Daňová teorie a politika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Struktura daní v ČR.
Advertisements

Struktura daní v ČR.
Struktura daní v ČR.
Daně.
DAŇOVÝ SYSTÉM České republiky. Daňový systém České republiky je ve svých hlavních znacích podobný systémům většiny vyspělých zemí Daňový systém České.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Podmínky zápočtu VFA Docházka 50% Docházka 50% Prezentace referátu Prezentace referátu Test Test.
definice daně přímé daně (daň z příjmu, majetkové daně) nepřímé daně
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra. Veřejné finance Finance představují proces tvorby, rozdělování a užití peněžních fondů a peněžního kapitálu. Finance.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Daňový systém České republiky
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Daňový systém Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VY_32_INOVACE_ 17 Státní rozpočet.  Je schvalován každý rok parlamentem  Obsahuje část příjmovou a část výdajovou VY_32_INOVACE_ 17 Státní rozpočet.
Odkud stát získává peníze.  Přímé : platí daňový poplatník (občan odvádějící tuto daň) přímo státu, prostřednictvím finančního úřadu  Nepřímé : platí.
DANĚ Seznámení se základními typy daní VY_32_INOVACE_7A18 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Karel Hübner.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Daňová soustava I. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
5. téma: Veřejné příjmy – charakteristika, druhy a členění
Základy daní úvod do českého daňového systému
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května 2012 – IFA. 1. Úvod 2. Změny Protischodkový balíček 2013 Protischodkový balíček 2.
Zdanění subjektů terciárního sektoru
Finanční a rozpočtové právo
Daňová teorie a politika
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
Veřejné výdaje a příjmy
Veřejné finance Daňová soustava
Základní prvky daňové techniky
1 Optimalizace daní a odvodů podniku VŠFS, Zima 2006 Jiří Přibyl.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_DAŇOVÁ.
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
Spotřební daň Ekonomika podniku 2. ročník Spotřební daň - je nepřímá daň, tzn. je součástí ceny výrobku - je placena jednorázově při prvním prodeji od.
Podmínky zápočtu VFA Docházka 50% Docházka 50% Prezentace referátu Prezentace referátu Test Test.
PŘÍMÉ A NEPŘÍMÉ DANĚ Kristýna Nevolová Lucie Krausová C2A.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jitka Jirmanová Název materiálu:
Daňová soustava v ČR Daně tvoří významnou část příjmů státního rozpočtu a jsou významným nástrojem ovlivňování ekonomiky státem Daně tvoří významnou část.
Státní rozpočet a daně Občanský výchova 9. ročník.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.14 Ročníktřetí.
Finanční právo Nováčková Dominika, Kateřina C3A. Finanční právo souhrn právních norem, obsahem jsou finanční vztahy, to znamená vztahy získávání, shromažďování,
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Veřejné příjmy Veřejné příjmy se podílejí na přerozdělování HDP, a to nenávratným způsobem Jsou zdrojem krytí veřejných.
Osnova: 1.Význam daňové soustavy 2.Definice daně 3.Právní úprava daní 4.Rozdělení daní v ČR 5.Základní pojmy 6.Otázky k opakování s řešením 7.Zdroje Daňová.
AnotacePrezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení sse systémem daní v ČR AutorHolomková Lenka JazykČeština Očekávaný výstup Vyjasnění pojmů.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Finanční právo.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Daně a jejich funkce Základy finančního práva Olga Sovová.
Daňový systém ČR Rozdělení daní. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.13 Ročníktřetí.
FINANČNÍ GRAMOTNOST DANĚ ZŠ HejniceZ. Hyxa. DANĚ Daně a veřejné rozpočty daně jsou jedním ze zdrojů příjmů veřejných rozpočtů. Veřejné rozpočty jsou státní,
Obsah veřejných rozpočtů I 4. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 37.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
Podniková ekonomika.
Veřejné finance 6 Ing. Yvona Legierská.
DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ.
Soustava veřejných rozpočtů
VEŘEJNÉ FINANCE VEŘEJNÉ PŘÍJMY.
Základní pojmy daňové teorie
Obecná část daňového práva procesního I
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Daně VY_32_INOVACE_44_890 Projekt.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Obecná část daňového práva procesního I
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Daně (prezentace) Autor: Mgr.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Daňová soustava České republiky
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Daňová soustava v ČR Daňová soustava v ČR Musí odpovídat soustavám EU
Transkript prezentace:

Daňová teorie a politika Daňové příjmy

Hledisko území (daňové pravomoci) Veřejné příjmy celostátní - jsou vybírány na celém území státu - v zásadě plynou do státního rozpočtu Veřejné příjmy municipální (místní) - plynou do místních (municipálních) rozpočtů - v ČR např. místní poplatky, daň z nemovitosti

Hledisko rozpočtu, kam plynou Veřejné příjmy fiskální - veřejné příjmy, které plynou do veřejných rozpočtů Veřejné příjmy parafiskální - povinné příspěvky, dávky a poplatky podle zákona, které neplynou přímo do veřejných rozpočtů, ale do mimorozpočtových státních fondů (tzv. parafiskálních fondů) - mají účelové zaměření a tvoří paralelní oblast veřejných příjmů - v ČR povinné veřejné zdravotní pojištění, které je subjekty placeno do fondů zdravotních pojišťoven

Daňové příjmy Rozhodující část příjmů veřejných rozpočtů Daně, cla a obvykle i povinné příspěvky na sociální zabezpečení Daň je povinná (obligatorní), nenávratná, neekvivalentní, neúčelová a zpravidla se opakující platba do veřejného rozpočtu.

U každé daně je zákonem stanoveno: - subjekt daně (poplatník nebo plátce daně), - objekt daně (předmět), - daňová sazba, způsob výpočtu daně, - slevy na dani, případně osvobození od daně, - nezdanitelné minimum ze základu daně, - způsob placení, platnost daně, - místo výběru daně.

Clo má povahu nepřímé selektivní spotřební daně (daně uvalené na vývoz a dovoz). Cla jsou odváděny do státního rozpočtu. Sazby cel a způsob vybírání cla určuje celní zákon, jehož součástí je celní sazebník.

Daňové příjmy souvisejí s přerozdělováním (redistribucí) HDP a důchodů (příjmů). Daňová kvóta (míra daňového zatížení) – podíl daní a cel na HDP Složená daňová kvóta – podíl daní, cel a sociálního pojistného na HDP

Klasifikace daní Podle daňového přesunu: - daně přímé – daně, u nichž se předpokládá nemožnost jejich přesunu na jiný subjekt - daně nepřímé – daně placené a vybírané v cenách zboží, služeb a převodů práv. Poplatníkem je konečný spotřebitel, plátcem výrobce, obchod, dovozce apod.

Přímé daně Daně důchodové - z příjmu fyzických osob - z příjmu právnických osob Daně majetkové - daň z nemovitosti (z pozemků a ze staveb) - daň silniční - daň dědická - daň darovací - daň z převodu nemovitostí

Nepřímé daně Daně universální (všeobecné) - daň z přidané hodnoty Daně selektivní - spotřební daně (z uhlíkových paliv a maziv, z lihovin a destilátů, z vína, z piva a z tabáku) - daně k ochraně životního prostředí

Klasifikace daní Podle rozpočtového (daňového) určení: - daně sdílené – jejich výnos je dle určitého klíče rozdělen mezi jednotlivé úrovně státní správy. V ČR např. daň z příjmů právnických i fyzických osob a DPH. - daně svěřené – daně, jejichž celý výnos plyne do určitého rozpočtu . V ČR např. daň z nemovitosti – celý výnos plyne do místních rozpočtů.

Poznámky Hlavní zdroj daňových příjmů bývá výsledkem nejen daňové politiky sátu, ale i tradic. Důchodové daně bývají vysoké ve vyspělých zemích s dobrou daňovou morálkou. Vysoké nepřímé daně bývají vyšší v zemích s nízkými důchody a v zemích s horší nebo dokonce špatnou daňovou morálkou (výjimku tvoří Norsko). Vysoké příspěvky na sociální zabezpečení znamenají, že vlády kladou důraz na sociální zabezpečení prostřednictvím povinného pojištění (mohou ale rovněž znamenat úsilí vlád přesunout břemeno daní na daně s možnými nižšími úniky).

Literatura Základní: - KUBÁTOVÁ, K. : Daňová teorie a politika. 3. přeprac. Vydání. Praha, 2003. ISBN 80-8639-584-7.