Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PHP Zpracování formuláře v PHP - 11 Mgr. Josef Nožička IKT PHP www.zlinskedumy.cz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PHP Zpracování formuláře v PHP - 11 Mgr. Josef Nožička IKT PHP www.zlinskedumy.cz."— Transkript prezentace:

1 PHP Zpracování formuláře v PHP - 11 Mgr. Josef Nožička IKT PHP www.zlinskedumy.cz

2 AnotaceMateriál poskytuje žákům metodický návod, jak s pomocí PHP skriptu zpracovávat odeslaný formulář. Musí být doplněn výkladem. AutorMgr. Josef Nožička (Autor) JazykČeština Očekávaný výstup26–41-M/01 Elektrotechnika 78-42-M/01 Technické lyceum Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slovaFormulář, tag, atribut Druh učebního materiáluPrezentace Druh interaktivityKombinované Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzděláváníodborné vzdělávání Typická věková skupina16 - 19 let Vazby na ostatní materiályJe součástí IKT.

3 Přístup k datům Zpracování formuláře provádí PHP skript, jehož jméno je napsáno v tagu u atributu action. Tomuto skriptu přijdou po odeslání data z formuláře a může s nimi naložit dle libosti. Data z každého prvku formuláře jsou přitom uložena v proměnné, jejíž název je stejný jako jméno tohoto prvku. Příklad: Součástí formuláře je prvek: Uživatelem zapsaný text v textovém poli se uloží do proměnné $jmeno

4 Přístup k datům – část 2 Takový jednoduchý odkaz na formulářovou proměnnou, jaký byl zmíněn v předchozím snímku, je však možný pouze za předpokladu, že v konfiguračním souboru PHP.INI je provedeno nastavení: register_globals = on U většiny serverů je však obvykle nastavena opačná hodnota off. V takovém případě je nutno odkazovat se na formulářovou proměnnou jedním z níže uvedených způsobů: $_POST [“jmeno“]// je-li použita odesílací metoda POST $_GET [“jmeno“]// je-li použita odesílací metoda GET $_REQUEST [“jmeno“]// nezáleží na uvedené odesílací metodě

5 Příklad formuláře

6 Zpracování formuláře První 3 prvky jsou vytvořeny pomocí tagu input s atributem text: Nyní si ukážeme, jakým způsobem budou zpracována data, zadaná pomocí formuláři z předchozího obrázku. Do formulářových proměnných se v tomto případě uloží text, napsaný v textovém okně. Např.: $_REQUEST["jmeno"] Jan $_REQUEST["prijmeni"]Novák $_REQUEST["vek"]23

7 Zpracování formuláře – část 2 Dalšími 2 prvky jsou radio a checkbox: muž žena Internát: Do proměnné $_REQUEST[“pohlavi“] se uloží odpovídající value hodnota, tedy v tomto případě m, je-li označen muž a z, je-li označena žena. Do proměnné $_REQUEST[“internat“] se uloží hodnota true, bude-li okno označené, v opačném případě pak hodnota false.

8 Zpracování formuláře – část 3 Nejsložitějším prvkem pro zpracování je výběrové pole: angličtina němčina ruština Při umožnění vícenásobného výběru (vyjádřeno atributem multiple) je potřeba formulářovou proměnnou jazyky interpretovat jako pole. Do proměnné $_REQUEST[“jazyky“] se pak uloží odpovídající value hodnoty všech vybraných řádků. Např. budou-li vybrány angličtina a němčina, uloží se sem 1 a 2.

9 Zpracování formuláře – část 4 Posledními 2 prvky na formuláři z obrázku jsou textarea a submit: Do proměnné $_REQUEST[“zaliby“] se uloží text, zapsaný do textového okna (jako jeden řetězec, bez ohledu na rozložení na řádky). V proměnné $_REQUEST[“ok“] bude uložena hodnota false, dokud nedojde k odeslání dat. Po kliknutí na odesílací tlačítko se hodnota false změní na true.

10 Zdroje BRÁZA, Jiří. PHP 5: začínáme programovat. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2005, 244 s. ISBN 80-247-1146-X.


Stáhnout ppt "PHP Zpracování formuláře v PHP - 11 Mgr. Josef Nožička IKT PHP www.zlinskedumy.cz."

Podobné prezentace


Reklamy Google