Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jaderná energie Jaderné zbraně.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jaderná energie Jaderné zbraně."— Transkript prezentace:

1 Jaderná energie Jaderné zbraně

2 Základní dělení Klasická jaderná zbraň – využívá štěpné reakce
Termonukleární zbraň (vodíková bomba) – využívá termonukleární reakce

3 Klasická zbraň Při štěpné reakci, která probíhá nekontrolovaně při výbuchu, se uvolňuje velké množství světla a tepla, které má za následek vznik velké tlakové vlny. Vedlejším produktem je zamoření prostoru radioaktivními látkami.

4 Termonukleární zbraň Při slučovací reakci se spojují jádra vodíku. Dochází k mnohonásobně většímu ničícímu efektu, než u klasické jaderné zbraně. Radioaktivní zamoření prostoru je menší.

5 Fáze výbuchu Svržení bomby nad územím protivníka a její výbuch v plánované výšce nad povrchem. Rychlé šíření světla, tepla a tlakové vlny. V místě výbuchu vzniká podtlak a vše je „vysáto“ do velké výšky nad povrch (cca 5 – 10km). Vzniká „atomový hřib“. Zamoření prostoru radioaktivními látkami v okruhu stovek km.

6 Použití jaderných zbraní
V roce 1945 použily ozbrojené síly USA třikrát jadernou zbraň. Jednou na svém území (stát Nové Mexiko) a pak 6. srpna v Hirošimě a 9. srpna v Nagasaki (Japonsko). Na území USA nebyly ztráty na lidských životech, v Japonsku bezprostředně po výbuchu zmizelo, zemřelo cca lidí v obou městech. Další ztráty v důsledku nemocí z ozáření v pozdějších letech.

7 Jaderné pokusy Do roku 1963 vlastnily jaderné zbraně USA, SSSR (Rusko), Velká Británie Mezinárodní dohodou (1963) byly zakázány pokusy s jadernými zbraněmi ve vzduchu, pod vodou a ve vesmíru. Je možné konat jaderné pokusy pod zemí. Dnes vlastní jaderné zbraně i Čína, Francie, Pakistán, Indie, Írán, Izrael a Severní Korea

8 Fotogalerie (vpravo výbuch v Nagasaki)

9 Bomba použitá v Hirošimě
Délka 3m Průměr 0,71m Hmotnost 4000kg Účinnost tun TNT


Stáhnout ppt "Jaderná energie Jaderné zbraně."

Podobné prezentace


Reklamy Google