Co žáci vědí o koloběhu látek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BIOCHEMIE.
Advertisements

Koloběhy látek Cyklus vody.
Abiotické podmínky života
Hydrosféra.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Významné oxidy Mgr. Helena Roubalová
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
VZTAHY ORGANISMŮ.
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
TOK LÁTEK A ENERGIE EKOSYSTÉMEM
ZNEČIŠŤOVÁNÍ ATMOSFÉRY
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Ekologické aspekty liniových staveb
VODA Vypracovali: Jakub Zeman a Adam Obrtel Vyučující : Ludvík Kašpar
chemické složení organismů
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
Pedosféra.
zaměřují se také ochranou neživé přírody
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI607 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Složky krajiny a životní prostředí
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Sloučeniny v organismech
Registrační číslo projektu:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ŽP – základní pojmy Ekologie … věda o vztazích mezi organismy a jejich životním prostředím a mezi organismy navzájem (Ernest Haeckel 1866) Environmentalistika.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
Živá příroda.
Krajina a životní prostředí
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Autorem učebního materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Bi1BP_ZNP2 Živá a neživá příroda II Koloběh látek v přírodě
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemie, složení živých organismů.
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Základní pojmy organické chemie
Nekovy Autor: Ing. Šárka Psíková Chemie Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Rostlinná plasmatická blána mitochondrie cytoplasma ribozomy jádro vakuola chloroplasty buněčná stěna buňka.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Vzduch Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
CHEMIE 8., 9. ročník ZŠ BENEŠOV, JIRÁSKOVA 888 Významné nekovy, polokovy Mgr. Jitka Říhová.
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
K RAJINNÁ SFÉRA. obsah krajina krajinná sféra příroda přírodní krajinná sféra litosféra pedosféra hydrosféra atmosféra biosféra kontrolní otázky.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Koloběh látek v ekosystému Tematická oblast: Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Průmyslová hnojiva. s rozvojem zemědělství postupně přestalo postačovat použití statkových hnojiv => rozvoj výroby průmyslových hnojiv dodávají do půdy.
Chemické složení živých organismů
Název prezentace (DUMu): Voda
Pedosféra.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov Město,
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Vztah mezi atmosférou, vodou, horninovým prostředím a člověkem
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Uhlí.
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_ZEMĚPIS
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Transkript prezentace:

Co žáci vědí o koloběhu látek v přírodě? Věra Čížková 19.10.2007

Koloběh látek v přírodě Cíl • Ukázat výsledky šetření zaměřeného na zjišťování osvojených poznatků vztahujících se k tématu • Porovnat reálné výsledky žáků s výsledky, které očekávali vyučující Vzorek studentů 109 studentů 3. ročníku pěti pražských gymnázií Realizace výzkumu Školní rok 2005/2006

Koloběh látek v přírodě Na povrchu Země se snad žádná látka (sloučenina, prvek) nevyskytuje pouze na jednom místě, v jedné podobě a bez ovlivnění dalšími látkami či organismy. Pohyb látek mezi vodou, ovzduším, horninami a organismy nezná žádné přírodní ani jiné hranice. K porozumění těmto cyklům je nutný globální pohled - upraveno podle Braniš 1997).   1. Přestože jsou živé organismy složeny z mnoha prvků, je převážná část těl organismů tvořena několika hlavními, tzv. biogenními prvky. Vyjmenujte tyto biogenní prvky:

Koloběh látek v přírodě 2. Koloběh uhlíku je jedním z klíčových cyklů podmiňujících život na Zemi. Která z následujících tvrzení o uhlíku jsou pravdivá? a) v koloběhu uhlíku hrají významnou roli mikroorganismy b) člověk narušuje cyklus uhlíku hlavně spalováním fosilních paliv, ale také odlesňováním a obděláváním půdy c) uhlík je nejčastěji se vyskytujícím plynným prvkem zemské atmosféry d) v horninách se uhlík nevyskytuje v takovém množství jako např. dusík e) atmosférický CO2 je v procesu fotosyntézy hlavním zdrojem uhlíku pro zelené rostliny

Koloběh látek v přírodě V následujícím schématu, které znázorňuje cyklus dusíku, doplňte na vytečkované úseky správně tato slova: • mořské usazeniny • živiny/rozklad těl • hnojiva • splachy s polí (eutrofizace) • kyselé srážky • odpadní vody • spalování

Koloběh látek v přírodě

Koloběh látek v přírodě 4. Vyberte správná tvrzení o koloběhu síry a fosforu a) v koloběhu síry hrají významnou roli mikroorganismy b) guano je nános trusu mořských ptáků při pobřeží pevnin a ostrovů, který obsahuje značné množství síry c) člověk využívá fosforečnany především jako hnojivo d) fosforečnany jsou obsaženy ve sladké i mořské vodě a v půdě

Koloběh látek v přírodě Tabulka: Úspěšnost položek číslo položky 1 2 3 4 index obtížnosti p - úspěšnost (%) 53 77 89 45 úspěšnost předpokládaná učiteli 90 85 80 55 (70)   Graf: Úspěšnost položek

Koloběh látek v přírodě Závěr Co udělat proto, aby reálné výsledky žáků odpovídaly výsledkům, které předpokládají učitelé?