Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-03 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma: ČESKÁ REPUBLIKA (Poloha a rozloha) Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Ročník: 6. Jméno autora: Mgr. Lucie Marková Vytvořeno dne:

2 Anotace: Žák by měl: Umět určit zeměpisnou polohu a rozlohu ČR Umět určit světové strany Materiál podporuje schopnosti a dovednosti žáka především v oblasti práce s digitálními technologiemi a také ve vyhledávání informací. Metodický popis: Materiál slouží jako doplňková výkladová prezentace. Po společném shlédnutí žáci vypracují odpovědi na otázky a pokusí se vše ukázat na slepé mapě, která je součástí snímku. Všechny odpovědi lze vyhledat přímo v prezentaci nebo i na internetu. Pracovat mohou samostatně nebo ve skupinkách. (Vytištěný pracovní list lze použít rovněž samostatně, jako opakování a prověřování vědomostí žáků.) Klíčová slova: Česká republika, poloha, rozloha, Polsko, Německo, Slovensko, Rakousko, Materiál má návaznost na: Průřezové téma Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech (VMEGS) Učivo 8. ročníku Česká republika

3 ČESKÁ REPUBLIKA (ČR) - poloha
Česká republika se rozkládá na kontinentu, který se jmenuje Evropa. Nachází se přímo v jejím středu, a proto je často nazývána jako „srdce Evropy“.

4 ČESKÁ REPUBLIKA - poloha
Česká republika je vnitrozemský stát. To znamená, že žádného jejího území se nedotýká moře. Celé území je obklopeno pevninou, tedy dalšími státy, se kterými má ČR společné hranice. Celková délka státních hranic je 2290,2 km. Sousední státy ČR a délka jejich hranice NĚMECKO (810,3 km) RAKOUSKO (466,3 km) SLOVENSKO (251,8 km) POLSKO (761,8 km)

5 ČESKÁ REPUBLIKA - poloha
HŘENSKO SNĚŽKA Česká republika se rozkládá na území, kde převažují pahorkatiny (30 – 150 m.n.m.) a vrchoviny (150 – 300 m.n.m.). Střední nadmořská výška je 430 m.n.m. Nejvýše položený bod – SNĚŽKA (1602 m.n.m.) Nejníže položený bod – HŘENSKO (115 m.n.m)

6 ČESKÁ REPUBLIKA - rozloha
Velikostí (rozlohou) se ČR řadí na 21. místo v Evropě a 113. místo ve světě. Její celková rozloha činí km2.

7 ČESKÁ REPUBLIKA - rozloha
Nejsevernější bod - Lobendava Nejzápadnější bod - Krásná Geografický střed - Číhoš Nejvýchodnější bod - Bukovec Nejjižnější bod - Vyšší Brod

8 ČESKÁ REPUBLIKA - rozloha
SEVER ZÁPAD VÝCHOD JIH Vzdálenost od nejsevernějšího k nejjižnějšímu místu je 278 km. Vzdálenost od nejzápadnějšího k nejvýchodnějšímu místu je 493 km.

9 OTÁZKY A PROCVIČOVÁNÍ SLEPÁ MAPA – vypracujte úlohy a ukažte na mapě
Vysvětli a ukaž, kde leží Česká republika. Vysvětli pojem „srdce Evropy“. Vyjmenuj sousední státy ČR a ukaž na mapě. Ukaž na mapě nejvyšší a nejnižší bod ČR. Ukaž na mapě nejzápadnější, nejjižnější, nejvýchodnější a nejsevernější bod. Jaká je rozloha ČR a na jakou pozici se díky své velikosti řadí v Evropě.

10 POUŽITÁ LITERATURA A ZDROJE
Text Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Geografie Česka [online]. c2012 [citováno 12. 06. 2012]. Dostupný z WWW: < Obrázky J BUDISSIN. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < ВИКТОР_В. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < CARNBY. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: <


Stáhnout ppt "Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem"

Podobné prezentace


Reklamy Google