Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MRTVÉ MOŘE Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MRTVÉ MOŘE Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."— Transkript prezentace:

1 MRTVÉ MOŘE Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Mrtvé moře je bezodtoké slané jezero, které se rozkládá mezi Izraelem a Západním břehem Jordánu na západě a Jordánskem na východě.

3

4

5 Nachází se 420 metrů pod hladinou světového oceánu a je nejníže položeným odkrytým místem na zemském povrchu.

6 Jeho salinita (slanost) dosahuje
33,7 %, čímž se řadí mezi nejslanější jezera na světě. Tato jeho vlastnost z něj činí drsné prostředí, které není vhodné pro živočichy. Žijí zde pouze některé druhy bakterií.

7

8

9 Protože voda Mrtvého moře má vysoký podíl solí, je vyšší i hustota vody, a tedy vyšší vztlaková síla působící na plovoucí předměty. Pro udržení se nad hladinou proto není potřeba plavat – stačí do vody usednout a nechat se nadnášet.

10

11 Je 67 km dlouhé a maximálně 18 km široké.
Má rozlohu 1050 km². Je 67 km dlouhé a maximálně 18 km široké. Tyto údaje se v průběhu času mění, neboť jezero poměrně rychle vysychá. Jeho hlavním přítokem je řeka Jordán, která se do Mrtvého moře vlévá ze severu.

12 Břehy na západě a východě jsou skalnaté
Břehy na západě a východě jsou skalnaté. Pobřeží je převážně pusté, s výjimkou několika oáz a turistických pláží určených ke koupání. U jižního břehu se těží sůl a další minerály.

13

14 a používá se v kosmetickém průmyslu.
Sůl z Mrtvého moře se stále častěji používá k léčbě kožních onemocnění nebo alespoň ke zmírnění příznaků např. lupénky (psoriázy) a ekzémů a používá se v kosmetickém průmyslu.

15 Ale to je tak dávno, že tehdy Mrtvé moře bylo ještě marod. 
V okolí Mrtvého moře se ukrýval král David a bylo to jedno z prvních léčebných míst na světě. Ale to je tak dávno, že tehdy Mrtvé moře bylo ještě marod. 

16 Použité obrázky: [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: <


Stáhnout ppt "MRTVÉ MOŘE Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."

Podobné prezentace


Reklamy Google