Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_14

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_14"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_14 TÉMA: CHEMIE PRO 2. STUPEŇ ZŠ ČÍSLO PROJEKTU: CZ / /

2 Anotace Prezentace seznamuje žáky se stavbou atomu, jeho jádra a obalu. Informuje žáky o částicích tvořících atom (proton, elektron, neutron), vysvětluje určování jejich počtu v jednotlivých atomech chemických prvků. Autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Gabriela Budínská.

3 Stavba atomu Atom (z řeckého átomos = nedělitelný) je základní stavební částice hmoty, kterou již nelze chemickou cestou dále dělit (ovšem fyzikálními prostředky ano - např. jadernou reakcí). Atomy jsou velmi malé částice s průměrem okolo 0, m. Atom určuje vlastnosti daného chemického prvku. Každý atom se skládá z jádra a obalu.

4 Jádro atomu Jádro atomu je kladně nabité. Jádro se skládá
protony neutrony značíme p značíme n0 částice s nejmenším částice bez elektrického kladným elektrickým náboje nábojem Hmotnost obou částic je přibližně stejná. Částice jsou k sobě pevně poutány jadernými silami.

5 Obal atomu Obal atomu je záporně nabitý.
Obal atomu se skládá z elektronů. - značíme e- - částice s nejmenším záporným elektrickým nábojem -v porovnání s částicemi jádra mají nepatrnou hmotnost (2 000 : 1) Mezi jádrem a obalem působí přitažlivé elektrické síly.

6 Elektrony Elektrony se pohybují kolem jádra v elektronových vrstvách (slupkách) – atomy mohou obsahovat – 7 vrstev. Nejvzdálenější (elektrony obsazená) vrstva od jádra se nazývá valenční vrstva a elektrony v ní obsažené označujeme jako valenční elektrony – ty mají zásadní význam pro vlastnosti prvků. První vrstva je plně obsazená, jsou-li v ní 2 elektrony. Druhá vrstva je plně obsazená, je-li v ní 8 elektronů. Vrstvy se elektrony obsazují postupně.

7 Atom Atom je elektroneutrální částice (bez náboje).
Počet protonů v jádře atomu je roven počtu elektronů v jeho obalu. Počet protonů je určen hodnotou protonového čísla (označuje se Z a píše se jako levý dolní index před chemickou značkou prvku – např. 11Na). V jádře je různý počet neutronů – může odpovídat počtu protonů, být vyšší či nižší. Počet protonů a neutronů v jádře udává nukleonové číslo (označuje se A a píše se jako levý horní index před chemickou značkou prvku – např. 23Na).

8 Použité zdroje BENEŠ, Pavel, Václav PUMPR a Jiří BANÝR. Základy chemie pro 2. stupeň základní školy, nižší ročníky víceletých gymnázií a střední školy. Vyd. 2. Ilustrace Naděžda Lexová, Miroslava Jakešová. Praha: Fortuna, 1996c1993, 2 sv. ISBN ŠKODA, Jiří a Pavel DOULÍK. Chemie 8: pro základní školy a víceletá gymnázia : učebnice. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2006, 136 s. ISBN WERTHEIM, Jane, Chris OXLADE a John WATERHOUSE. Ilustrovaný přehled chemie. [1. vyd.]. Překlad Petr Pánek. Ilustrace Kuo Kang Chen. Ostrava: Blesk, 1994, 128 s., barev. vyobr. ISBN X.


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_14"

Podobné prezentace


Reklamy Google