Kumulativní jedy DDT a POPs.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Toxické látky v životním prostředí
Advertisements

Organické halogenderiváty hrozba pro životní prostředí
Deriváty uhlovodíků sloučeniny odvozené od uhlovodíků náhradou vodíkových atomů jinými prvky nebo skupinami halogenderiváty kyslíkaté deriváty dusíkaté.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Toxiny v našem organismu
Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy Praha Oddělení hygieny půdy.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Chemické vlastnosti vychází z polarity vazeb C-X vysoký rozdíl elektronegativit vazebných partnerů C X δ-δ- δ+δ+
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Spotřeba pesticidů v ČR
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
PERSISTENTNÍ ORGANICKÉ POLUTANTY
Michaela Vlasáková Pesticidy.
Dioxiny SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
Toxicita hasiv Toxicita je vlastnost chemických sloučenin, spočívající ve vyvolání otravy osob nebo zvířat, které látku požily, vdechly nebo absorbovaly.
Znečišťování ovzduší výfukovými plyny
Halogenderiváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 26
Ekologie a životní prostředí- Ochrana sladkých vod
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: ORGANICKÁ CHEMIE Pořadí šablony a sada:
Uhlovodíky jako palivo VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Evidence kontaminovaných míst s PCB
Ftaláty Hampejsová Zuzana 4.B.
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
PESTICIDY A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
POLYVINYLCHLORID Tereza Vinklerová, 5.C.
Jaderná energie Jaderné zbraně.
CHEMIE 9. ROČNÍK HALOGENDERIVÁTY
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA TOXICKÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH 1. OVZN Vendula Fedrová.
Halogenderiváty a dusíkaté deriváty uhlovodíků
ANEB PREZENTACE ZA ÚČELEM
Ochrana plodin proti škodlivým činitelům
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Postřiky proti škůdcům Kód VM:VY_52_INOVACE_64_64 Vzdělávací předmět:Pěstování rostlin Tematická oblast:Škůdci.
Václav Durďák Jiří Kroužek, Jiří Hendrych, Daniel Randula
Vypracoval : Marek Voštinka
Cizorodé látky v potravinách
Významné areny 1.
Identifikace vzdělávacího materiálu
HALOGENDERIVÁTY H halogenem (F, Cl, Br, I) alkylhalogenidy
Halogenderiváty.
Základní pojmy organické chemie
Halogenderiváty uhlovodíků
Tomáš Hrabal, Michael Dokoupil a Vladimír Krátký.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Šablona 32 VY_32_INOVACE_04_20_Organické odpady. Anotace: prezentace může sloužit k výkladu učiva Chemie ve službách člověka Autor: Mgr. Marcela Matyščáková.
Bojové chemické látky Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti nestátních.
Uveďte charakteristiku halogenových derivátů uhlovodíků:  Halogenové deriváty uhlovodíků vznikají nahrazením jednoho nebo více atomů vodíku v molekule.
VŠUDYPŘÍTOMNÉ ENDOKRINNÍ DISRUPTORY Jiří Patočka ZSF JU v Českých Budějovicích Hotel Chopok, Demänovská dolina,
Pesticidy Obr.2 Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Chemie Téma : Organická chemie Název : Halogenderiváty – vlastnosti a použití.
TOXICKÉ LÁTKY VE VÝŽIVĚ
Areny.
Deriváty uhlovodíků sloučeniny odvozené od uhlovodíků náhradou vodíkových atomů jinými prvky nebo skupinami halogenderiváty kyslíkaté deriváty dusíkaté.
rozbor vod kovy ve vodách
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Halogenderiváty Autor: Ing. Světlana Hřibalová.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Areny.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
CHEMIE - Pesticidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Názvosloví derivátů uhlovodíků
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.24_Zivoni_prostredi_viry_bakterie.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
CHEMIE - Alkaloidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Pesticidy Obr.2 Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Biopotraviny.
Transkript prezentace:

Kumulativní jedy DDT a POPs

Kumulativní jedy Mají toxický charakter mají schopnost bioakumulace (hromadí se v těle) arzen, olovo, metanol, DDT, dioxiny, PCB…

POPs (perzistentní organické polutanty) Mají toxické vlastnosti jsou perzistentní (stálé) bioakumulují se dochází k depozicím v krajině mají škodlivé účinky na člověka či na životní prostředí

PCB Halogenderiváty bifenylu vzniklé náhradou atomů vodíku atomy chloru

Dioxiny Skupina čítající 75 sloučenin, z nichž nejznámější je 2, 3, 7, 8- tetrachlordibenzo- p- dioxin označovaný jako TCDD (dioxin) vznikají jako vedlejší produkt např. při výrobě PVC, ale i spalováním PVC, vinylových tapet apod. v zanedbatelném množství se uvolňují i při požárech lesů (1% dioxinů)

TCDD Jedna z nejjedovatějších látek denně přijímáme 120 pikogramů (vzduch, ale hlavně tukové tkáně) TCDD byl součástí i látky Agent Orange Hromadí se v tucích

DDT 1, 1, 1- trichlor- 2, 2- bis(4- chlorfenyl) ethan užívá se i název dichlordifenyltrichlorethan

Historie DDT poprvé syntetisován německým chemikem Othmarem Zeidlerem roku 1874 v roce 1939 Švýcar P. Müller objevil jeho vynikající insekticidní vlastnosti (1948 NC) od roku 1942 vyráběn jako Gesarol (pro ochranu rostlin) a Neocid (pro ochranu zdraví lidí) vojska VB a USA ho od roku 1942 používají proti vši šatní a komárům jako celosvětový insekticid používán od roku 1945 Rachel Carson: Silent Spring (Mlčící jaro), 1962 2000 Johanesburg, 2001 Stockholmská konference

Pozitiva DDT Drastický pokles onemocnění přenášených členovci (hlavně malárie) ochrana před zemědělskými škůdci levná výroba pomalý vznik rezistence, tedy i dnes velká účinnost

Negativa DDT Perzistentní, schopný bioakumulace patří mezi POP hydrofobní lipofilní uvažuje se o neurotoxicitě, karcinogenních, mutagenních a teratogenních účincích, poškozuje játra, ledviny, poruchy výměny sodných a draselných kationtů...

Současnost a DDT Používání DDT omezeno na vnitřní prostory může být dál vyráběno a používáno k ničení některých vektorů vyrábí se hlavně v Číně a Indii, odkud se vyváží asi do 22 rozvojových zemí u nás používán do roku 1984 proti vši dětské

Spotřeba DDT V roce 1981 se spotřebovalo 68000 tun, v roce 1990 už jen 2800 tun alternativní pesticidy jsou mnohem dražší a rychle ztrácí účinnost nadějí jsou výzkumy feromonů či obranných rostlinných látek