Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Oceánie – Cookovy ostrovy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Oceánie – Cookovy ostrovy"— Transkript prezentace:

1 Oceánie – Cookovy ostrovy
Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/ Geografie Oceánie – Cookovy ostrovy Autor: Mgr. Jaromír Vaněk

2 OCEÁNIE COOKOVY OSTROVY

3 OBSAH Cookovy ostrovy Rarotonga Rozdělení Státní zřízení Zdroje

4 Cookovy ostrovy (Cook Islands) Rozloha: 240 km2 Počet obyvatel: Hlavní město: Avarua

5 Rarotonga - střed ostrova

6    Cookovy ostrovy jsou svrchovaným státem a skupina ostrovů rozprostřené v Tichém oceánu v oblasti měřící asi 1500 km ze severu na jih a 900 km ze západu na východ. Na severovýchodě sousedí se souostrovím Kiribati (asi 400 km), na východě leží Společenské ostrovy a souostroví Tufuai (300 až 500 km), obojí patřící pod Francouzskou Polynésii. Nejbližšími ostrovy na západě jsou Niue (asi 700 km), Tonga (asi 1100 km) a Samoa (asi 500 km). Souhrnná plocha ostrovů je 240 km² a žije zde 21 000 obyvatel, z nichž většina jsou Maorové. Hlavní město je Avarua a leží na ostrově Rarotonga.

7 Te Manga - nejvyšší vrcholek ostrova Rarotonga

8 Pláž nedaleko Titikaveka

9 ROZDĚLENÍ Cookovy ostrovy se dělí na jižní skupinu Rarotonga (hlavní ostrov), Aitutaki, Atiu, Mangaia, Manuae, Mauke, Mitiaro, Palmerston a Takutea a severní skupinu s ostrovy Manihiki, Nassau, Penrhyn (Tongareva), Pukapuka, Rakahanga a Suvorov. Některé jsou velmi nízké, díky korálovým útesům velmi těžko přístupné ostrovy. Ostatní jsou vysoké a porostlé hustou vegetací. Rostou na nich kokosové palmy a chlebovníky. Severní skupina ostrovů se skládá většinou z atolů.

10 Cookovy ostrovy se spravují samy
Cookovy ostrovy se spravují samy. Jejich zákony jsou na Novém Zélandu nezávislé. Zákonná a výkonná moc nemá žádná omezení od Nového Zélandu. Státní příslušnost Cookových ostrovů ale neexistuje, jejich obyvatelé jsou občany Nového Zélandu.

11 Zdroje: KAREL KAŠPAROVSKÝ. Zeměpis II. v kostce pro SŠ. Praha: Fragment, ISBN Všechny objekty použité k vytvoření prezentace jsou součástí SW Microsoft Office nebo jsou vlastní originální tvorbou autora. Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Oceánie – Cookovy ostrovy"

Podobné prezentace


Reklamy Google