NEPTUN Kateřina Valentová Lucie Kvasničková Triton.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Neptun.
Advertisements

Planety sluneční soustavy
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAstronomie TémaPlynné.
Sluneční soustava.
Soubor všech fyzikálně na sebe působících objektů, který je současná astronomie a kosmologie schopna obsáhnout. staří vesmíru se odhaduje na 13 až 18miliard.
Oběžnice Slunce-vnější soustava
Planety sluneční soustavy
Uran.
Sluneční soustava Noemi Svobodová.
Saturn Saturn je v pořadí planet na šestém místě a po Jupiteru druhá největší planeta sluneční soustavy. Planeta byla pozorována již starověkými astronomy.
Neptun Tereza Mašátová. Popis Je to plynný obr. Je to plynný obr. Jeho atmosféra se skládá z molekulárního vodíku (85%), helia (13%) a metanu (2%). Jeho.
Jupiter.
Registrační číslo projektu
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Ing. Pavla Macillisová
SATURN.
Sluneční soustava 5. ročník
Sluneční soustava Miroslava Maňásková.
JUPITER Zuzana Al Haboubi.
Velké planety Plynní obři
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F25/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Plynné planety Autor: Bc.
Autoři : Tadeáš, Barča, Andrej, Patrik Název skupiny : JÁDROVCI.
Uran Sabina Bartůšková Lucie Vávrová. Popis Uranu Uran na rozdíl od většiny ostatních planet má výrazně skloněnou osu rotace. Je nakloněný na stranu o.
Obří planety Fyzika RNDr. Zdeňka Strouhalová
Vesmír.
VesmírVesmír Je nekone č ní sv ě t. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé pod názvem Slunce, ve kterém se nachází naše.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Vesmír a sluneční soustava
Planety sluneční soustavy
Adam Stibůrek Monika Vančurová
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_355
… aneb letem světem Sluneční soustavou
SLUNEČNÍ SOUSTAVA TTTTato prezentace Vám přiblíží všech devět planet (i s Plutem). SSSSnad se Vám bude líbit!
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Saturn Šablona: III/2
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Sluneční soustava.
Planety sluneční soustavy
Velký Vesmír Nejnovější informace o vesmíru 2007.
Neptun.
Sluneční soustava.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_14 II Planety sluneční soustavy.
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Saturn Michaela Vidímová IX.A. Obsah  Saturn  Zajímavosti o Saturnu  Jméno planety  Roční období  Prstence  Historie pozorování  Závěr  Zdroje.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA N EPTUN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Gošová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Uran, Neptun GalaxyTrip. Uran ● Doba oběhu okolo Slunce je 84 let ● Průměr planety je km ● Plynný obry a společně s Neptunem i mezi tzv. ledové.
Vesmír. MERKUR NEPTUN SATURN URAN JUPITERVENUŠE ZEMĚ MARS SLUNCE.
Planety sluneční soustavy
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
JUPITER.
Planety sluneční soustavy
Uran.
Saturn.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
URAN A NEPTUN.
Saturn.
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
VESMÍR 2 VY_32_INOVACE_XVII-C-06.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Člověk a jeho svět (Prvouka pro 3. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Vnější planety sluneční soustavy
Sluneční soustava.
Uran Modrá planeta.
Planeta Sluneční Soustavy
Uran Sluneční soustava Název školy
Transkript prezentace:

NEPTUN Kateřina Valentová Lucie Kvasničková Triton

Neptun je osmá a od Slunce nejvzdálenější planeta sluneční soustavy. Neptun je typickým představitelem planety zvané plynný obr, někdy se začleňuje i do skupiny ledových obrů (díky složení tvořeného částečně ledem) a je nejmenší z plynných planet Název planety je odvozen od starořímského boha Neptuna, který byl synem Saturna a Opina, představujícího původně boha toků a později jako boha moří, oceánů, koní a jezdeckých závodů. Neptun byl ve starověkém Římě později ztotožněn s řeckým Poseidónem, čímž došlo i k výměně manželek z bohyně Salacie na Amfirité. Symbolem pro planetu se stal trojzubec. Název

Vzdálenost Neptunu od Slunce: Nejmenší vzdálenost 4456 km Střední vzdálenost 4 504 300 km (cca. 30,1x větší vzdálenost než Země od Slunce) Největší vzdálenost 4537 mil. km Vzdálenost Země od Slunce: - střední: 149 600 000 km Oběžná doba kolem Slunce: 164,79 let Doba jednoho otočení kolem vlastní osy: 16,11 hod. Sklon rotační osy: 28,31° Barva povrchu planety: modrozelená Hmotnost:1,0243×1026kg (17,1 Zemí) Objem:6,254×1013km3 (57,7 Zemí) Chemické složení: Kamenné jádro je složeninou železa, niklu a silikátů, ve středu led a tekutý čpavek s metanem.

Teplota: -213°C (Planeta Neptun má v nitru vlastní zdroj energie, podobně jako Jupiter a Saturn) Tíhové zrychlení ( rov. ) 11,000( m.s-2 ) Rovníkový poloměr Neptunu: 24 746 km Je čtvrtou planetou v pořadí podle velikost Střední poloměr Země: 6 371,0 km Průměrná hustota Neptunu: 1 638 kg/m3 Průměrná hustota Země: 5 515  kg/m3 Měsíce: Triton, Nereida, Proteus, Neso, Psamathe, Laomedeia, Sao, Halimede, Larissa, Galatea, Despina, Thalassa, Naiada

Doba jednoho

Atmosféra Složení atmosféry: -molekulární vodík: 85 % -helium:13 % -metan: 2 % Atmosféra Neptunu má zelenomodrou barvu,zabírá nejspíše 5 až 10 % celkové hmotnosti planety a rozkládá se do hloubky 10 až 20 % planetárního poloměru. Je o mnoho bouřlivější, proměnlivější než atmosféra Uranu. V horních vrstvách je složena převážně z vodíku a hélia. Mraky různé výšky jsou v ní unášeny rychlostí více než 1000 km/h (v okolí Velké tmavé skvrny až 2000 km/h – jde o nejvyšší zjištěnou rychlost ve sluneční soustavě). Většina větrů, které na planetě vanou, se pohybuje západním směrem souběžně s rovníkem,a tedy proti rotaci planety.Jsou soustředěny do pásů podobně jako v atmosféřa Jupiteru a mají průměrnou dobou oběhu 19 hodin.Jelikož doba rotace planety je 16 hodin, atmosféra planety rotuje rychleji než samotná planeta.

Zajímavosti Prstence: Galle, Le Verrier, Lassell, Arago a prstenec Adams Výzkumná sonda:  Voyager 2  Doba otočení kolem osy: 16,11 hodin Doba oběhu – siderická : 164,79 roků Sklon rotační osy: 28,31° Hust. vody: 998kg/m3 hust. neptunu: 2,05 kg/m3 => ano plaval by Objevil: Johann Gotfried Galle Datum objevení: 23. září 1846

Http://planety.astro.cz/ http://www.vesmir.info http://cs.wikipedia.org/wiki/Neptun http://www.multiweb.cz http://solarsystem.ic.cz