Oborová didaktika přírodních věd (biologie, chemie)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Matice školské 3, České Budějovice
Advertisements

Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
Příprava učitelů na Přírodovědecké fakultě UP v Olomouci
Nikola Malá, 3.A Gymnázium U Balvanu březen 2013
PT – obecná charakteristika
Představení zajímavých projektů OPVK
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Celoživotní vzdělávání a projektová metoda vyuČování
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Rozvoj klíčových kompetencí ve všech ročnících nižšího gymnázia formou terénních cvičení TENTO PROJEKT BYL SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A.
Integrace na pilotních školách Zkušenosti z Gymnázia v Rumburku Gymnázia Jana Keplera v Praze.
KURZY PRO VYSOKOŠKOLSKÉ PEDAGOGY doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Inspekční hodnocení ŠVP víceletá gymnázia podle RVP ZV (víceletá gymnázia podle RVP G čtyřletá gymnázia podle RVP G) Mgr. Zdenka Spalová, Karlovarský inspektorát.
Program PRVOUK Škola a učitelská profese v kontextu rostoucích nároků na vzdělávání oblast Filologie a jejich didaktiky Martina ŠMEJKALOVÁ Katedra českého.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Biologické vědy.
Den otevřených dveří PřF MU
Didaktika přírodopisu 2
Cíle studia didaktiky pedagogiky
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
Výuková praxe 2 Mgr. Libuše VODOVÁ Katedra biologie PdF MU.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Západočeská univerzita v Plzni
Setkání zástupců škol a podniků působících v oblasti chemického průmyslu Praha
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
Didaktika přírodopisu 2 Mgr. Libuše VODOVÁ Katedra biologie PdF MU.
Rozvoj inovace a integrace studijních programů a oborů pro učitele a pracovníky ve školství Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka
Postavení pedagogiky mezi vědami
DIDAKTIKA FYZIKY I. 1 Fyzikální vzdělávání
Purkyňovo gymnázium Strážnice
CV FHS Fakultní setkání, Mgr. Karla Hrbáčková, Ph.D.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
PROJEKT R E G I O N PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVY V ÚSTECKÉM A KARLOVARSKÉM KRAJI CZ.1.07/1.1.00/
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Pedagogická praxe Informace k praxi Studijní plán pro LS 3 kredity, hodinová dotace : 42 hodin Povinné části: – hospitace (náslech) v TV celkem.
KLÍČ Klíčové kompetence v počátečním vzdělávání Barbara Čechová Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Projekt: Trojlístek - podpora výuky přírodopisu, biologie, fyziky a chemie pro žáky ve věku 11 až 15 let Projekt: Trojlístek - podpora výuky přírodopisu,
Tisková konference k pětiletému výročí zavedení EtV jako DVO.
D IDAKTIKA INFORMATIKY : SOUČASNÝ STAV A PERSPEKTIVY JEJÍHO ROZVOJE V RÁMCI SYSTÉMU OBOROVÝCH DIDAKTIK Miroslava Černochová (Univerzita Karlova v Praze)
Pracovní setkání v rámci připravovaného IPo s názvem „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji“ 1.
Didaktika přírodopisu 1 Přednáška Úvodní informace, Didaktika přírodopisu jako věda a její historie Mgr. Libuše VODOVÁ, Ph.D. Katedra biologie PdF MU.
Polytechnické vzdělávání se zaměřením na tvorbu ŠAP/PA 22. března 2017
Institut Celoživotního Vzdělávání
Šablony OP VVV a podpora nadání
Obecná didaktika ÚVOD.
Didaktika učiva biologie člověka
Vývoj didaktiky chemie
Studuj na… Studuj na ISŠ Na Karmeli, Mladá boleslav
PROFESE UČITELE Radek Šír.
DSP Speciální pedagogika Marie Vítková
Edukátor Profese učitele
Projekt „Věda do škol“ Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze.
Neživá příroda ve výuce přírodopisu
Polytechnické vzdělávání v praxi
Didaktika učiva biologie člověka
Pedagogická diagnostika Možnosti a typy diagnostiky
Při technické univerzitě v Liberci
Centrum kolegiální podpory CKP
Transkript prezentace:

Oborová didaktika přírodních věd (biologie, chemie) Prvouk P15 Oborová didaktika přírodních věd (biologie, chemie) Lubomír Hrouda s přispěním zejména kolegů Lenky Pavlasové a Martina Ruska

Kolektiv je možno rozdělit podle zaměření jednotlivých pracovníků v souvislosti s přihláškou Prvouku: (1) metody a organizační formy výuky (2) rozvoj vědních oborů a jejich (následné) využití pro didaktiku

Představení týmu Didaktické zaměření Biologie: Lenka Pavlasová, Petr Novotný, Jan Andreska, Lubomír Hanel, Jana Skýbová, Jan Řezníček, Lubomír Hrouda, doktorandi Tereza Odcházelová, Lucie Müllerová, Aneta Hybšová (předpokládají se další) Oborově sem náleží i Kateřina Jančaříková (→ Prvouk Evironmentální ) Chemie: Pavel Beneš, Karel Holada, Martin Rusek, Veronika Köhlerová Vědecké zaměření Biologie: Vasilis Teodoridis, Václav Vančata, Edvard Ehler, Dagmar Říhová, Lubomír Hanel Chemie: František Liška, Štěpánka Kučková, Martin Adamec, Hana Kotoučová

Didaktika biologie a chemie: výzkum edukačního procesu  Současný stav poznání v oblasti badatelského zaměření týmu: didaktika biologie (a geologie) má své silné a slabší stránky silnější: teoretická výuka „ve třídě“ – buňka, morfologie, anatomie, organologie, fyziologie, přehled o zástupcích spektra organismů, ekologie slabší: praktické používání teoretických poznatků k řešení problémů chybějící dovednosti v logických postupech při provádění základních „vědeckých“ činností na školní úrovni, kritický výběr informací a práce s nimi někdy až nesmyslné oddělování teoretické a praktické výuky motivace k učení se biologii znalost přírodnin, pokulhává i propojení biologických disciplín s dalšími   didaktiku chemie střední školy je nutné vnímat dvojím pohledem: jako didaktiku chemie pro gymnázia a didaktiku chemie pro střední odborné školy snahy v rámci přípravy učitelů: propojení ped. praxí a didaktiky, orientace na ICT ve výuce, vhled do kurikulární reformy a kurikulárních dokumentů výzkum: postoje žáků k chemii a faktory ovlivňující postoje, projekt výuky chemie od mateřských škol po střední školy, pomůcky pro experimentální činnost žáků

Dlouhodobé cíle týmu (do r. 2016) + indikátory splnění Didaktické příručky (monografie) Současnost: rešerše současného stavu, ujasnění problémů vhodných k řešení; výstupy mohou zároveň již sloužit studentům učitelství (literatura zejména u exkurzí chybí) Exkurze a terénní práce v praxi učitele biologie kolektiv Pavlasová, Novotný, Andreska, Hanel, Hrouda dokončení 2014, publikace 2015 Pokusy a laboratorní cvičení v praxi učitele biologie Následný projekt po prvním Kolektiv se bude tvořit dokončení 2016 Pokusy a laboratorní cvičení v praxi učitele chemie Akreditované semináře pro učitele – práce s přenosnou laboratoří učební pomůcka pro SŠ učební pomůcka pro MŠ a 1. st ZŠ Metodická příručka pro souvislé pedagogické praxe (biologie). Řezníček

(b) Didaktický výzkum Výzkum kurikula a jeho realizace na školách: předpokládají se průběžné publikace v odborných časopisech (2013-2016) různorodá didaktická témata doktorských prací: KBES: témata z geologie, antropologie, evoluční biologie – Müllerová, Janštová, Dvořáková, Rameš KCHDCH: experimentální činnost žáků v MŠ i na 1. stupni ZŠ – Köhlerová, Postoje žáků SOŠ nechemického zaměření k chemii – Rusek Současný stav znalostí přírodnin ve škole: problém dávno neřešený; jak moc přírodniny učit, zda ve škole nebo jen v rámci exkurzí a praktik; zda má být nějaké penzum? v současnosti analytická část řešena DP – Novotný, Andreska jiné publikace: tvorba učebnic pro žáky se speciálními potřebami (Skýbová) Využití ICT ve výuce biologie (Pavlasová, Odcházelová, Rusek, Adamec, Köhlerová, Stárková) – publikace v časopisech a konferenčních sbornících  

c) Pracovní konference Pracovní setkání didaktiků přírodních věd a doktorských studentů PedF a PřF universit – k vybraným tématům – 1x za 2 roky (2014, 2016) – organizace KBES Projektová výuka přírodních věd – každoroční konference – organizace KCHDCH (pokračování úspěšné akce)

(2) Vědecký výzkum: základní výzkum ( i jako potenciál pro využití pro didaktická témata) Rozvíjené obory paleobotanika, historický vývoj flóry a vegetace, paleoekologie (Teodoridis) antropologie, primatologie (Vančata) genetika, molekulární genetika (Ehler) zoologie obratlovců (Andreska, Řezníček), malakozologie (Říhová), hydrobiologie (Hanel) analytická chemie analýzy bílkovin a pojiv s důrazem na umělecká díla (Kučková) příprava H2O2 s využitím antrachinonu (Adamec) a příprava krystalické kyseliny uhličité (Liška) poodhalení a zpřístupnění methanolové kauzy (Liška, Adamec, Rusek)

Podrobněji program a cíle pro rok 2013 + indikátory splnění (1) Didaktika biologie a chemie osnova a zpracování vzorových kapitol pro publikaci Exkurze a terénní práce v praxi učitele biologie (Pavlasová a kolektiv) příprava obou pracovních konferencí, uskutečnění konference Projektová výuka 2013 publikace didaktických témat doktorandů: Müllerová (2), Odcházelová (1) Hybšová (2), Preissová (1), Janštová (1), Rameš (1), Rusek (2), Köhlerová (1) odevzdání doktorských prací a publikace s nimi související: KBES: Novotný, Skýbová KCHDCH: Köhlerová, Rusek učebnice (Skýbová, Teodoridis)  

(2) Věda – publikace s IF nebo RIV Teodoridis: Třetihorní flóry a jejich vývoj - Rev. Paleobot. Palynol. (IF 1,6); Bull. og Geosciences (IF 1,1) Vančata: Evoluční systematika primátů – nová syntéza – Paleontologia Ehler: Výzkum Y chromzomů české populace - American Journal of Physical Anthropology Říhová: malakozoologie – Journal of Conchology Liška: Popis cesty k izolaci kyseliny uhličité v čistém, krystalickém stavu – Chemické listy

(3) Didaktika a věda 2013 – propojení: příklady Teodoridis: věda, ale i učebnice pro ZŠ (se Skýbovou) Vančata: věda, ale i Neandertálci a starobylé formy člověka – Biologie, chemie, zeměpis 2013 Rusek, Köhlerová, Kuželová: Postoje žáků k chemii – Journal of Research in Science Teaching závěrečné motto: Ten umí to a ten zas tohle, a všichni dohromady (snad) udělají moc

Krajina jako výukový prostor (Krajina a její vývoj ve školní výuce) Trochu navíc: představa o možnostech integrace s jinými týmy v rámci PRVOUKu.   Námět:   Krajina jako výukový prostor (Krajina a její vývoj ve školní výuce) námět pro KDDD a KVV Fenomen krajiny jako komplexní a obtížně uchopitelný pohled je ve výuce spíše opomíjen Možné pohledy Historie a vývoj krajiny z pohledu přírodovědce Historie a vývoj krajiny z pohledu historika Krajina jako výtvarná inspirace; jak dokumentuje umění změny krajiny Průsečík pohledů: jak může v dnešní době učitel a následně žák vnímat krajinu: informace + genius loci krajiny (současný stav vs. dějiny jejího utváření) Námět ve stadiu vize: věc předpokládá vytvoření společného plánu (pokud by ostatní katedry projevily vážný zájem)

děkuji za pozornost