Elektronická učebnice - II

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zaměstnání 2. ročník tříletého studia č. 272 Dana Kubelková
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
Předmět a prameny pracovního práva
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_11.
tříletý učební obor – Číšník, servírka
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Prekérní pracovněprávní vztahy větší flexibilita na úkor zaměstnanců Jaromíra Kotíková VÚPSV.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 21. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.4.
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
5. téma:. Práce jako výrobní faktor  půda, práce, kapitál ( + know-how)  „Lidský kapitál“ (vzdělání + praxe = kvalifikace)  Státní politika zaměstnanosti.
Trh práce „pomyslný prostor, v němž zaměstnavatelé hledají pracovní sílu a pracující ji nabízejí ve snaze obstarat si prostředky k obživě. Vzájemný poměr.
vytvořený v projektu OP VK
Vypracovali: Marcela Kučerová Martina Ševců Radka Šebková
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
Trh práce VY_32_INOVACE_ Trh práce = místo, kde se střetává poptávka po práci (zaměstnavatelé) s nabídkou práce (uchazeči o zaměstnání) Práce.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření20.
Pracovní poměr Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
Všeobecný přehled Pracovní právo Mgr. Pavel PETR.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Návrh struktury personálního spisu
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
VY_32_INOVACE_SVF36060DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: , financovaného.
ZÁKONÍK PRÁCE. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1124Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma: Zákoník.
JUDr. Jaroslav Stránský
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1261Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Pracovní poměr Jméno autora: Ing. Zdeňka Suchomelová.
PRACOVNÍ PRÁVO. Definice Pracovní právo je právní odvětví zahrnující prvky soukromého a veřejného práva Upravuje právní vztahy mezi zaměstnanci a zaměstnavateli,
262/2006 Sb., zákoník práce 89/2012, občanský zákoník 2.
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
VY_32_INOVACE_LID_18 VY_32_INOVACE_LID_18 Pracovně-právní vztahy.
Ing. Veronika Dostálková MBA ZÁKONÍK PRÁCE Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Odměňování pracovníků. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Hledání zaměstnání, nezaměstnanost, úřady práce, rekvalifikace N á zev.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Zaměstnání a podnikání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
PRACOVNÍ POMĚR UKONČENÍ. PRACOVNÍ POMĚR UKONČENÍ.
Zákoník práce 1 – Zákoník práce
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Digitální učební materiál
Pracovně právní vztahy
Základy pracovněprávních vztahů
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Pracovní právo II. Pracovní poměr.
Ekonomika Personální činnost 3. Ing. Miroslava Farmačková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Základy pracovněprávních vztahů
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Téma VÝVOJ NÁZORŮ NA PODSTATU MZDY
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
zpracovaný v rámci projektu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Digitální učební materiál
Občanská nauka 1. M PRACOVNÍ POMĚR Obr. 1 Povolání (1)
Název projektu: Moderní škola
Trh a jeho fungování, zaměstnání, podnikání 1 – Trh
Transkript prezentace:

Elektronická učebnice - II Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět práce 4.1 Trh práce Autor: Mgr. Jitka Šolcová

Elektronická učebnice - II Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět práce 4.2 Co víme o povolání a zaměstnání? Povolání představuje soubor schopností, dovedností, vědomostí a osobnostních rysů, potřebných k vykonávání určitého okruhu prací, který získává člověk odbornou přípravou a praxí. Umožňuje jednotlivci získat lepší profesní postavení a společenskou pozici. Zaměstnání znamená okruh prací, které člověk vykonává za odměnu, mzdu nebo plat, tzn. že je zdrojem jeho obživy. Člověk může vykonávat zaměstnání v souladu se svým povoláním získaným odbornou přípravou, ale není to podmínkou.

Účastníci pracovněprávního vztahu Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět práce 4.3 Trh práce Trh práce lze chápat jako „pomyslný prostor, v němž zaměstnavatelé hledají pracovní sílu a pracující ji nabízejí ve snaze obstarat si prostředky k obživě.“ Účastníci pracovněprávního vztahu Zaměstnavatel Jedná se o právnickou či fyzickou osobu, která zaměstnává fyzické osoby (zaměstnance). Zaměstnanec Úkolem zaměstnance je vykonávat určitou závislou činnost pro zaměstnavatele, za kterou mu přísluší mzda či plat. Zaměstnancem může být osoba, která v den sjednání pracovního poměru dosáhne 15 let věku. Musí však mít ukončenou povinnou školní docházku. Výjimkou jsou jen přiměřené společensky prospěšné práce, které svým charakterem ani rozsahem neohrožují její zdraví a vývoj, ani jí nebrání v přípravě na povolání. Takový zaměstnanec mladší 18 let se pak označuje jako mladistvý. Plnou právní způsobilost (včetně tzv. hmotné odpovědnosti) získá zaměstnanec dovršením 18 let.

4.4 Nabídka práce a poptávka po práci Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět práce 4.4 Nabídka práce a poptávka po práci Rovnovážný stav na trhu práce nastává tehdy, jsou-li nabídka a poptávka po práci vyrovnány. Jestliže poptávka po práci ze strany podnikatelů roste, pracovníci snadno nacházejí uplatnění. Mzdy rostou. Jestliže poptávka po práci ze strany podnikatelů klesá, pracovníci nacházejí obtížně uplatnění. Vzniká reálná možnost nezaměstnanosti.

Elektronická učebnice - I Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět práce 4.5 Praktická cvičení 2) Najdi v rubrice inzerce inzerát s poptávkou po práci a nabídkou práce. 1) Po kom se mohou následující účastníci na trhu práce poptávat? lékař v soukromé praxi Základní škola, p.o. úklidová firma „Košťátko“ Krajská zdravotní, a.s. hoteliér zahradnictví advokátní kancelář salón krásy

Elektronická učebnice - II Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět práce 4.6 Pracovní poměr Pracovní poměr je smluvní vztah mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem, jehož předmětem je pracovní činnost, kterou se zaměstnanec zavazuje za mzdu, popř. plat, pro zaměstnavatele vykonávat. Pracovní poměr se zakládá pracovní smlouvou a vzniká dnem, který v ní byl určen jako den nástupu do práce. V pracovní smlouvě musí být vždy kromě určení zaměstnavatele a zaměstnance uvedeno: - druh práce - místo výkonu práce - den nástupu do práce Zánik nebo změna pracovního poměru musí být prováděna vždy v souladu s ustanoveními zákoníku práce. Ten pro české občany definuje celkem pět způsobů, jak může být pracovní poměr ukončen: - dohodou - výpovědí - okamžitým zrušením - zrušením ve zkušební době - uplynutím doby, byl-li sjednán na dobu určitou

4.7 Úloha státu na trhu práce Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět práce 4.7 Úloha státu na trhu práce Na trhu práce stát významně zasahuje několika způsoby: - vydává zákony, které upravují práva a povinnosti zaměstnavatelů a pracovníků - Zákoník práce - právní normy regulující trh práce (např. zákon o minimální mzdě) - vyplácí podpory v nezaměstnanosti - podílí se finančně na rekvalifikaci pracovníků - zřizuje a financuje úřady práce, které zprostředkovávají pracovní příležitosti, rekvalifikaci a poskytují bezplatné kariérové poradenství Zákoník práce je zákoník upravující převážnou část českého individuálního pracovního práva. Současný zákoník práce (zákon č. 262/2006 Sb.) nabyl účinnosti dnem 1. ledna 2007 a zrušil dřívější platný zákoník práce č. 65/1965 Sb. Od 1. ledna 2012 je účinná důležitá novela tohoto zákoníku.

4.8 Test Na straně nabídky na trhu práce stojí: Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět práce 4.8 Test Na straně nabídky na trhu práce stojí: a) majitel soukromé firmy b) zaměstnavatel c) ředitel d) uchazeč o zaměstnání 3) Co nemusí obsahovat pracovní smlouva: a) druh práce b) místo výkonu práce c) den nástupu do práce d) výši mzdy 2) Po kom se na trhu práce může poptávat majitel cukrárny: a) po zedníkovi b) po prodavači c) po zahradníkovi d) po instalatérovi 4) Práva a povinnosti zaměstnavatelů a pracovníků upravuje: a) Obchodní zákoník b) Školský zákon c) Zákoník práce d) Ohmův zákon Správné odpovědi: D B C

4.9 Použité zdroje a citace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět práce 4.9 Použité zdroje a citace www.wikipedie.cz/ Obrázky z databáze klipart Zubíková Z. ,Fragment 2007: Společenské vědy v kostce

4.10 Anotace Autor Mgr. Jitka Šolcová Období 07 – 12/2013 Ročník Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět práce 4.10 Anotace Autor Mgr. Jitka Šolcová Období 07 – 12/2013 Ročník 9. ročník Klíčová slova Trh práce, nabídka práce, poptávka po pracovní síle, zaměstnanec, zaměstnavatel, pracovní poměr, pracovní smlouva, zákoník práce Anotace Prezentace zaměřená na trh práce jako místo, kde se setkává nabídka a poptávka, a na pracovněprávní problematiku.