Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ledovce Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ledovce Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."— Transkript prezentace:

1 Ledovce Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Ledovce Vznik: Co rozhoduje: stlačením nahromaděné masy sněhu,
dále dochází k růstu hustoty sněhu – vzniká tzv. firn, firn následně rekrystalizuje a vzniká led. Co rozhoduje: nadmořská výška a zeměpisná šířka. Obr. 2 Ledovec v Kanadě

3 Rozdělení ledovců Pevninské Horské najdeme je na pevnině,
většinou ve vyšších zeměpisných šířkách (tzn. za polárním kruhem). Horské ve vyšších nadmořských výškách v horách, pohybují se kvůli působení gravitace. Obr. 3 Ledovec v Rakousku

4 Spojovačka Spoj, co k sobě patří: Antarktida Arktida Grónsko Alpy
Himaláje Kilimandžáro nejvyšší pohoří Afriky pokryté ledem a sněhem největší ostrov světa s pevninským ledovcem světadíl, v němž najdeme pevninský ledovec evropské pohoří s několika ledovci území za severním polárním kruhem pokryté ledem a sněhem nejvyšší pohoří světa, v němž najdeme horské ledovce

5 Ledovcové kry Vznik: Nebezpečí: odlomením kusu ledovce. pro lodě,
r – potopení Titaniku (jedna z největších lodních katastrof. Obr. 4 Ledovec Aiguille (Francie)

6 Činnost ledovců Činností vznikají: údolí ve tvaru U, ledovcová jezera,
Obr. 5 Ledovec d‘ Arsine Činností vznikají: údolí ve tvaru U, ledovcová jezera, celé nížiny, bludné balvany.

7 Použité zdroje informací
Všechny uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na www: Obr. 1 Obr. 2 Všechny uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na www: Obr. 3 Obr. 4 Obr. 5 Ostatní informace pochází z vlastních zdrojů Mgr. Davida Mánka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Ledovce Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."

Podobné prezentace


Reklamy Google