Sacharidy Mgr. Lenka Fasorová
Sacharidy název – z řeckého SAKCHARÓN - sladkost jsou to organické látky složené z vázaných atomů uhlíku , vodíku a kyslíku
Rozdělení sacharidů sacharidy rozdělujeme: 1) podle charakteristické skupiny na: aldosy – charakteristická skupina ketosy – charakteristická skupina 2) podle počtu uhlíků na: - triosy (C3), tetrosy (C4), pentosy (C5), hexosy (C6), heptosy (C7) atd. C=O H C=O
Vznik sacharidů Sacharidy vytvářejí rostliny Vznikají při reakci zvané fotosyntéza 6 CO2 + 6 H2O C6H12O6 + 6 O2 chlorofyl světlo, teplo
Fotosyntéza teplo H2O CO2 světlo O2 fotosyntéza glukosa H2O
Jsou všechny sacharidy sladké? sladké sacharidy označujeme jako cukry do této skupiny patří – např. sacharosa, glukosa jsou rozpustné ve vodě mezi sacharidy, které nejsou sladké patří např. celulosa, škrob jsou málo rozpustné nebo nerozpustné ve vodě
Rozdělení sacharidů jednoduché - monosacharidy SACHARIDY glukosa, fruktosa C6H12O6 SACHARIDY (C6H10O5)2 polysacharidy - celulosa,škrob, glykogen (C6H10O5)n disacharidy – sacharosa, laktosa
DÚ: Proč celulosu a škrob zařazujeme do sacharidů, když nemají sladkou chuť? Vyhledej příklady dalších sacharidů (např. v mléce, sladu …..).