Historie elektronového obalu atomu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STRUKTURA HMOTY.
Advertisements

VY_32_INOVACE_12 - ATOM A JEHO HISTORIE
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE 1 Stavba atomu
Atom Složení a struktura atomu Jádro atomu, radioaktivita
Částicové složení látek - atom a prvek
Fyzika atomového obalu
Tato prezentace byla vytvořena
Struktura atomů.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Model atomu.
ATOM Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Atom.
Struktura atomu.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH02/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: CHEMICKÉ LÁTKY A JEJICH.
ELEKTRONOVÝ OBAL ATOMU I
Jan Čebiš Vývoj modelu atomu.
Stavba atomu CH-1 Obecná chemie, DUM č. 3 Mgr. Radovan Sloup
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_18.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
VÝVOJ PŘEDSTAV O STAVBĚ ATOMU
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 9 Autor: Lenka Poláková
VY_52_INOVACE_02/1/6_Chemie STAVBA ATOMU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Od Démokrita po kvantově mechanický model atomu
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAtomy a záření.
Stavba atomu.
Digitální učební materiál
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_128_Atom AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Chemicky čisté látky.
ŠablonaIII/2číslo materiálu387 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
ATOM (NUCLEUS) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
OSOBNOSTI ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 283, zpracovala Marie Kupková.
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F18/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Atom aneb co o něm už vím.
Elektronická učebnice - II
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_346
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_STAVBA.
CHEMIE ATOM.
Molekula, atom, ion Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0101.
Stavba atomového jádra
Modely atomů Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0115.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Model atomu (Učebnice strana 45 – 47)
Didaktický učební materiál pro ZŠ
Model atomu 1nm=10-9m 1A=10-10m.
Stavba látek.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Hmota se skládá z malých, dále nedělitelných částic – atomů (atómós = nedělitelný) Tvar atomů – podle živlů Myšlenky - ověřeny za2500let.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_20_ Jaderná energie – co už víme o atomech.
6. ročník Látky a tělesa Složení látek.
Složení atomů a „PSP“ ??? Bohrův model Rutherfordův model
ATOM (NUCLEUS) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Elektronový obal atomu
stavba atomu – historie 1
Model atomu.
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_13
MODEL ATOMU Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_32.
Model atomu. Elektrování těles. Vypracoval: Lukáš Karlík
Vývoj názorů na atom Mgr. Kamil Kučera.
Elektronový obal.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Stavba atomu.
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
Stavba atomu.
Časticové zloženie látok
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_14
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Stavba atomového jádra
CHEMIE - Stavba atomu Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
Transkript prezentace:

Historie elektronového obalu atomu Vladislava Zubrová

Obsah Atomisté Daltonova atomová teorie J. J. Thomson E. Rutherford N. Bohr E. Schrődinger

Atomisté - atomy jsou nejmenší částečky hmoty - 5. stol. př. n. l., starověké Řecko - atomy jsou nejmenší částečky hmoty Leukippos z Miletu Demokritos - zakladatel atomismu - žák Leukippa - „atomos“ – řec. nedělitelný - zavedl pojem atom - rozmanité vlastnosti hmoty jsou důsledkem toho, že se atomy liší velikostí, formou a hmotností a zaujímají vůči sobě různé polohy - atomy se mohou srážet, spojovat a opět odlučovat

Daltonova atomová teorie John Dalton - 19. století - potvrdil Demokritovo učení o stavbě hmoty - během chemických dějů se atomy spojují, oddělují nebo přeskupují, nemohou zanikat nebo vznikat - atomy se slučují v poměrech malých celých čísel - nedostatky: - atomy téhož prvku se od sebe mohou lišit (izotopy…), shoduje se pouze počet protonů v jádře

Joseph John Thomson (1856–1940) Pudingový model atomu: atom je koule, která je rovnoměrně vyplněna hmotou s kladným nábojem uvnitř jsou pravidelně rozmístěny záporně nabité částice („puding s rozinkami“) navenek je atom elektroneutrální

Ernest Rutherford (1871–1937) Planetární model atomu: - kolem kladně nabitého jádra obíhají záporně nabité elektrony - elektrony se pohybují po blíže neurčitých kružnicích - atom je elektricky neutrální - nedostatky: - pohyb elektronů by musel být doprovázen vyzařováním elektromagnetického vlnění, tím by energie elektronů klesala a zmenšoval by se poloměr dráhy, až by byl elektron pohlcen jádrem

Niels Bohr (1885–1962) Bohrův model atomu: - elektrony obíhají kolem jádra po předem určených stacionárních drahách bez vyzařování energie - pokud se elektron chce dostat do energeticky vyšší dráhy, musí mu být dodána energie v podobě energetického kvanta (dávky) - pokud se vrací elektron z dráhy energeticky vyšší na nižší, musí tuto energii vyzářit - nedostatky: - platí pouze pro vodík a kationty s jedním elektronem

Erwin Schrődinger (1887-1961) Vlnově mechanický model atomu: - potvrzena hypotéza, že elektron má dualistický charakter (chová se jako částice i jako vlnění) - tento model je matematický, protože nelze určit přesně polohu elektronu v obalu

Seznam použitých zdrojů http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Leucippe_%28portrait%29.jpg [cit. 2012-10-20] http://www.aldebaran.cz/famous/people/Demokritos.html [cit. 2012-10-20] http://en.wikipedia.org/wiki/File:John_Dalton_Signature_c1827.svg [cit. 2012-10-20] http://www.aldebaran.cz/bulletin/2005_13_mic.php [cit. 2012-10- 20] MAREČEK, Aleš, HONZA, Jaroslav. Chemie pro čtyřletá gymnázia 1. díl. Brno: DaTaPrint, 1995, 200 s. ISBN 80-900066-6-3. ČIPERA, Jan. Základy obecné chemie. Praha: SPN, 1980, 334 s. GÄRTNER, Harald a kol. Kompendium chemie. Euromedia Group, 2007, 542 s. ISBN 978-80-242-2012-3.