Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prevence závažných havárií

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Prevence závažných havárií"— Transkript prezentace:

1 Prevence závažných havárií
TLP, spol. s r.o., Praha – Karlovy Vary – Pardubice Strana 1 Prevence závažných havárií Miroslav Dítě TLP, spol. s r.o. Tel.: ,

2 Před rokem 1999 Poptávali to, co potřebovali
TLP, spol. s r.o., Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel.: , Strana 2 Před rokem 1999 - Provozovatelé řešili prevenci i Havarijní plánování Poptávali to, co potřebovali Za to, co potřebovali, byli ochotni zaplatit. Kritériem byly termíny a kvalita. Pro ilustraci – na pokrytí poptávky měla TLP v té době až 25 zaměstnanců V životě každé společnosti mohou nastat neočekávané mimořádné situace, které mohou podstatně ovlivnit život obyvatel na omezeném území po určitou dobu. Mezi tyto situace patří i vznik mimořádných událostí jako jsou živelní pohromy (povodně a záplavy, vichřice, vysoké sněhové pokrývky, krupobití), havárie, požáry a dopravní nehody spojené s únikem nebezpečných látek do životního prostředí (havárie v chemických provozech, radiační havárie, ropné havárie) a další, které mohou ohrozit životy a zdraví obyvatel a způsobit velké škody na majetku a životním prostředí.

3 Po zavedení SEVESA – od r. 2000
TLP, spol. s r.o., Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel.: , Strana 3 Po zavedení SEVESA – od r. 2000 Povinná dokumentace ve své většině neslouží provozovateli, ale je povinným dokladem provozovatele vůči veřejné správě a jejím dozorovým orgánům. Kritériem výběru dodavatele této dokumentace je výhradně cena. Pro ilustraci – TLP má v této oblasti 5 zaměstnanců. V životě každé společnosti mohou nastat neočekávané mimořádné situace, které mohou podstatně ovlivnit život obyvatel na omezeném území po určitou dobu. Mezi tyto situace patří i vznik mimořádných událostí jako jsou živelní pohromy (povodně a záplavy, vichřice, vysoké sněhové pokrývky, krupobití), havárie, požáry a dopravní nehody spojené s únikem nebezpečných látek do životního prostředí (havárie v chemických provozech, radiační havárie, ropné havárie) a další, které mohou ohrozit životy a zdraví obyvatel a způsobit velké škody na majetku a životním prostředí.

4 Přehled vývoje legislativy
TLP, spol. s r.o., Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel.: , Strana 4 Přehled vývoje legislativy Zákon 353/1999 Sb. Hlavní cíl: Prevence havárií v objektech nebo zařízeních, která mají potenciál vzniku závažné havárie a omezení jejich následků pro člověka, hospodářská zvířata, životní prostředí a majetek. V životě každé společnosti mohou nastat neočekávané mimořádné situace, které mohou podstatně ovlivnit život obyvatel na omezeném území po určitou dobu. Mezi tyto situace patří i vznik mimořádných událostí jako jsou živelní pohromy (povodně a záplavy, vichřice, vysoké sněhové pokrývky, krupobití), havárie, požáry a dopravní nehody spojené s únikem nebezpečných látek do životního prostředí (havárie v chemických provozech, radiační havárie, ropné havárie) a další, které mohou ohrozit životy a zdraví obyvatel a způsobit velké škody na majetku a životním prostředí.

5 Přehled vývoje legislativy
TLP, spol. s r.o., Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel.: , Strana 5 Přehled vývoje legislativy Zákon 349/2004 Sb. Novela právního předpisu Evropského společenství na úseku prevence závažných havárií transponovaná zákonem č. 349/2004 Sb. se týkala především rozšíření působnosti právní úpravy na objekty a zařízení související s těžbou a úpravou nerostných surovin a na zpřesnění výčtu a množství nebezpečných chemických látek, které jsou východiskem pro uplatnění povinností vyplývajících ze zákona. Tato novelizace se proto týkala především technických podmínek a nevyžádala žádné změny v systému státní správy stanovené předchozím zákonem 353/1999 Sb. V životě každé společnosti mohou nastat neočekávané mimořádné situace, které mohou podstatně ovlivnit život obyvatel na omezeném území po určitou dobu. Mezi tyto situace patří i vznik mimořádných událostí jako jsou živelní pohromy (povodně a záplavy, vichřice, vysoké sněhové pokrývky, krupobití), havárie, požáry a dopravní nehody spojené s únikem nebezpečných látek do životního prostředí (havárie v chemických provozech, radiační havárie, ropné havárie) a další, které mohou ohrozit životy a zdraví obyvatel a způsobit velké škody na majetku a životním prostředí.

6 Přehled vývoje legislativy
TLP, spol. s r.o., Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel.: , Strana 6 Přehled vývoje legislativy Zákon č. 59/2006 Sb. V roce 2003 přijala EU směrnici č. 2003/105/ES, která byla věnována problematice nakládání s chemickými látkami, a která upravovala také směrnici SEVESO II. V reakci na to bylo nutné opětovně provést změny v české legislativě, což představovalo přijetí nového zákona č. 59/2006 Sb., o prevenci závažných havárií. V životě každé společnosti mohou nastat neočekávané mimořádné situace, které mohou podstatně ovlivnit život obyvatel na omezeném území po určitou dobu. Mezi tyto situace patří i vznik mimořádných událostí jako jsou živelní pohromy (povodně a záplavy, vichřice, vysoké sněhové pokrývky, krupobití), havárie, požáry a dopravní nehody spojené s únikem nebezpečných látek do životního prostředí (havárie v chemických provozech, radiační havárie, ropné havárie) a další, které mohou ohrozit životy a zdraví obyvatel a způsobit velké škody na majetku a životním prostředí.

7 Přehled vývoje legislativy
TLP, spol. s r.o., Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel.: , Strana 7 Přehled vývoje legislativy Zákon č. 224/2015 Sb. V r. vstoupil v platnost nový zákon o prevenci závažných havárií, který je implementací směrnice Evropského parlamentu a Rady 2012/18/EU (SEVESO III). Zákon zahrnul do své působnosti některé objekty, které byly dosud z jeho působnosti vyjmuty V prováděcí vyhlášce byla vyjádřena číselná hodnota přijatelnosti rizika Byl změněn systém posuzování a hrazení posudků Byla zpracována certifikovaná metoda posouzení rizika V životě každé společnosti mohou nastat neočekávané mimořádné situace, které mohou podstatně ovlivnit život obyvatel na omezeném území po určitou dobu. Mezi tyto situace patří i vznik mimořádných událostí jako jsou živelní pohromy (povodně a záplavy, vichřice, vysoké sněhové pokrývky, krupobití), havárie, požáry a dopravní nehody spojené s únikem nebezpečných látek do životního prostředí (havárie v chemických provozech, radiační havárie, ropné havárie) a další, které mohou ohrozit životy a zdraví obyvatel a způsobit velké škody na majetku a životním prostředí.

8 Dokumentace PZH Jaké dokumenty provozovatel využije pro sebe?
TLP, spol. s r.o., Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel.: , Strana 8 Dokumentace PZH Jaké dokumenty provozovatel využije pro sebe? - HAZOP, je-li zpracován správně. Bohužel, mnoho manažerů chce HAZOP jen pro odškrtnutí si položky „udělal jsem pro bezpečnost“. Provádí je pak lidé bez zkušeností a velmi povrchně. Provozu nic nepřinesou. - Havarijní plán – pokud je zpracován důsledně a ve spolupráci se zaměstnanci daného provozu.

9 TLP, spol. s r. o. , Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel
TLP, spol. s r.o., Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel.: , Strana 9 Kostlivci ve skříni Co dosud nebylo vyřešeno od z. č. 353/1999 Sb. až dosud? Pojem závažná havárie § 2 písm. e), f), g) jak je vykládán důvodný předpoklad vzniku NL při havárii. Musí KÚ nějak zdůvodnit, že šlo o reálný scénář? Souvisí to s písm. f) – jak se při havárii může nahromadit jiná NL – opět důvodný předpoklad. Jde o umístění, tedy mělo by být už v návrhu na zařazení?

10 Kostlivci ve skříni Pojem závažná havárie § 2 písm. e), f), g)
TLP, spol. s r.o., Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel.: , Strana 10 Kostlivci ve skříni Pojem závažná havárie § 2 písm. e), f), g) K písm. g) – je-li zákonem pojmenována „závažná“ havárie, může existovat v objektu i „havárie“ bez přívlastku? Nebo zákon vlastně ustanovuje, že každá havárie je závažnou havárií?

11 TLP, spol. s r. o. , Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel
TLP, spol. s r.o., Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel.: , Strana 11 Kostlivci ve skříni Jaké je kritérium „vážných následků a vážného ohrožení lidí“? A pokud k ohrožení lidí nedošlo, nejde o „závažnou“ havárii? Výklad, že postačí, když vznik havárie hrozí, znamená, že objekty s identifikovanými ZR závažné havárie představují stálé ohrožení okolí a tedy jsou ve stavu permanentní závažné havárie?

12 Kostlivci ve skříni Územní plánování !!!!!
TLP, spol. s r.o., Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel.: , Strana 12 Kostlivci ve skříni Územní plánování !!!!! § 46 KÚ je dotčeným orgánem u staveb objektů A a B, vydává závazné stanovisko. Dle odst. 4 KÚ zajišťuje, aby se braly v úvahu cíle PZH při územním plánování. Pravomoc má však jen při výstavbě nových objektů či zařízení stávajících provozovatelů. Nemá pravomoc při běžné výstavbě v okolí provozovatelů.

13 Kostlivci ve skříni Územní plánování !!!!!
TLP, spol. s r.o., Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel.: , Strana 13 Kostlivci ve skříni Územní plánování !!!!! § 46 KÚ je dotčeným orgánem u staveb objektů A a B, vydává závazné stanovisko. Dle odst. 4 KÚ zajišťuje, aby se braly v úvahu cíle PZH při územním plánování. Pravomoc má však jen při výstavbě nových objektů či zařízení stávajících provozovatelů. Nemá pravomoc při běžné výstavbě v okolí provozovatelů.

14 TLP, spol. s r. o. , Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel
TLP, spol. s r.o., Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel.: , Strana 14 Kostlivci ve skříni Nepodařilo se promítnout požadavky direktivy SEVESO do stavebního zákona. Výsledkem jsou nové stavby v blízkosti objektů A či B. Provozovatelé přijmou opatření, ale pak se staví dále a už nelze dojít k výsledku přijatelného rizika. Bude se tedy ze zákona odstraňovat kritérium přijatelnosti, nebo se zmírní?

15 TLP, spol. s r. o. , Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel
TLP, spol. s r.o., Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel.: , Strana 15 Další otázky k zákonu Vnitřní HP překládá do 3 měsíců po schválení BZ. Má to svou logiku § 27 odst. 3 – provozovatel předloží podklady pro stanovení ZHP a zpracování Vnějšího HP společně s návrhem BZ. To už logické není. V „podkladech“ jsou poskytovány i informace z vnitřního HP. A co když bude BZ vrácena k přepracování? V životě každé společnosti mohou nastat neočekávané mimořádné situace, které mohou podstatně ovlivnit život obyvatel na omezeném území po určitou dobu. Mezi tyto situace patří i vznik mimořádných událostí jako jsou živelní pohromy (povodně a záplavy, vichřice, vysoké sněhové pokrývky, krupobití), havárie, požáry a dopravní nehody spojené s únikem nebezpečných látek do životního prostředí (havárie v chemických provozech, radiační havárie, ropné havárie) a další, které mohou ohrozit životy a zdraví obyvatel a způsobit velké škody na majetku a životním prostředí.

16 TLP, spol. s r. o. , Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel
TLP, spol. s r.o., Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel.: , Strana 16 Další otázky k zákonu § 51 odst. 4) písm.b) správní delikt- nepředloží vnitřní havarijní plán ve stanovené lhůtě krajskému úřadu a hasičskému záchrannému sboru kraje podle § 23 odst. 6, § 32 odst. 4 nebo § 55 odst. 5 písm. b), Znamená použití slučovací spojky, že musí býti splněny oba tyto parametry zároveň? Je správním deliktem, pokud předloží HZS a „zapomene“ na KÚ? V životě každé společnosti mohou nastat neočekávané mimořádné situace, které mohou podstatně ovlivnit život obyvatel na omezeném území po určitou dobu. Mezi tyto situace patří i vznik mimořádných událostí jako jsou živelní pohromy (povodně a záplavy, vichřice, vysoké sněhové pokrývky, krupobití), havárie, požáry a dopravní nehody spojené s únikem nebezpečných látek do životního prostředí (havárie v chemických provozech, radiační havárie, ropné havárie) a další, které mohou ohrozit životy a zdraví obyvatel a způsobit velké škody na majetku a životním prostředí.

17 TLP, spol. s r. o. , Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel
TLP, spol. s r.o., Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel.: , Strana 12 Posuzování Kvalita předkládané dokumentace je přímo úměrná kvalitě posuzovatele. Na kvalitní posouzení je třeba, kromě znalostí a zkušeností, také dostatek času a peněz. „Ze zákona“ posuzuje VÚBP. KÚ mu platí 30 tis. Kč včetně DPH. (administrativní poplatek) Reálná platba je tedy Kč. Jak dlouhý čas to dává odborníkovi na práci, když na jeho superhrubou mzdu a další náklady má VÚBP k dispozici Kč? To už je méně než minimální mzda! V životě každé společnosti mohou nastat neočekávané mimořádné situace, které mohou podstatně ovlivnit život obyvatel na omezeném území po určitou dobu. Mezi tyto situace patří i vznik mimořádných událostí jako jsou živelní pohromy (povodně a záplavy, vichřice, vysoké sněhové pokrývky, krupobití), havárie, požáry a dopravní nehody spojené s únikem nebezpečných látek do životního prostředí (havárie v chemických provozech, radiační havárie, ropné havárie) a další, které mohou ohrozit životy a zdraví obyvatel a způsobit velké škody na majetku a životním prostředí.

18 TLP, spol. s r. o. , Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel
TLP, spol. s r.o., Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel.: , Strana 12 Posuzování Tentokrát však není chyba v dikci zákona, ale ve způsobu jeho interpretace. Správná interpretace by však popřela účel zavedení platby provozovatele za posouzení. Účelem bylo přenést náklady za státu na provozovatele. V životě každé společnosti mohou nastat neočekávané mimořádné situace, které mohou podstatně ovlivnit život obyvatel na omezeném území po určitou dobu. Mezi tyto situace patří i vznik mimořádných událostí jako jsou živelní pohromy (povodně a záplavy, vichřice, vysoké sněhové pokrývky, krupobití), havárie, požáry a dopravní nehody spojené s únikem nebezpečných látek do životního prostředí (havárie v chemických provozech, radiační havárie, ropné havárie) a další, které mohou ohrozit životy a zdraví obyvatel a způsobit velké škody na majetku a životním prostředí.

19 Děkuji za pozornost TLP, spol. s r. o.
TLP, spol. s r.o., Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel.: , Strana 19 TLP, spol. s r. o. Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Prevence závažných havárií"

Podobné prezentace


Reklamy Google