Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Přinášíme světlo do života potřebným
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zákon o sociálních službách
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Vymezení a pojetí sociálních služeb
Mgr. Miroslav Prchal, DiS. BRNO, OLOMOUC 2013
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Zabezpečení v případě nemoci a svízelných sociálních situacích Mgr. Hana Svobodová.
1 Litice 3.– Informace o službách sociální prevence v Libereckém kraji.
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
1 Dobrovolnictví v sociálních službách Mgr. Jindřiška Návarová.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Veřejné projednání návrhu 2
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Datum: Zpracovali: Tomáš Hirt, Daniel Hůle, Ladislav Toušek Analýza potřebnosti služeb sociální prevence v Plzeňském kraji Zadavatel:
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
SOCIÁLNÍ SLUŽBY PRO SENIORY V ČESKÉ REPUBLICE Ing. Jiří Horecký, MBA prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR.
„Když pomáháme rodině, uzdravujeme svět“ (Virginie Satirová) Zavedení supervize pro pracovníky oddělení sociálně-právní ochrany dítěte, kontraktování.
2014.
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY
Správa sociálního zabezpečení
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR. SOCIÁLNÍ SLUŽBY Pojem sociální služby je používán v odborné literatuře ve dvou úrovních: jako forma sociální pomoci poskytovaná.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
CHUDOBA A SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ
Mechanismus finanční podpory sociálních služeb formou vyrovnávací platby 1.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Sociální péče o OZP. Krom již zmíněné sociálně právní ochrany OZP spočívá hlavně v poskytnutí: A) sociálních služeb B) Sociálních dávek C) Kompenzačních.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 6. prosince 2011.
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory JMK pro rok 2017 Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory JMK pro rok 2017 OSV JMK.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Nízkoprahová zařízení pro děti a mládež. poskytují ambulantní, popřípadě terénní služby dětem ve věku od 6 do 26 let ohroženým společensky nežádoucími.
Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová. Sociální služby - definice Nástroj sociálního zabezpečení – sociální pomoci Poskytovány lidem společensky znevýhodněným,
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Setkání členů RZK a představitelů KUZK se starosty měst a obcí Zlínského kraje 6. dubna 2017, Vsetín Sociální oblast Michaela Blahová radní Zlínského.
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory JMK pro rok 2018 OSV JMK.
My na zázraky nevěříme, my na ně spoléháme!
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Sociální práce v praxi Oblasti působení soc. pracovníků
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
Konzultační proces k tématu „Nová „druhologie“ sociálních služeb a souvisejících konceptů změn“ Chotoviny, květen, 2014 Mgr. Jan Vrbický.
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Projekt Evaluace sociálních služeb v Moravskoslezském kraji
Transkript prezentace:

Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení snímku (obrázky, texty ….. ) je libovolné. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

SYSTÉM SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ÚČEL A DEFINICE Sociální služby jsou určeny lidem společensky znevýhodněným -  účelem je zlepšit kvalitu jejich života, v určité míře je zapojit do společnosti, chránit společnost před riziky, které tito lidé mohou způsobit. Sociální služby jsou poskytovány pro uživatele, jeho rodinu, skupiny, do kterých patří. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

V zahraniční literatuře se vyskytuje i pojem humanitní služba. Tento pojem je široký a zahrnuje služby: administrativní vzdělávací zdravotnické Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

V zákoně č. 108/2006 Sb., o sociálních službách je sociální činnost vymezena jako: soubor činností poskytující pomoc jedincům začlenit se do společnosti a chránit je před sociálním vyloučením Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Sociální služby jsou poskytovány jedincům: kteří se dostali do nepříznivé sociální situace z důvodu věku s dlouhodobě nepříznivým zdravotním stavem z nepříznivého sociálního prostředí v rodině s problémem sociálního začleňování do společnosti   Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Sociální služby spadají do mnoha resortů státní správy: MPSV – ministerstvo práce a sociálních věcí MZ – ministerstvo zdravotnictví MŠMT – ministerstvo školství a tělovýchovy MV – ministerstvo vnitra MS – ministerstvo spravedlnosti Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Působnost v oblasti sociálních služeb vykonávají: MPSV krajské úřady obecní úřady s rozšířenou působností úřady práce Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Sociální služby se mohou dělit i podle toho, jaké služby poskytují: preventivní   terapeutické rehabilitační pečovatelské intervenční (zásahové) Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

PRÁVO NA OCHRANU FORMOU SLUŽBY Pomoc znevýhodněným jedincům vychází ze základních lidských práv. MOC: výkonná zákonodárná soudní Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

VŠEOBECNÁ DEKLARACE LIDSKÝCH PRÁV - 1948 právo na práci právo na vzdělání právo na přiměřené pracovní podmínky právo na životní úroveň právo na rodinu právo na ochranu při určitých sociálních událostech Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

SOCIÁLNÍ SLUŽBY V SYSTÉMU SOCIÁLNÍ OCHRANY 2 způsoby sociální ochrany: občan se musí povinně pojistit pro případ sociálních událostí, dobrovolné připojištění stát občanům poskytuje dávky v situacích, na které se nepojišťovali, a pomoc z veřejných rozpočtů je žádoucí Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

SOCIÁLNÍ SLUŽBY ZAHRNUJÍ: sociální poradenství služby sociální péče služby sociální prevence Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

SOCIÁLNÍ PORADENSTVÍ: základní sociální poradenství odborné sociální poradenství Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

SLUŽBY SOCIÁLNÍ PÉČE: osobní asistent pečovatelská služba tísňová péče průvodcovské a předčitatelské služby podpora samostatného bydlení odlehčovací služby centra denních služeb Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

domovy pro osoby se zdravotním postižením domovy pro seniory denní stacionář týdenní stacionář domovy pro osoby se zdravotním postižením domovy pro seniory domovy se zvláštním režimem sociální služby poskytované ve zdravotnických zařízeních ústavní péče Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Služby sociální prevence: raná péče telefonická krizová pomoc tlumočnické služby azylové domy domy na půl cesty kontaktní centra krizová pomoc Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

nízkoprahová denní centra nízkoprahová zařízení pro děti a mládež intervenční centra nízkoprahová denní centra nízkoprahová zařízení pro děti a mládež noclehárny služby následné péče sociálně-aktivizační služby pro rodiny s dětmi sociálně-aktivizační služby pro seniory a osoby se zdravotním postižením sociálně-terapeutické dílny Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

terapeutické komunity terénní programy sociální rehabilitace Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Je určen osobám v určité míře závislým na pomoci druhých osob. PŘÍSPĚVEK NA PÉČI Je určen osobám v určité míře závislým na pomoci druhých osob. Příspěvek na péči je poskytován od jednoho roku osoby. O příspěvku rozhoduje obecní úřad obce s rozšířenou působností. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Příspěvek na péči se dle závislosti dělí na 4 stupně. Výše příspěvku na péči u dětí do 18 let (platné od 1. ledna 2011): I. stupeň závislosti – 3 000 Kč II. stupeň závislosti – 5 000 Kč III. stupeň závislosti – 9 000 Kč IV. stupeň závislosti – 12 000 Kč Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Výše příspěvku u osob starších 18 let (platné od 1. ledna 2011): I. stupeň závislosti – 800 Kč II. stupeň závislosti – 4 000 Kč III. stupeň závislosti – 8 000 Kč IV. stupeň závislosti – 12 000 Kč Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK