PHP PHP - úvod - 02 Mgr. Josef Nožička IKT PHP www.zlinskedumy.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IKT PHP PHP Tvorba formuláře - 10 Mgr. Josef Nožička
Advertisements

HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. Jazyk PHP (Hypertext PreProcessor) je intepretovaný jazyk určený pro web. Je celkem jednoduchý, snadno přenositelný.
PHP Souhrnné cvičení Mgr. Josef Nožička IKT PHP
Ing. Bohuslava Vitekerová
PHP Práce se soubory v PHP - 13
ACCESS IMPORT TABULKY Z EXCELU- 04 Ing. Jana Horáková IKT MS Office
PHP Podmíněné příkazy v PHP - 06
PHP Cyklické příkazy v PHP - 08
Algoritmizace a programování Podprogramy v Delphi - 10
PHP Zpracování formuláře v PHP - 11 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
Algoritmizace a programování Operátory a příkazy v Delphi - 07
PHP PHP – základy syntaxe (část 1) - 03 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
Tvorba webových aplikací
Apache Tomcat Vlastimil Flegl. Apache Tomcat  Kontejner servletu  Bezproblémový běh Java aplikací na serveru  Tomcat – nadstavba serveru Apache  Verze.
Algoritmizace a programování Podmíněné a cyklické příkazy- 08
PHP – Základy programování
PHP PHP – základy syntaxe (část 2) - 04 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
PHP Souhrnné cvičení Mgr. Josef Nožička IKT PHP
Algoritmizace a programování Třídící algoritmy - 12
Excel úpravy grafu, karta Návrh
Excel export a import dat. Import dat z webu.
Jazyk PHP Programovací jazyk PHP (Hypertext preprocessor) je skriptovací jazyk, který běží na straně serveru. KLIENT - SERVER Server posílá do vašeho počítače.
Algoritmizace a programování Objektově orientované programování - 16 Mgr. Josef Nožička IKT Algoritmizace a programování
Algoritmizace a programování Binární soubory - 14 Mgr. Josef Nožička IKT Algoritmizace a programování
POČÍTAČOVÁ GRAFIKA ÚPRAVA FOTOGRAFIÍ – ZÁKLADNÍ ÚPRAVY ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
Programovatelné automaty princip činnosti PLC 03
WWW – hypertextový informační systém
MS OFFICE - WORD TEXTOVÉ EDITORY Ing. Petr Hanáček
Úvod do JavaScriptu JavaScript je p JavaScript je programovací jazyk, který se používá na webových stránkách. JavaScript je typu KLIENT - KLIENT To znamená,
PHP Souhrnné cvičení Mgr. Josef Nožička IKT PHP
Procentový počet Prezentace_12
PHP PHP a MySQL - 15 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
Algoritmizace a programování Vývojové diagramy - 03
ILUSTRACE VE WORDU Ing. Petr Hanáček MS OFFICE - WORD
POČÍTAČOVÁ GRAFIKA PROGRAMY A NÁSTROJE PRO PRÁCI S VEKTOROVOU GRAFIKOU 3 ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
ACCESS DOTAZY Ing. Jana Horáková IKT MS Office
POČÍTAČOVÁ GRAFIKA DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT 1 ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
Algoritmizace a programování Úvod do Delphi - 04 Mgr. Josef Nožička IKT Algoritmizace a programování
Kalkulace zboží Prezentace_16 Mgr. Silva Vaňková OPČ_Kalkulace zboží
Algoritmizace a programování Algoritmizace – základní pojmy - 01
ÚVOD DO ELEKTROTECHNICKÉHO MĚŘENÍ
Access Vysvětlení pojmu databáze - 01
Algoritmizace a programování Textové soubory - 13 Mgr. Josef Nožička IKT Algoritmizace a programování
PRVNÍ POMOC POLOHOVÁNÍ ZRANĚNÝCH 11
POČÍTAČOVÁ GRAFIKA ÚPRAVA FOTOGRAFIÍ – ÚPRAVA ČERVENÝCH OČÍ ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
PHP Souhrnné cvičení Mgr. Josef Nožička IKT PHP
Jak vytvořit webovou stránku HTML Je základ každé webové stránky. Naučit se jej není složité a můžete říct „tento web jsem udělal/a já“
ACCESS ÚVOD DO PROGRAMU - 02 Ing. Jana Horáková IKT MS Office
Excel úpravy grafu, karta Rozložení
Programovatelné automaty AD převodníky 11
ACCESS DOTAZY Ing. Jana Horáková IKT MS Office
ÚPRAVA TABULKY VE WORDU
Ing. Bohuslava Vitekerová
IKT MS Office Access Dotazy Ing. Jana Horáková
Přístup k databázím z WWW PHP+MySQL. Síť WWW je v současné době místem pro dynamické, často databázemi řízené webové aplikace. Tvorba webového serveru.
POČÍTAČOVÁ GRAFIKA ÚPRAVA FOTOGRAFIÍ – ÚPRAVA KŘIVĚ NAFOCENÝCH FOTOGRAFIÍ ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
IKT MS Office Access Formuláře Ing. Jana Horáková
IKT MS Office Access Sestavy Ing. Jana Horáková
ACCESS SESTAVY Ing. Jana Horáková IKT MS Office
Excel export a import dat. Import ze souboru.
POČÍTAČOVÁ GRAFIKA ÚPRAVA FOTOGRAFIÍ - RETUŠE ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20. století – Odkrývačka Pavel Šupka
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
ACCESS DOTAZY Ing. Jana Horáková IKT MS Office
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
Tvorba webu Zdeněk Malý.
PROSTŘEDÍ MICROSOFT WORD 2003
ODSTAVEC Ing. Petr Hanáček MS OFFICE - WORD
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_034.ICT.34 Tvorba webových stránek – PHP technologie.
Transkript prezentace:

PHP PHP - úvod - 02 Mgr. Josef Nožička IKT PHP

AnotaceMateriál seznamuje žáky s charakteristikou skriptovacího jazyka PHP a nástroji, potřebnými pro jeho podporu. Musí být doplněn výkladem. AutorMgr. Josef Nožička (Autor) JazykČeština Očekávaný výstup26–41-M/01 Elektrotechnika M/01 Technické lyceum Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slovaPHP, webový server, instalace Druh učebního materiáluPrezentace Druh interaktivityKombinované Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzděláváníodborné vzdělávání Typická věková skupina let Vazby na ostatní materiályJe součástí IKT.

Charakteristika PHP PHP (Personal Home Page) je skriptovací programovací jazyk, určený především pro programování dynamických webových stránek a webových aplikací. Lze jej však použít i k tvorbě konzolových a desktopových aplikací. Mezi hlavní výhody jazyka PHP patří, že je nezávislý na použité platformě. Rozdíly v různých operačních systémech se omezují jen na několik systémově závislých funkcí a skripty lze tak většinou mezi operačními systémy přenášet bez jakýchkoli úprav.

Interpretace PHP PHP je programovací jazyk, který pracuje na straně serveru. Znamená to, že PHP skript je nejprve zpracován serverem a takto zpracovaný výsledek je pak odeslán prostřednictvím webového prohlížeče klientovi. To je rozdíl například oproti JavaScriptu, kde je zdrojový kód interpretován až na straně klienta. Zdrojový kód PHP (uložený v souboru s příponou.php) nelze na rozdíl od JavaScriptu či HTML zobrazit.

PHP editory Kód PHP je možno psát v podstatě v jakémkoliv editoru, podobně jako HTML. Je však přece jen pohodlnější, pokud použijeme některý z editorů, který usnadňuje orientaci v PHP kódu díky zvýrazněné syntaxi, případně dovede správnost syntaxe přímo zkontrolovat. Mezi takové například patří:  PSPad  PHPEd  Rapid PHP Editor

Instalace a konfigurace PHP Abychom mohli na svém počítači PHP skript (napsaný v libovolném editoru) spustit, potřebujeme k tomu některé podpůrné nástroje. Těmito nástroji jsou:  knihovny PHP  webový server (Apache)  databáze (MySQL)

Knihovny PHP Knihovny (zdrojová data) PHP snadno stáhneme například ze stránky Stažený zkomprimovaný soubor pak rozbalíme do některého z adresářů (obvykle se používá c:\php). Po nahrání těchto souborů je někdy ještě potřeba udělat drobné zásahy do konfiguračního souboru php.ini (zpravidla v nastavení cesty k některým knihovnám). Podrobný návod, jak to provést, lze nalézt v manuálech, dostupných na webu nebo v učebnicích PHP.

Webový server, databáze Webový server je potřebný pro prezentaci stránek, vytvořených pomocí PHP, ve webovém prohlížeči. Nejznámější a nejpoužívanější je v současné době webový server Apache, jehož instalátor lze nalézt například na stránce Databázový systém je potřebný, pokud PHP skript pracuje s daty, které si ukládá do databáze, případně je z ní načítá. Nejčastěji se ve spojení s PHP používá databázový systém MySQL, který je na webu dostupný zdarma. Je však možno používat i jiné systémy, jako například Postgree nebo Oracle.

PHPTriad Jak již bylo řečeno, nejoblíbenější kombinací je ve spojení s PHP webový server Apache a databázový systém MySQL. Všechny tyto 3 kombinace jsou obsaženy v programovém balíku s názvem PHPTriad. Instalace PHP s pomocí PHPTriad má rovněž tu výhodu, že se uživatel nemusí starat o konfiguraci a vzájemnou spolupráci jednotlivých aplikací, proto se tento způsob doporučuje zejména pro začátečníky. Nevýhodou naopak je, že v programovém balíku PHPTriad většinou nejsou zahrnuty nejnovější verze jednotlivých aplikací (zejména PHP a Apache).

Ukládání a prohlížení PHP skriptů Chceme-li si na svém počítači prohlížet či odlaďovat stránky,vytvořené s pomocí PHP, je třeba provést následující kroky: 1. spustit webový server Apache (kliknutím na příslušnou ikonu v panelu nástrojů nebo na soubor apache.exe ve složce apache) 2. všechny soubory, které obsahují PHP skripty, zkopírovat do složky c:\apache\htdocs 3. spustit libovolný webový prohlížeč, do url adresy napsat slovo localhost a poté kliknout na název souboru, který příslušný PHP skript obsahuje.

Zdroje BRÁZA, Jiří. PHP 5: začínáme programovat. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2005, 244 s. ISBN X. Wikipedie: PHP. [online] [cit ]. Dostupné z: