Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_13

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_13"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_13 TÉMA: CHEMIE PRO 2. STUPEŇ ZŠ ČÍSLO PROJEKTU: CZ / /

2 Anotace Prezentace seznamuje žáky s historickým vývojem teorií o stavbě atomu. Seznamuje je s významnými učenci a vědci, kteří se zabývali stavbou atomu. Autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Gabriela Budínská.

3 Stavba atomu - historie
Řecký učenec Démokritos z Abdér (přibližně 460 – 370 př. n. l.) Byl filosofem a jedním z nejvýznamnějších starověkých učenců. Předpokládal, že se látky skládají z nejmenších, neviditelných, nedělitelných, neměnných a tedy i nezničitelných tělísek, Které nazval atomy (z řeckého atomos = nedělitelný). Ty se pohybují a je jich nekonečné množství.

4 Robert Boyle (1627 – 1691) Byl anglický přírodovědec,
chemik, fyzik a vynálezce. Jeden ze zakladatelů moderní chemie. Za základní stavební částice látek považoval chemické prvky, které není již možné rozdělit na látky jednodušší. Definoval chemické pojmy prvek, směs a sloučenina.

5 John Dalton (1766 – 1844) Byl anglický chemik a fyzik.
Vytvořil atomovou teorii podle níž jsou veškeré látky tvořené atomy, což jsou velmi malé, neměnné a nedělitelné částice.

6 Ernest Rutherford (1871 – 1937) Byl novozélandský fyzik, později
žijící v Anglii. Je zakladatelem jaderné fyziky. Věnoval se výzkumu radioaktivního rozpadu chemických prvků. Objevil, že atom není stejnorodá koule, ale že jeho struktura odpovídá tzv. planetárnímu modelu. Prokázal, že se atomy skládajíz kladně nabitého jádra s kladně nabitými částicemi - protony a záporně nabitého obalu obsahujícího záporně nabité částice – elektrony.V roce 1908 získal Nobelovu cenu za chemii.

7 James Chadwick (1891 – 1974) Byl anglický fyzik. Objevil
v jádře atomu částici bez elektrického náboje. Ta byla nazvána neutron. V roce 1935 obdržel Nobelovu cenu za fyziku.

8 Použité zdroje Obrázky z otevřené galerie Microsoft Office.
BENEŠ, Pavel, Václav PUMPR a Jiří BANÝR. Základy chemie pro 2. stupeň základní školy, nižší ročníky víceletých gymnázií a střední školy. Vyd. 2. Ilustrace Naděžda Lexová, Miroslava Jakešová. Praha: Fortuna, 1996c1993, 2 sv. ISBN ADAMKOVIČ, Emil. Chemie pro sedmý ročník základní školy. 5. přeprac. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1990, 125 s. Učebnice pro základní školy (Státní pedagogické nakladatelství). ISBN WERTHEIM, Jane, Chris OXLADE a John WATERHOUSE. Ilustrovaný přehled chemie. [1. vyd.]. Překlad Petr Pánek. Ilustrace Kuo Kang Chen. Ostrava: Blesk, 1994, 128 s., barev. vyobr. ISBN X.


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_13"

Podobné prezentace


Reklamy Google