Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IP Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny systém minitendrů pro školy Praha.
Advertisements

Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Následné péče o mladé lidi odcházející z náhradní péče v České republice   Situační analýza Jan Folda (editor), Oldřich Matoušek, Hana Pazlarová, Anna.
Kariérové poradenství
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Stacionární terénní práce ve Věznici Jiřice Občanské sdružení Semiramis.
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
Sanace rodiny Alena Svobodová, vedoucí sociální služby, koordinátorka projektů.
Farní charita Litomyšl
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů NRP v ČR po novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí v reflexi pracovníků NNO Projekt.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
Transformace a sloučení systému péče o ohrožené děti Petr Nečas ministr práce a sociálních věcí 3. dubna 2008.
Transformace systému práce s ohroženými dětmi a rodinami Tisková konference MPSV a MŠMT 30. dubna 2009.
Transformace a sjednocení systému péče o ohrožené děti RNDr. Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí
„Když pomáháme rodině, uzdravujeme svět“ (Virginie Satirová) Zavedení supervize pro pracovníky oddělení sociálně-právní ochrany dítěte, kontraktování.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Transformuje Kraj nebo kraj ?
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
Projekt Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Informace o stavu přípravy střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období 2008 – 2011 informační seminář k PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE.
Individuální projekt OP LZZ Systémová podpora procesů transformace systému péče o rodiny a děti Pardubice, 25. října 2012 PhDr. Miloslav Macela ředitel.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Transformace a sjednocení systému péče o ohrožené děti Ministerstvo práce a sociálních věcí Barbara Resnerová Služby pro rodiny Potřeby a možnosti podpory.
Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Koordinační skupina SENIOŘI. Koordinační skupina V současnosti 16 členů Organizace, agentury, které poskytují sociální služby Svazy, aktivity, které vyplňují.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
PREZENTUJÍCÍ Společně vše zvládneme Červen 2013 Mgr. et Bc. Petr K r č á l radní Kraje Vysočina pro sociální oblast protidrogové prevence a multikulturní.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Standardizace orgánů sociálně-právní ochrany PhDr. Miloslav Macela Odbor rodiny a ochrany práv dětí.
Porada škol a školských zařízení Středočeského kraje
MUDr. František Schneiberg
Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně-právní ochrany dětí
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Projekt Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji Informace o projektu
odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
Jitka Altmanová vedoucí Centra podpory náhradní rodinné péče.
Strategie reformy psychiatrické péče geneze, současný stav
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Reforma systému péče o ohrožené děti a rodiny v České republice
Ing. Stanislava Správková
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
18 let zkušeností s mezinárodním osvojením
Aktuální informace ke KPSVL
Koncepční záměry MPSV v oblasti náhradní rodinné péče
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny Pilotní projekt Pardubického kraje PhDr. Miloslav Macela Radní Pardubického kraje zodpovědný za oblast sociální péče

Projekt transformace systému péče o ohrožené děti v Pardubickém kraji Pardubický kraj je jedním ze 4 pilotních pracovišť v rámci Národního akčního plánu k sjednocení a transformaci péče o ohrožené děti pro období 2009 – 2011 (dále jen NAP) Přípravná fáze (2009) – informovanost o NAPu, ustavení stálé pracovní skupiny Analýza stávajícího systému péče o ohrožené děti (od dubna 2010) – formou kvantitativního a kvalitativního šetření ve všech pobytových zařízeních a na cca ½ odděleních sociálně právní ochrany dětí v kraji Spolupráce s ostatními pilotními kraji – realizační tým při Mezirezortní koordinační skupině k NAPu

Výstupy analýzy Stávající systém je rezortně roztříštěný, nekoordinovaný Neexistují jednotné postupy práce, metodiky a standardy kvality práce Systém není orientován na prevenci a podporu rodin, pracovníci orgánů sociálně právní ochrany přirovnávají svojí práci k „hašení požárů“, Systém je neefektivní i z hlediska financování a využívání materiálních i lidských zdrojů V systému je významný odborný i materiální potenciál, cílem transformace je jeho využití

Hlavní cíle pilotního projektu Zajištění práv ohrožených dětí Nastavení a prověření funkčnosti opatření navržených v NAP Reforma činnosti a v případě potřeby i posílení kapacit soudů a OSPOD, podpora jejich činnosti (vzdělávání, týmová spolupráce) Vytvoření pestré a účinné sítě služeb pro ohrožené děti a rodiny Transformace pobytových zařízení do terénních a ambulantních služeb

Harmonogram přípravy pilotního projektu   2.Q 2010 Analýza současného systému péče o ohrožené děti v Pardubickém kraji 3.Q 2010 Příprava pilotního projektu transformace systému péče o ohrožené děti v Pk 4.Q 2010 Projednání a schvalování pilotního projektu 2011 Implementace projektu

Síť služeb Důraz na prevenci a přímou práci v rodinách, sociálně aktivizační služby, sanace rodiny, poradenství… Změna systému vyhledávání, přípravy a doprovázení náhradních rodin Podpora různých typů náhradní rodinné péče (krátkodobá pěstounská péče, speciální pěstounská péče, příbuzenská péče atd.) Rozšíření spektra služeb pro biologické i náhradní rodiny (odlehčovaní péče, podpůrné služby) Využití personálních a materiálních kapacit stávajících pobytových zařízení pro poskytování nových typů služeb

Financování a legislativa Připravuje se dohoda o společném postupu mezi MPSV a pilotními kraji Financování reformy – možnost využití finančních prostředků EU, pro financování realizace NAPu sice neexistuje speciální opatření, pro zajištění části aktivit (standardy, vzdělávání, institucionální reforma) je možno využít některá opatření OP LZZ a OP VKK Legislativní změny – definice nových typů služeb (změna zákona o sociálních službách), sociální zabezpečení různých typů náhradní rodinné péče, změna školské legislativy atd.

DĚKUJI ZA POZORNOST Kontakt: PhDr. Miloslav Macela Pardubický kraj Komenského náměstí 125 532 11 Pardubice tel.: +420 466 026 160 miloslav.macela@pardubickykraj.cz