Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Oběh vody Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Oběh vody Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."— Transkript prezentace:

1 Oběh vody Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Zamyslete se nad následujícími otázkami
Kde se vzala voda v oceánu? Kde se vzala voda v řekách a potocích? Kde se vzala voda v oblačnosti? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 Podívejte se na následující video
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Kde se vzala voda v oceánu? Kde se vzala voda v řekách a potocích? Kde se vzala voda v oblačnosti? 1. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Konečně si odpovězme Voda se do oceánů dostává především v korytech řek, v menší míře pak do moře padá voda přímo ze srážek. Do řek se voda dostává jednak přímo ze srážek, nebo se srážky vsakují, pohybují se pod povrchem a vyvěrají jako prameny. Voda se do oblačnosti v atmosféře dostává výparem. Slunce zahřívá hladinu oceánu, jezer, rybníků, řek, ale i zemský povrch a odsud se voda vypařuje do atmosféry. Voda se navíc vyparuje z těl rostlin i živočichů. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Oběh vody 2. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 Oběh vody - zjednodušeně
Z hladiny oceánu, řek, jezer, povrchu Země, ale i těl organismů se vypařuje voda. Ta ve formě oblačnosti putuje nad pevninu, na kterou dopadá ve formě srážek. Srážky dopadají na zemský povrch, kde se buď vsakují či stékají a odtékají opět do oceánu, nebo se opět vypařují. 2. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

8 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Opakování - video Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

9 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Oběh vody Jinak jej nazýváme hydrologický oběh Dělíme jej na: Malý oběh vody Velký oběh vody Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

10 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Velký oběh vody Voda se vypařuje z hladiny oceánu, jako oblačnost putuje nad pevninu a zde padá ve formě srážek. 3. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

11 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Malý oběh vody Voda se vypařuje ze stejného prostředí, kam posléze dopadají srážky. Probíhá buď pouze nad oceánem nebo pouze nad pevninou. 1. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

12 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Popište oběh vody 4. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

13 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Zdroje obrázků 1. SIEBOT, . Wikimedia commons [online] [cit ]. File:Hydrologische_cyclus.png. Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 z WWW: < 2. SLADY, . Wikimedia commons [online] [cit ]. File:Watercycleczechhigh.jpg. Dostupné pod licencí public domain z WWW: < 3. SAPERAUD, . Wikimedia commons [online] [cit ]. File:Wasserkreislauf.png. Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 z WWW: < 4. Zimbres, . Wikimedia commons [online] [cit ]. File:Watercycle_no_text.jpg. Dostupné pod licencí public domain z WWW: < obrázek na pozadí: HOPPE, Sven. Wikimedia commons [online] [cit ]. File:Wassertropfen.jpg. Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 z WWW: < File:Wassertropfen.jpg>. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Oběh vody Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."

Podobné prezentace


Reklamy Google