Název šablony: Inovace ve fyzice52/F18/25.1.2013,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Atom aneb co o něm už vím.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Atom Složení a struktura atomu Jádro atomu, radioaktivita
Advertisements

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Látky, tělesa - síla Atomy a molekuly.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Složení a vlastnosti látek a jejich částic
Model atomu.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH02/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: CHEMICKÉ LÁTKY A JEJICH.
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F03/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Skládání sil různého směru.
Výkladová prezentace PowerPoint s komentářem učitele Člověk a příroda
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
VY_52_INOVACE_02/1/6_Chemie STAVBA ATOMU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Atom Molekula Iont RZ
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE.
OPAKOVÁNÍ.
Částicové složení látek
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
Digitální učební materiál
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_128_Atom AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Částice látek Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
MODEL ATOMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Látkové množství, molární hmotnost
ATOM (NUCLEUS) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Elektrické vlastnosti látek
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_346
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Molekula, atom, ion Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0101.
Stavba atomového jádra
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ivana Nejedlá Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Stavba látek.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu a procvičení učiva o atomu. Zabývá se složením.
6. ročník Látky a tělesa Složení látek.
Složení atomů a „PSP“ ??? Bohrův model Rutherfordův model
ATOM (NUCLEUS) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
stavba atomu – historie 1
Model atomu.
IONTY Co jsou ionty Co je elektronegativita a jak souvisí s ionty
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vysvětlení elektrování těles Číslo DUM: III/2/FY/2/2/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Částicové složení látek
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Částicové složení látek
Chemie – 8.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Stavba atomu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vysvětlení elektrování těles Číslo DUM: III/2/FY/2/2/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
Stavba atomu VY_32_INOVACE_12_227
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Stavba atomu.
Základní pojmy fyziky atomu
Elektrické vlastnosti látek
Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
zpracovaný v rámci projektu
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Stavba atomového jádra
CHEMICKÉ PRVKY.
CHEMIE - Stavba atomu Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
4.2 Které látky jsou chemické prvky?
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.43_Atom_a_molekula Datum:
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
Transkript prezentace:

Název šablony: Inovace ve fyzice52/F18/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Atom aneb co o něm už vím Autor: Bc. Jana Slabá Janoutová P ř edm ě t: Fyzika T ř ída: IX. Tématický okruh: Atomy a zá ř ení Téma: Atom aneb co o něm už vím Druh výukového materiálu: prezentace Pou ž ití ICT:interaktivní tabule,interaktivita Didaktické,metodické poznámky (popis pou ž ití výukového materiálu ve výuce): prezentace je v ě nována atomu, jeho č ástem formou interaktivity. Formou hry – spojova č ky, dopl ň ova č ky si ž ák zopakuje nebo doplní znalosti na téma Atom. Pou ž ité zdroje:

Atom aneb co o něm už vím

kladný náboj neutron Spojovačka Atomos elektron proton atom záporný náboj nedělitelný bez náboje složen z jádra a obalu základní stavební částice látky jádro nukleus He 4 nukleonové číslo protonové číslo N 7 13 C izotop uhlíku

Spojovačka jádro obal elektrony neutrony protony

Protonové číslo - doplňovačka PrvekPočet protonů Dusík Hélium Kyslík hliník uhlík sodík fosfor Počet protonů PROTONOVÉ ČÍSLO UDÁVÁ ……………………………………… počet protonů v jádře KAM ZAPISUJEME PROTONOVÉ ČÍSLO He 2

Co nám řekne protonové číslo o atomu 7 N Kolik má atom v jádře protonů? má 7 p+ Kolikátým prvkem je v tabulce? sedmým prvkem Kolik má atom elektronů v obalu má sedm e- v obalu Kolik má nukleonů v jádře? Má 14 nukleonů O jaký prvek se jedná? Dusík

Doplňovačka Název částicpočet elektrony Protony Neutrony nukleony počet CO JSOU TO NUKLEONY? protony a neutrony NUKLEONOVÉ ČÍSLO UDÁVÁ ………………………………………………….. součet protonů a neutronů v jádře KAM ZAPISUJEME NUKLEONOVÉ ČÍSLO He 4

Na + Mg 2+ Ca 2+ K+K+ Spojovačka mají v elektronovém méně elektronů než odpovídající atom. Kationty jsou kladně nabité ionty atomy nebo části molekul, které odevzdaly elektron(y) Anionty CO 3 2- F-F- NO 3 - jsou záporně nabité ionty atomy nebo části molekul, které přijaly elektron(y) mají v elektronovém více elektronů než odpovídající atom

Spojovačka Démokritos Platón, Aristoteles Lomonosov, Lavoisier Avogadro J. Dalton pojem molekula zasloužili se o rozvoj atomové hypotézy základ všech objektů jsou dále nedělitelné částečky – atomy, které jsou v neustálém pohybu a svým seskupováním, vytvářejí vše, co nás obklopuje prvky jsou složeny z velmi malých nedělitelných částeček – atomů. Atomy jednoho prvku jsou stejné, atomy různých prvků se liší svými vlastnostmi – atomová teorie rozhodující jsou vlastnosti látek a jim se podřizuje stavba látek

Použitý materiál