IZRAEL-MRTVÉ MOŘE Autor: Mgr. Jarom í r Van ě k Geografie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stát na stejnojmenných ostrovech rozprostírajících se v Indickém oceánu mezi rovníkem a 10. rovnoběžkou asi 1600 km od Afriky. Originální název: Republic.
Advertisements

Afrika – FGS Geografie Autor: Mgr. Jaromír Vaněk
VY_32_INOVACE_16 JZ Asie - Mrtvé moře. MRTVÉ MOŘE  je bezodtoké slané jezero, které se rozkládá mezi Izraelem a Jordánskem  nachází se 420 m pod hladinou.
Jihozápadní Asie Přibližná mapa Jihozápadní Asie.
Zeměpis pro 7. ročník Blízký východ Učebnice fraus
MONGOLSKO Nikola Burkoňová.
Voda a vzduch = základ života
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:7. ročník Klíčová slova:Evropa- pobaltské státy.
Znak Prahy.
Egypt. Egypt (Egyptská arabská republika) v severovýchodní Africe (malou částí též v Asii), ležící na Nilu na západě hraničí s Libyí, na jihu se Súdánem,
EGYPT.
RUSKO – BAJKALSKÉ JEZERO
Čadské jezero Hana Krátká 7.třída
Izrael Název: Izrael Originální název: Medinat Yisra'el Hlavní město: Jeruzalém Počet obyvatel: Rozloha (km2): Hustota osob/km2: 285,9.
ČÍNA - VELKÁ ČÍNSKÁ ZEĎ Autor: Mgr. Jarom í r Van ě k Geografie
livingstone IZRAEL Aaron Vanhecke
JIHOZÁPADNÍ ASIE.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
VY_32_INOVACE_ 18_ Praha (1) (2) (SADA ČÍSLO 6). INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Bc. Milena Švermová Datum (období), ve kterém.
Česká republika: Českobudějovický kraj Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka,
Česká republika: Rybníky Hospodářský zeměpis
Saladin – křížové výpravy
OBJEVENÍ, POLOHA NA ZEMI, HRANIČNÍ BODY
Darek Matwikow Jan Jelínek
Severní Afrika Geografie Autor: Mgr. Jaromír Vaněk
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s částí Českomoravské vrchoviny,
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
CHKO Český kras.
Izrael (Izraelský stát )
Převody jednotek objemu
Převody jednotek délky
Claudia Richterová 7.třída
ASIE - Tibet. ASIE - Tibet OBSAH Mapa Základní informace Sídla Náboženství Vlna sebeupalování Zajímavosti.
AUSTRÁLIE -Uluru /Ayers Rock/ Autor: Mgr. Jarom í r Van ě k Geografie
Geografické údaje Řecka
Jak správně připravit prezentaci Jakých chyb se vyvarovat?
Austrálie - SES Geografie Autor: Mgr. Jaromír Vaněk
Afrika – poloha, rozloha
BLÍZKÝ VÝCHOD.
Finsko – země tisíců jezer
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Stát na stejnojmenných ostrovech rozprostírajících se v Indickém oceánu mezi rovníkem a 10. rovnoběžkou asi 1600 km od Afriky. Originální název: Republic.
Island – země ohně a ledu
ASIE-NEJLIDNATĚJŠÍ KONTINENT
Afrika – SES - obyvatelstvo
Střední Asie Autor: Mgr. Marian Solčanský
Východní Afrika Autor: Mgr. Marian Solčanský
Oceánie – Cookovy ostrovy
EU OPVK – III/2 – A3 – 7/22 – Rak Petr Předmět Zeměpis, 8.ročník ZŠP. Vytvořeno 2011/2012.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie – Povrch Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_LIDSKÉ RASY ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Jihozápadní Asie ropa islám Izrael.
Libanon
Zeměpis Světadíly a oceány VY_32_INOVACE_04_ZEMĚPIS_SVĚTADÍLY_A_OCEÁNY
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 1
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
MRTVÉ MOŘE Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vodstvo Asie NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_Fi_I_19 Název Jihozápadní Asie
Digitální učební materiál
VY_32_INOVACE_Z7. 11 ASIE Autor: Mgr
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
VY_32_INOVACE_01_Jihozápadní Asie_přírodní poměry AUTOR: ROMAN BENČÁK ŠKOLA: ZŠ NOVÝ JIČÍN, TYRŠOVA 1.
Seychely Stát na stejnojmenných ostrovech rozprostírajících se v Indickém oceánu mezi rovníkem a 10. rovnoběžkou asi 1600 km od Afriky. Originální název:
Významné průplavy světa
tato práce je šířena pod licencí cc by-sa 3
Transkript prezentace:

IZRAEL-MRTVÉ MOŘE Autor: Mgr. Jarom í r Van ě k Geografie Inovace výuky na Gymn á ziu Otrokovice formou DUM ů CZ.1.07/1.5.00/34.0488

I Z R A E L M R T V É M O Ř E

Mrtvé moře (hebrejsky: יָם הַ‏‏מֶ‏ּ‏לַ‏ח‎‎,   jam ha-Melach, doslova „moře Soli;“ arabskyالبحر الميت‎‎;   al-bahr al-Majit, doslova „Mrtvé moře“, anglicky Dead Sea)

OBSAH Izrael – úvod Mrtvé moře – obecné informace Mapa Izraele Zajímavosti Mrtvého moře Význam Svitky Kosmetické produkty

Izrael Izrael je malá země, asi čtvrtina České republiky. Má dobrou strategickou polohu, je křižovatkou cest tří kontinentů: Asie, Afriky a Evropy, proto se mu říká most mezi těmito kontinenty. Pro svou strategickou polohu byl a je zemí neklidu. Nikde na světě není soustředěno tolik památek s historií starou až 6000 let jako právě v Izraeli. Nikde jinde nevzniklo tolik filozoficko-náboženských proudů jako na území Izraele. Izrael je svatou zemí pro křesťany, židy i muslimy. V Izraeli se nachází nejníže položené místo světa.

MRTVÉ MOŘE Je nejslanějším jezerem na světě a také nejníže položeným místem na Zemi. Je 75 km dlouhé, 16 km široké, jeho maximální hloubka je asi 400 m a celková plocha činí 820 km². Leží 400m pod hladinou moře. Jeho voda je cca 33% nasyceným solným roztokem, spojeným s dalšími chemikáliemi, což zabraňuje životu jakéhokoliv živočicha a odtud je odvozen název Mrtvé moře. Díky těmto minerálům má voda léčivé vlastnosti. Bylo to jedno ze světově prvních léčebných míst a zdroj mnoha produktů používaných v různých oblastech od mumifikace v Egyptě přes kosmetiku až po hnojiva.

VÝZNAM MRTVÉHO MOŘE Voda má také hospodářskou důležitost: každoročně je tu vytěženo 100 000 tun chlorodraslíku, 50 000 tun draselných solí a 600 tun bromu. Mimoto se tu těží magnesium, sodium a další. Specifické složení vody zabraňuje lidskému tělu, aby se potopilo Zdrojem vody v moři je řeka Jordán. Horko a sucho způsobují, že dochází k trvalému poklesu hladiny. Pro zastavení poklesu se dokonce uvažuje o vybudování kanálu z Rudého moře.

SVITKY MRTVÉHO MOŘE Známé jsou také tzv. Svitky Mrtvého moře, které byly náhodně objeveny v roce 1947 beduínským pastýřem v jeskyních okolo moře. Jsou to kožené svitky popsané znaky, které byly uloženy v kamenných džbánech. Tyto svitky mají nevyčíslitelnou hodnotu, nyní pro ně byl vybudován speciální pavilon v národním muzeu v Jeruzalémě.

Dnes jsou už i u nás známé kosmetické produkty z Mrtvého moře, které jsou častým dárkem a suvenýrem z Izraele.

Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Mrtv%C3%A9_mo%C5%99e http://izrael.orbion.cz/ www.google.cz/search?q=mrtvé+moře%2C+obrázky KAREL KAŠPAROVSKÝ. Zeměpis II. v kostce pro SŠ. Praha: Fragment, 2008. ISBN 978-80-253-0585-0. http://izrael.orbion.cz/mrtve-more-izrael/pruvodce Všechny objekty použité k vytvoření prezentace jsou součástí SW Microsoft Office nebo jsou vlastní originální tvorbou autora.