Výchozí podmínky projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Průmyslové havárie Zdeněk Jelínek.
Advertisements

ARATech2013 webová aplikace pro SEVESO III založená na metodologii EU
TLP, spol. s r.o., Praha – Karlovy Vary – Pardubice Strana 1
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Prevence závažných havárií
Vnější havarijní plány Zóny havarijního plánování
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Dokumentace k zajištění BOZP
Nástroje územního plánování
Český báňský úřad v Praze
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
AKTUÁLNÍ STAV V PREVENCI ZÁVAŽNÝCH HAVÁRIÍ
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Plynová krize - fakta RWE Konzern.
Prevence závažných havárií
Eva Měráková, Lenka Jandová
VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ - TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA Hornicko-geologická fakulta, Institut geoinformatiky Stanovení možných dosahů závažné havárie s nebezpečnými.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Požadavky na vypracování rozptylových studií
Jan Demjanovič Vedoucí projektu: Ing. Ondřej Prokeš Ph.D.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu agentury CENIA.
Ochrana před neionizujícím zářením PŽP II Teze přednášky Podzim 2009.
Informační systém BOZP v ČR (IS BOZP)
Přístup k posouzení rizika
Nový zákon v prevenci závažných havárií
Ing. Jana Vanková, Ing. Václav Komárek
Znalostní portál CHEMSAT
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Seminář k ukončování projektů FS Státní fond životního prostředí ČR Praha,
Dokumentace k zajištění BOZP
1 Příprava aplikace Nařízení REACH v BorsodChem MCHZ, s.r.o., Ostrava v BorsodChem MCHZ, s.r.o., Ostrava Průmyslová toxikologie a ekotoxikologie Ing. Přemysl.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Prevence v právu životního prostředí Jana Dudová.
Prevence závažných havárií Ing. Libuše Sedláková 2006.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Znojmo, Břeclav, Brno listopad 2014 kpt. Ing. Luděk VRÁNA HZS JmK, oddělení stavební prevence.
VÝVOJ A ZAVÁDĚNÍ SYSTÉMU HROMADNÉHO OCEŇOVÁNÍ V LITVĚ Arvydas Bagdonavičius.
zelená linka: Provozování vodohospodářské infrastruktury – Podmínky přílohy č. 6 OPŽP.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Nový zákon o prevenci závažných havárií a úloha VÚBP, v.v.i. + Příklady dotazů Ing. Martina Pražáková Ing. Lenka Frišhansová Výzkumný ústav bezpečnosti.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Porada stavebních úřadů Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje.
Náležitosti obsahu posouzení rizik závažné havárie, rozsah posouzení rizik závažné havárie zpracovávané pro objekty zařazené do skupiny A nebo do skupiny.
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OSNOVA: KRIZOVÝ PLÁN KRAJE KRIZOVÝ PLÁN ORP HAVARIJNÍ PLÁN KRAJE VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN ZÓNA HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Mjr. Ing. Josef Obořil.
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
SAFETY 2017 Význam a zásady fyzické bezpečnosti při ochraně (nejen) utajovaných informací. Hradec Králové duben
Posuzování vlivů záměrů a koncepcí na životní prostředí
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Kompresní stanice Jirkov
Prevence závažných havárií v ČR
ZÁKON O PREVENCI ZÁVAŽNÝCH HAVÁRIÍ
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
VADY BEZPEČNOSTNÍCH LISTŮ
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Kontroly a revize elektrických zařízení v DS a PS elektroenergetiky
Územní systém ekologické stability (ÚSES) krajina v územním plánování Informace z metodické porady MŽP s krajskými úřady porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Prevence závažných havárií
Aplikovaný výzkum Program Beta:
společensky významných objektů v zónách havarijního plánování
Transkript prezentace:

APROCHEM 2015 Podzemní zásobníky plynu a prevence závažných havárií Lubomír Kelnar1, Šárka Václavková1, Petr Novák1, Jana Michálková1, Petr Strakoš2, Václav Frydrych2, Petr Půlpán3, Michal Vaněček1 1WATRAD, spol. s r.o., 2GEOMEDIA s.r.o., 3WAK System, spol. s r.o. Projekt TA ČR Beta TB030MZP010: „Výzkum a vývoj nástrojů pro zpracování bezpečnostní dokumentace podle požadavků evropské směrnice SEVESO III provozovatelů podléhajících kontrole MŽP a ČBÚ“ Část: Podzemní zásobníky plynu 19. 3. 2015, Hustopeče

Výchozí podmínky projektu Od 1. 6. 2015 by provozovatelé podzemních zásobníků plynu (PZP) měli zpracovávat jak bezpečnostní dokumentaci podle předpisů Státní báňské správy v gesci Českého báňského úřadu (ČBÚ), tak bezpečnostní dokumentaci podle nového zákona o prevenci závažných havárií (PZH), v gesci Ministerstva životního prostředí (MŽP). V rámci projektu dochází k harmonizaci a optimalizaci bezpečnostní dokumentace pro PZP tak, aby dokumentace splňovala požadavky jak ČBÚ, tak zákona o PZH, který vychází z evropské směrnice SEVESO III, a zamezilo se duplicitám. Při harmonizaci a optimalizaci dokumentace se berou v úvahu: různé možnosti přístupů k havarijnímu plánování, platná a nově vznikající legislativa PZH, zahraniční zkušenosti, relevantní havarijní scénáře na zařízeních PZP včetně výpočtů dosahů projevů pro reálnou havárii

Cíl projektu Cílem části projektu se zaměřením na PZP je snížení rizika závažných havárií na PZP na základě harmonizace a optimalizace stávajících různorodých bezpečnostních přístupů. Výsledkem bude N – certifikovaná metodika s názvem: „Metodika harmonizace a optimalizace bezpečnostních přístupů při skladování zemního plynu v podzemních zásobnících s cílem snížení rizika závažných havárií“

PZP v ČR

Skladovací kapacity PZP v ČR Podzemní zásobník plynu / vlastník Skladovací kapacita ZP (mil. m3) (tisíce tun) PZP Háje / RWE Gas Storage 64 51 Dolní Dunajovice / RWE Gas Storage 900 720 Tvrdonice / RWE Gas Storage 510 408 Lobodice / RWE Gas Storage 177 142 Štramberk / RWE Gas Storage 480 384 Třanovice / RWE Gas Storage 530 424 Uhřice / MND Gas Storage 280 224 Dolní Bojanovice / SPP Storage 576 461

Zařazování PZP – množství ZP Zákon o PZH se mj. týká skladování plynu v pevninských podzemních zásobnících plynu v přirozených vrstvách, vodonosných vrstvách, solných kavernách a opuštěných dolech (§1, odst. 3, písm. g), a to bez bližšího upřesnění. Na základě maximálního skladovaného množství by byly PZP v ČR zařazeny do skupiny B (> 200 t ZP). Šlo by tak o objekty s povinností zpracování bezpečnostní dokumentace podle zákona o PZH, která mj. zahrnuje: bezpečnostní zprávu včetně posouzení rizik závažné havárie a systému prevence plán fyzické ochrany vnitřní havarijní plán podklady pro stanovení zóny havarijního plánování a podklady pro zpracování vnějšího havarijního plánu Množství ZP v nadzemní části PZP… …se zjistí součtem množství ZP ze všech provozních souborů podle schválené projektové dokumentace (objemy a tlaky v zařízeních) Otázka: „Jak definovat množství ZP pro zařazení PZP podle zákona o PZH?“

Zařazování PZP v zahraničí Jaké množství ZP je rozhodující pro zařazování v zahraničí? Slovensko: Zařazují na základě množství v nadzemních částech PZP včetně plynovodů, a to i kolektorových Všechny zásobníky jsou zařazeny do skupiny B Pozn. všechny PZP na Slovensku jsou horninového typu a všechny vtlačno-výtlačné sondy jsou osázeny podpovrchovým bezpečnostním ventilem. Velká Británie: Zařazují na základě celkového možného množství ZP přítomného v PZP, tedy maximální skladovací kapacita + množství ZP v nadzemních částech PZP

Zařazování PZP – definice objektu 3 možnosti definice objektu: 1. Objektem je celé území, pod kterým se PZP nachází (schéma č. 1) 2. Objektem je území centrálního areálu + oplocené plochy jednotlivých sond včetně spojovacího potrubí, a to v rozsahu bezpečnostních pásem (schéma č. 2) 3. Objektem je území centrálního areálu a bezpečnostní pásma okolo sond (schéma č. 3) schéma č. 1 schéma č. 2 schéma č. 3

Definice objektu PZP v zahraničí Slovensko: Za objekt se považuje stavba PZP tak, jak je nadefinována ve schválené projektové dokumentaci, tzn. technologie úpravy plynu, kompresorovny a plynovody od přípojky k tranzitnímu plynovodu až po jednotlivé sondy. Velká Británie: Za zařízení v rámci jednoho objektu se považují prostory pro uskladňování ZP, sondy, spojovací potrubí a technologie zpracování ZP.

HP a VHP – návrh řešení Návrh řešení: Z analýzy shody/rozdílů náležitostí HP splňujícího požadavky ČBÚ-SBS a požadavků PZH na VHP u objektů zařazených do skupiny B vyplývá, že úpravou stávajícího havarijního plánu u provozovatelů PZP lze naplnit požadavky VHP stanovené v připravované vyhlášce č. XX/2015 a požadavky ČBÚ stanovené vyhláškou č. 71/2002 Sb. v platném znění. Návrh řešení: Navrhnout a závazně používat jasnou strukturu vnitřního havarijního plánu pro provozy PZP splňující požadavky jak ČBÚ-SBS, tak MŽP, např. s názvem „Postup při zpracování a struktura vnitřního havarijního plánu pro provozy PZP“ (analogicky k připravované vyhlášce č. XX/2015). Navrhovaný postup by měl vycházet ze zavedené a v praxi používané struktury současného HP u provozovatelů PZP s doplněním kapitol nutných pro naplnění požadavků PZH. Navrhovaný postup by sloužil jak pro potřeby vypracování, tak i pro potřeby kontroly vnitřního havarijního plánu pro provozy PZP.

Shrnutí Zařazování PZP HP a VHP Stanoviska MŽP k definicím určujícího množství ZP pro zařazení PZP a k definici objektu lze promítnout do metodického pokynu pro posouzení objektu nebo zařízení s vybranými nebezpečnými chemickými látkami a do metodického pokynu pro návrh na zařazení objektu do skupiny A nebo B, které se budou aktualizovat v rámci projektu TA ČR TB030MZP009. HP a VHP Umožnit naplnění požadavků PZH u provozů PZP jasně danou strukturou HP. Rozdílný postup naplnění požadavků VHP u PZP by měl být zohledněn ve vyhlášce nebo její příloze (struktura VHP), a to alespoň odkazem na rozličnou metodiku zpracování VHP u PZP. Další náležitosti bezpečnostní dokumentace podle zákona o PZH Systém prevence – většinu dokumentů systému prevence provozovatelé PZP mají, dokumenty se zapracují do struktury systému PZH a doplní se chybějící položky Posouzení rizik – provozovatelé mají jen části, např. identifikované zdroje rizika, dosahy některých projevů havárií (tryskavý požár) – potřeba doplnit scénáře o četnosti koncových stavů a následky na příjemcích rizika (osoby, životní prostředí, majetek) a poté posoudit riziko

WATRAD, spol. s.r.o. Sídlo: S. K. Neumanna 1316, 532 07 Pardubice Kontaktní adresa: Osadní 26, 170 00 Praha 7 Telefon: +420 220 878 920, +420 723 107 821 E-mail: watrad@watrad.cz Internet: www.watrad.cz