Mgr. Michal Oblouk. patří mezi nejvýznamnější občanská práva vlastníci mohou své věci držet, užívat a nakládat s nimi – v žádném právním systému ale není.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Význam SJM pro inkaso pohledávek
Advertisements

Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Zápisy právních vztahů k nemovitostem
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Absolutní majetková práva
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Majetek a vlastnictví.
Občanské právo - zásady
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
DĚDICKÉ PRÁVO Dědické právo
Krátký úvod do dědického práva ČR Jiří Kučera 2008.
Název vzdělávacího materiálu
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
Nabývání majetku státem
Oceňování věcných břemen
Dědění a práva k cizím věcem Petr Machala. 1.Která listina nám garantuje právo vlastnit majetek? 2.Který zákoník upravuje majetkové vztahy fyzických a.
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ. EXEKUCE (VÝKON ROZHODNUTÍ) Právní předpisy:  zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činností (exekuční.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
EXEKUTORSKÝ ÚŘAD PROSTĚJOV
Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník.
Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec.
PRÁVNÍ ASPEKTY VLASTNICTVÍ
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Vlastnictví Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:listopad.
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03B18_Věcné_právo AutorIng. Věra Štverková Období vytvořeníBřezen.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_ABSOLUTNÍ.
Exekuční řád po novelách
Daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (III) – daň dědická, daň darovací a daň z převodu nemovitostí 1.Poplatník daně. 2.Předmět.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
VLASTNICKÉ PRÁVO Milana Reichlová.
Právní vztahy k nemovitostem Držba a vydržení, věcná práva k věci cizí a katastr nemovitostí Mgr. Jakub Kříž.
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
Právní vztahy k nemovitostem Kupní smlouva o převodu vlastnictví k nemovitosti Mgr. Jakub Kříž.
1 Exekuční právo-modelové řízení II. část JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D.
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
Nabývání majetku obcemi a kraji
Vlastnictví.
Daň darovací Darování majetku =
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO Předmět občanskoprávních vztahů
Výkon rozhodnutí – obecná část
JUDr. et Mgr. Barbora Vlachová ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA – PŘEDNÁŠKA 6.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Knížová N, Nováková. 1.právo stavby 2.věcná břemena 3.zástavní právo 4.zadržovací právo.
Pohledávky obcí 2015 Ing. Michal Obrusník. Pohledávka jako majetek obce § 38 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, uvádí základní povinnosti obcí při hospodaření.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Občanské právo absolutní: Dědické Moc Jan, Vocl Martin C3B Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Insolvence, konkurz, exekuce Ročník / obor studia:II.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_07.
ANOTACE Zjistit, co je majetek, jaké jsou druhy majetku a jak ho lze získat. Vysvětlit žákům, co to je vlastnictví a kdo může být vlastníkem. Objasnit.
Dědické právo ● Souhrn právních norem, které upravují přechod majetku zemřelé osoby na její právní nástupce – dědice. ● Dědit mohou osoby fyzické i právnické.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Knížová N, Nováková. 1.právo stavby 2.věcná břemena 3.zástavní právo 4.zadržovací právo.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_12_ Vlastnictví, druhy majetku Číslo projektu:
Vlastnictví Mgr. Michal Oblouk.
VLASTNICKÉ PRÁVO Mgr. Michal Oblouk.
Práva a povinnosti mezi manželi
Název vzdělávacího materiálu
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Státní pozemkové vlastnictví - prameny právní úpravy -
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Občanské právo upravuje vztahy fyzických a právnických osob, majetkové vztahy mezi těmito osobami a vztahy vyplývající z práv na ochranu osobnosti základním.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Název prezentace (DUMu):
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ.
Transkript prezentace:

Mgr. Michal Oblouk

patří mezi nejvýznamnější občanská práva vlastníci mohou své věci držet, užívat a nakládat s nimi – v žádném právním systému ale není zcela výlučné s vlastnictvím jsou spjaty různé povinnosti a omezení („vlastnictví zavazuje“), např.: a) je nepřípustné užívat vlastní věc nebo s ní nakládat takovým způsobem, který narušuje nebo ohrožuje oprávněné zájmy jiných osob nebo veřejný zájem b) povinnost věc hlídat a zabezpečit

předmětem je různý majetek: 1) HMOTNÝ – materiální, může být movitý (různé předměty) a nemovitý (pozemky a stavby) 2) NEHMOTNÝ – věci duševní povahy, vynálezy, patenty, autorská práva 3) FINANČNÍ – peníze, cenné papíry

smlouva dědictví rozhodnutí státního orgánu NE NÁLEZEM ZTRACENÉ VĚCI!

převod rozhodnutí soudu jiná skutečnost (prodej, dar, směna, vzdání se, odkaz, zástava, postoupení, vyvlastnění)

1) soukromé - osobní/individuální - rodinné (společné jmění manželů) - podnikové (podílové spoluvlastnictví, družstevní) 2) veřejné - obecní - státní

SPOLUVLASTNICTVÍ – vlastnictví dvou nebo více osob k jedné společné věci zároveň (podílové spoluvlastnictví), vzniká převážně na základě smlouvy o koupi či darování věci SPOLEČNÉ JMĚNÍ MANŽELŮ – specifická forma spoluvlastnictví (bezpodílové spoluvlastnictví), která může vzniknout jen mezi manžely, patří do něj majetek, který získá jeden nebo oba po dobu trvání manželství, i dluhy, které ve stejné době vznikly jednomu nebo oběma, nepatří do něj věci, které jeden z manželů vlastnil už před svatbou, věci sloužící k osobní potřebě, dědictví, dary a restituce, zaniká rozvodem, smrtí nebo prohlášení za mrtvého, prohlášením konkurzu na jednoho z manželů nebo uložením trestu propadnutí majetku jednomu z manželů

VĚCNÉ BŘEMENO - patří mezi věcná práva k věci cizí, protože omezuje vlastníka nemovité věci ve prospěch jiného tak, že vlastník je povinen něco strpět nebo něčeho se zdržet, umožňuje oprávněné osobě užívání majetku osoby povinné (například zajišťuje doživotní obydlí rodičů v domě dětí nebo trvalé právo cesty po soukromém pozemku), je vhodné ho zřídit tehdy, nejde-li věc řešit její koupí nebo nájmem VYVLASTNĚNÍ – převod soukromého majetku do veřejného ve veřejném zájmu za náhradu v tržní ceně EXEKUCE - spočívá ve vymožení peněžité částky od povinného (dlužníka) pro oprávněného (věřitele), případně v donucení ke splnění jiné povinnosti, provádí ji soudní exekutor - vydá exekuční příkaz - exekuce ukládající zaplacení peněžité částky může být provedena srážkami ze mzdy a jiných příjmů, přikázáním pohledávky, prodejem movitých věcí a nemovitostí, postižením podniku, zřízením exekutorského zástavního práva na nemovitostech, správou nemovitosti nebo pozastavením řidičského oprávnění, exekuci ukládající jinou povinnost lze provést vyklizením, odebráním věci, rozdělením společné věci nebo provedením prací a výkonů

soubor vzájemných práv a povinností, která mají mezi sebou vlastníci sousedících nemovitostí občanský zákoník uvádí některá jednání, které jsou v rámci sousedských práv přímo zakázána - zákaz ohrožení sousedovy stavby nebo pozemku úpravami vlastního pozemku nebo stavby na něm zřízené, zákaz imisí (obtěžovat hlukem, prachem, popílkem, kouřem, plyny, parami, pachy, pevnými a tekutými odpady, světlem, stíněním nebo vibracemi), zákaz vnikání chovaných zvířat na sousedící pozemek a zákaz odstraňování kořenů stromu nebo jeho větví přesahujících na sousedící pozemek, které by bylo nešetrné nebo prováděné v nevhodnou roční dobu bránit se proti porušování sousedských práv lze svépomocí, ale pouze přiměřeně a jedině tehdy, kdy zásah ještě hrozí, jinak je možné se obrátit na příslušný orgán veřejné správy, aby tento daný zásah buď zakázal, nebo aby porušiteli uložil obnovit předchozí pokojný stav

zabývá se právními vztahy uživatelů a tvůrců (spisovatelé, hudebníci, filmaři, architekti, urbanisté a programátoři) tzv. „autorských děl“ k příslušným dílům jeho prostřednictvím stát poskytuje autorům po jistou omezenou dobu určitá výlučná práva k jejich dílu je součástí tzv. duševního vlastnictví (dále např. obchodní tajemství, ochranná známka, patent, vynález) autorským dílem je pouze jedinečný výsledek tvůrčí činnosti autora – pokud toto dílo někdo užívá bez souhlasu autora, dopouští se pirátství (internetové, výrobkové, neoprávněné veřejné projekce)

převod práva k nemovitosti se může uskutečnit pouze písemnou smlouvou předloženou KATASTRÁLNÍMU ÚŘADU – vede KATASTR NEMOVITOSTÍ (seznam všech pozemků a staveb) Český úřad zeměměřický a katastrální - ústřední orgán státní správy - sídlí v Praze, má 14 poboček, 7 inspektorátů a 104 pracovišť - v jeho čele stojí předseda, kterého jmenuje a odvolává vláda České republiky - disponuje vlastním rozpočtem a je přímo podřízen vládě, ve které je zastoupen ministrem zemědělství

pozůstalost majetek zemřelého člověka přechází do vlastnictví dědice nikdo není povinen dědit (dědictví se může odmítnout) pokud neexistuje dědic, připadá dědictví státu nebo následuje dražba dědicem je i neopominutelný dědic, i kdyby mu podle závěti nemělo z dědictví nic připadnout, jestliže nebyl platně vyděděn a vznesl námitku relativní neplatnosti závěti, podle níž mu z dědictví mělo připadnout méně, než kolik činí jeho povinný díl 2 způsoby dědění: a) závěť – poslední vůle, testament, listina, v níž občan určuje, kdo má po jeho smrti zdědit jeho majetek b) ze zákona – ti, kdo jsou v určitém pořadí uvedení v občanském zákoníku (potomci, manžel nebo partner, rodiče a sourozenci zemřelého)

99ad_zem%C4%9Bm%C4%9B%C5%99ick%C3%BD_a_katastr%C3 %A1ln%C3%AD 99ad_zem%C4%9Bm%C4%9B%C5%99ick%C3%BD_a_katastr%C3 %A1ln%C3%AD n%C3%AD_man%C5%BEel%C5%AF n%C3%AD_man%C5%BEel%C5%AF o o dedictvi-f56-/viteze.aspx?c=A081115_143323_viteze_hla dedictvi-f56-/viteze.aspx?c=A081115_143323_viteze_hla