Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673
Advertisements

ZADLUŽENOST OBYVATEL ČR a s ní spojené problémy
Knihovny a vymáhání pohledávek
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Zajištění a utvrzení dluhu
JUDr. Lukáš Hlouch, Ph.D. Katedra práva ESF
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
Ekonomická gramotnost Hypotéky a spotřebitelské úvěry.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
PASIVA Aby peníze nezahálely FINANČNÍ GRAMOTNOST.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_
OBČANSKÝ ZÁKONÍK USPOŘÁDÁNÍ OZ svým uspořádáním rozděluje občanskoprávní vztahy:  PRÁVA VĚCNÁ  PRÁVO ZÁVAZKOVÉ.
Obsah smluv Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Rezervy, pohledávky a opravné položky
Příklady OPH – P7, P8 Závazky (obecná část). Vznik závazků. Zánik závazků.
Příklady OPH – P7, P8 Závazky (obecná část). Vznik závazků. Zajištění závazků.
Osobní bankrot - Insolvence -
Změny, které přináší nový občanský zákoník do oblasti bankovnictví Bezuglova Natalia Kistanova Julia Nikiforov Nikita.
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
Základy soukromého práva přednáška VI. Zánik a zajištění závazků
Dlužní úpis DLUŽNÍ ÚPIS (DLUHOPIS) Při půjčce větší částky peněz nebo při zapůjčení cenné věci je správné sepsat dlužní úpis. Dlužní úpis je listina, která.
- Vztah ObchZ a ObčZ - Úvod do studia obchodních závazků - Druhy obchodů J. Kožiak.
Téma č. 3: SMLOUVY O DÍLO NA ZHOTOVENÍ STAVBY - SMLOUVA O DÍLO V OBČANSKÉM ZÁKONÍKU (OZ) Realizace staveb III. VERONIKA HYNKOVÁ ZS 2004.
Stavební spoření Jaká bude celková naspořená částka na konci roku v případě stavebního spoření, kde spoříme pravidelně na konci každého měsíce částku 1700.
Pharma Factoring Factoring České spořitelny, a.s.
Úročení Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků. Náhrada škody.
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků. Náhrada škody.
Příklady OPH – P7, P8 Závazky (obecná část). Vznik závazků. Zánik závazků.
1 Souběhy dluhů a plnění Právnické výpočty Adam Ptašnik 2006.
Příklad 1 Pan Dvořák je vlastníkem nemovitostí, a to pozemku parc. č. 314/1 a pozemku parc. č. 314/2, v katastrálním území Horní Heršpice, zapsaných v.
Příklad 1 Pan Dvořák je vlastníkem nemovitostí, a to pozemku parc. č. 314/1 a pozemku parc. č. 314/2, v katastrálním území Horní Heršpice, zapsaných v.
Základy soukromého práva – témata č. I., II. SEMINÁŘ.
1 Bankovní úvěrové analýzy Banky, úvěrové produkty Průběžný test 1 OtázkyJméno:……………………………………….Skupina:……………………………………. Datum:
Následky porušení smlouvy, odpovědnost za škodu a otázky s tím související v režimu CISG BO402Z Mezinárodní právo obchodní I (jaro 2007) Zdeněk Kapitán.
Knihovní řády a vymáhání pohledávek Seminář Závazky čtenářů vůči knihovnám Městská knihovna v Praze: 6. dubna 2011 Hanuš Hemola.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Sylva Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Pohledávky obcí 2015 Ing. Michal Obrusník. Pohledávka jako majetek obce § 38 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, uvádí základní povinnosti obcí při hospodaření.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 11 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: říjen 2012 Ročník: 9. Vzdělávací.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Nový občanský zákoník Závazkové právo Změna závazků Část čtvrtá, Hlava I, Díl 6, §
Občanské právo procesní II Dokazování I :40-18:10, 18:15-19:45.
Zajištění závazků Pojem, funkce, druhy. Pojem zajištění závazků Cílem závazku je poskytnout věřiteli uspokojení pohledávky (majetkové plnění) Závaznost.
Placení daní a daňová exekuce Michal Radvan. Základní termíny Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Daňový dlužník.
1 Úroky, splátky Právnické výpočty Adam Ptašnik 2009.
Akademie STING, téma 3 z 61 Bankovnictví Téma 3: Aktivní bankovní obchody 1.Typologie aktivních obchodů 2.Proces úvěrování 3.Finančně úvěrové obchody.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Zdena Rojíková Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_PISEMNA_A_ELEKTRONICKA_KOMUNIKACE_10.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Odpovědnost za škodu ve.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Změna a zánik závazků. Následky porušení obchodních závazků – vybraná témata Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
Finanční matematika 2. část
Úvěry, splátky, pojištění
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Aktivní bankovní operace – úvěry pro občany
Aktivní bankovní operace – úvěry
FINANČNÍ GRAMOTNOST Úvěr od nebankovních institucí.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Závazkové právo – zánik závazků
Závazkové právo Změna závazků
Úroky Jsou cenou půjčených peněz Jistina je půjčená částka
Mezinárodní právo soukromé – 4. seminář
- Vztah ObchZ a ObčZ - Úvod do studia obchodních závazků - Druhy obchodů J. Kožiak.
§§ 516 – 543 obč. zákoníku §§ 1879 – 1907 NOZ
ÚVOD DO OBECNÉ EKONOMIE Proč se tím vůbec zabývat?
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků.
VKLADY Dárek k nové smlouvě o stavebním spoření pro děti do 15 let prodloužení akce do Výhody: zhodnocení vkladů až 3,4 % ročně, a to díky státní.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Bankovní finanční produkty.
Úroky Jsou cenou půjčených peněz Jistina je půjčená částka
Zajištění závazků Pojem, funkce, druhy.
Transkript prezentace:

Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků

Příklad č. 1) B.N. a občan K.S. uzavřeli smlouvu o půjčce peněz. Ve smlouvě bylo ústně dohodnuto, že dlužník (K.S.) peníze vrátí, až bude moci. Po určité době požádal věřitel (B.N.) dlužníka o vrácení peněz. Poněvadž K.S. na tuto výzvu nereagoval, podal na něho po 3 měsících opakovaných urgencí B. N. žalobu. Posuďte: a) Úspěšnost shora uvedeného návrhu b) Určete příslušenství této pohledávky. c) B. N. vznikla nesplněním dluhu škoda, neboť si sám musel půjčit peníze na splacení svých závazků. Může se domáhat po K. S. její náhrady?

Příklad č. 2) Věřitel se domáhal soudně plnění z titulu půjčky ve výši 6.000,- Kč, neboť dlužník nesplnil dluh ve lhůtě splatnosti. Dlužník ve vyjádření k návrhu uvedl, že byl připraven ve lhůtě splatnosti peníze vrátit, přičemž předpokládal, že se věřitel dostaví do jeho bytu k převzetí peněz. Věřitel naopak uvedl, že očekával, až dlužník přinese půjčené peníze k němu do bytu. Na základě ustanovení OZ uveďte, zda, resp. u které strany závazku došlo k prodlení, a jaké jsou jeho důsledky. Jak byste problému jako věřitelé předešli?

Příklad č. 3) Pan Štaflík uzavřel s panem Špagetkou smlouvu o půjčce peněz. V době před splatností dluhu přišel pan Špagetka (dlužník) za p. Štaflíkem s tím, že nemá prostředky na zaplacení a že se domluvil s dcerou, která mu slíbila, že dluh za svého otce zaplatí. Jak má věřitel postupovat, aby byla jeho pohledávka co nejlépe vymahatelná? Jaké možnosti řešení připadají v úvahu?

Příklad č. 4) Pan Drahokoupil uzavřel s realitní kanceláří R. písemnou smlouvu o prohlídce nemovitosti (konkrétně bytové jednotky), která je ve vlastnictví pana Prodělala. Ve smlouvě je sjednána smluvní pokuta ve výši 50.000 Kč pro případ, že zájemce realizuje koupi bytu bez pomoci realitní kanceláře. Posuďte charakter smlouvy a zajištění závazku. Musí realitní kancelář prokazovat vznik škody, aby byl pan Drahokoupil povinen smluvní pokutu v případě porušení smlouvy zaplatit? Může se realitní kancelář kromě zaplacení pokuty domáhat náhrady škody (tzn. ušlého zisku) ?

Příklad č. 5) Mezi společností X. (postupitel) a panem A. B. (postupník) dojde k uzavření smlouvy o postoupení pohledávky z titulu nezaplaceného nájmu nebytových prostor vůči panu Z.W., přičemž A.B. za uzavření smlouvy zaplatil. Poté pan A.B. zjistil, že pan Z. W. je nezaměstnaný a nemá žádný majetek. Odpovídá postupitel za dobytnost pohledávky? Pokud ano, za jakých podmínek.

Příklad č. 6) Váš kamarád si půjčí 50.000 Kč na vybavení domácnosti od společnosti H. C. zabývající se půjčkami. Na prosbu svého kamaráda jste mu poskytli ručení (tzn. prohlásili jste písemně, že za jeho dluh vůči společnosti H. C. ručíte). Jak se zachováte, pokud: se na Vás obrátí telefonicky pracovník společnosti H. C., abyste zaplatili dluh, neboť Váš kamarád ve lhůtě splatnosti nezaplatil splátku a v důsledku toho se stal splatným celý dluh a bude požadovat jeho okamžité splacení do 3 dnů Věřitel požaduje splnění celého dluhu i s příslušenstvím po Vás, ačkoliv víte, že dlužník 25.000 i s úroky již uhradil Dluh zaplatíte za dlužníka a chcete peníze dostat zpět.