Člověk a jeho svět Rozmanitost přírody Mgr. Renata Nogolová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace PODMÍNKY PRO ŽIVOT- VODA
Advertisements

TĚLESA A LÁTKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
vypracovala: Vendula skalová
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – hydrosféra autor VM:Ondřej Vojáček.
HYDROSFÉRA.
Orofacionální cvičení I Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
AZ KVÍZ Evropa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Míková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Oběh vody Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Ivana Kuntová, Pětiúhelník Přesná konstrukce velikosti strany pětiúhelníku ze zadaného poloměru opsané kružnice Ivana Kuntová,
PŘEVODY JEDNOTEK HMOTNOSTI.
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
Prvouka 3. ročník ZŠ „Neživá příroda“
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
Prvouka 2.roč.ZŠ „NEŽIVÁ PŘÍRODA – VODA“
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Soutěž RISK HydrosféraAtmosféra Autorem materiálu a všech jeho částí je, není-li uvedeno jinak, Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Voda Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života - Voda Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
VODSTVO ČR Vodopády, jezera, rybníky a přehrady na území Česka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Graclík. Dostupné.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_16_22_VODSTVO EVROPY. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Ledovce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Voda Mgr. Helena Roubalová
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Anotace: Výklad nového učiva. Autor: Mgr.Eva Palovská,2011 Ověření ve výuce: 5. 3.
Neživá příroda - voda. Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá.
Ledovce Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
Přírodní vědy DUM 17 Základní podmínky života VODA
NEŽIVÁ PŘÍRODA VLASTNOSTI VODY.
Speciální vzdělávací potřeby - žádné -
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
VODA Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_528.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Jezera, bažiny a rybníky
Voda – oběh vody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
Hydrosféra záliv podmořský svět jezero
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
K U F R Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
DUM II. / 18. voda v přírodě Bc. Zdeněk Klíma.
VODA.
Najdi dva stejné obrázky
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
VY_32_INOVACE_
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Hydrosféra koloběh vody v přírodě
B a r v y Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Hydrosféra – vodní obal země.
Markéta Dorovínová , 8.třída
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Desetinná čísla (1) Základní pojmy
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Tvary – přiřazování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
VODSTVO Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Transkript prezentace:

Člověk a jeho svět Rozmanitost přírody Mgr. Renata Nogolová Voda v přírodě Člověk a jeho svět Rozmanitost přírody Mgr. Renata Nogolová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Voda v přírodě

Tři druhy skupenství Víte, že… …se s párou setkáváte skoro každý den? Třeba ráno u snídaně (čaj) nebo u oběda (polévka). Vodní pára nebo mlha - voda jako látka plynná. Sníh (led, kroupy) - voda jako látka pevná. Voda jako látka kapalná.

Jakou vodu vlastně máme? Víte, že… …sladká voda není ve skutečnosti sladká? Je bez chuti a zápachu. Pokud není minerální, ta může být i slaná (vincentka…) Slanou – v mořích a oceánech. A sladkou – v jezerech, rybnících, řekách a potocích.

Voda v číslech Na Zemi je: Víte, že… …v člověku je až 60 % vody? To znamená, že člověk o hmotnosti 50 kg má v sobě 30 kg vody…

Oběh vody v přírodě

Z těchto mraků pršet asi nebude… Oběh vody v přírodě Z těchto mraků pršet asi nebude… Zato z těchto v závislosti na ročním období může pršet, padat sníh, a dokonce i kroupy.

Dešťová voda se může zachytit na rostlinách. Část vody steče do půdy.

Část vody steče do potůčků. …a nakonec do moře. …pak do řek. Část vody steče do potůčků.

Vodopády

Voda padá dolů volným pádem. Při zdolávání velkých výškových rozdílů v terénu vznikají tzv. vodopády a peřeje. Vodopády Peřeje Voda padá dolů volným pádem. Voda stéká po skále.

Řeky Víte, že… …nejdelší řeka v Evropě je v Rusku? Jmenuje se Volha. Víte, že… …nejdelší řeka v Čechách je Vltava.

Jezera Víte, že… …největší jezero v Evropě je také v Rusku? Jmenuje se Ladožské. Nejvíce jezer v Evropě je ve Finsku, a proto se mu říká „Krajina tisíce jezer“. Víte, že… …v Čechách je málo jezer. Nejznámější jsou Černé a Čertovo jezero na Šumavě.

Sníh a ledovce Víte, že… …Antarktida (na jihu) je stále zmrzlý světadíl? Na rozdíl od Arktidy (na severu), která je vlastně jen plujícím ledovcem, jenž se postupem času zmenšuje.

Test Jaké máme druhy skupenství? Které vody je na Zemi více – slané, nebo sladké? Co všechno může padat z mraků? Popiš, jak voda v přírodě obíhá a přeměňuje se. Čím se liší vodopád a peřej? Jaká je nejdelší řeka v Evropě? Ve které evropské zemi se nachází nejvíce jezer? Kde je Antarktida?

Zdroje: Autor obrázků a fotografií: Tomasz Nogol – souhlasí se zveřejněním na Metodickém portálu. http://www.ondeo.cz