Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

GEOMORFOLOGIE KRAJINA V ČR 9. třída Mgr. Jakub Karásek

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "GEOMORFOLOGIE KRAJINA V ČR 9. třída Mgr. Jakub Karásek"— Transkript prezentace:

1 GEOMORFOLOGIE KRAJINA V ČR 9. třída Mgr. Jakub Karásek
ZŠ Liberec, Na Výběžku 118, p. o. Vytvořeno: září 2012 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/ 9. třída

2 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Česká republika Téma: Geomorfologie ČR Anotace: Rozmanitost reliéfu v ČR, Opakovací otázky, práce na interaktivní tabuli.

3 Klasifikace reliéfu v ČR
Roviny a nížiny – podél velkých řek,např.Labe a Morava (do 300m n.m.) Pahorkatiny – tvoří největší část ČR ( m n.m.) Vrchoviny – m n.m. Hornatiny – nadm.v nad 900m, např.hraniční pohoří České vysočiny

4 Povrch (reliéf) České republiky
Povrch Česka má převažně ráz pahorkatin a vrchovin. 67 % území leží v nadmořské výšce do 500m, 32 % v rozmezí 500–1000 m 1 % nad 1000 m.

5 Nejvýše položené místo:
Sněžka (1602 m n. m.; Krkonoše) Nejvýše položený pevný bod je na vrcholu vysílače na Pradědu (1653 m n. m., Jeseníky). Nejníže položené místo: Hřensko (115 m n. m.; hladina Labe na státní hranici s Německem).

6 Otázky Zkuste vyjmenovat nějaké horniny, ze kterých se skládá litosféra. Jaké horniny najdeme v okolí Liberce? Jaký charakter povrchu má okolí naší školy? Najdi na mapě Ještěd, Jizeru, Smrk. Do jaké patří subprovincie, odečti jejich nadmořskou výšku a zařaď do typu reliéfu. Odhadni nadmořskou výšku Liberce, poté ověř buď v mapě nebo na internetu. Zařad do typu reliéfu

7 Zdroje dat: Česká geologická služba. [online]. [cit ]. Dostupné z: Geografie Česka. [online]. [cit ]. Dostupné z: Institut geologického inženýrství. [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "GEOMORFOLOGIE KRAJINA V ČR 9. třída Mgr. Jakub Karásek"

Podobné prezentace


Reklamy Google