Analýza plnění cílů programu RokÚroková dotaceZáruky početvýše dotace v tis. Kč podporovaný úvěr v tis.Kč početkrytí rizika záruka banky Celkem Převzato z výroční zprávy SFRB Cíle programu pro rok 2003 : 1 mld. Kč /rok Cíle programu pro rok 2004 a další: 3 mld. Kč /rok

Plán programu pro rok 2006 DEFICIT STÁTNÍ PODPORY V ROCE ,6 mld. Kč ! (oproti předpokladům z roku 1999) – Současně s dotačními programy MMR jsou pro příští rok připravovány programy podpory bydlení z prostředků Státního fondu rozvoje bydlení. V roce 2006 bude SFRB realizovat: a) dosavadní programy: dotace obcím na výstavbu nájemních bytů pro příjmově vymezené osoby (v objemu mil. Kč) úrokové dotace ke splácení úvěrů na opravy a rekonstrukce panelových bytových domů (v objemu 400 mil. Kč) úvěry mladým lidem na výstavbu nebo pořízení bytu (v objemu mil. Kč) …… …. Jan Wagner ředitel SFRB

Původní koncepce návrhu

Vady panelových domů :

Připomínky MF a protiargumenty z r :

Zkušenosti z Drážďan- snižování a demolice paneláků Necháme to dojít tak daleko??