Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MECHANICKÉ VLNĚNÍ 20. Mechanické vlnění – příklady II.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MECHANICKÉ VLNĚNÍ 20. Mechanické vlnění – příklady II."— Transkript prezentace:

1 MECHANICKÉ VLNĚNÍ 20. Mechanické vlnění – příklady II.
KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY MECHANICKÉ VLNĚNÍ 20. Mechanické vlnění – příklady II. Mgr. Marie Šiková

2 Anotace Materiál opakuje a procvičuje základní pojmy a vztahy z nauky o mechanickém vlnění. Materiál pracuje interaktivně. Materiál může být doplněn výkladem učitele, ale umožňuje také použití pro samostatnou práci žáků. Autor Konzultant pro PC grafiku Mgr. Marie Šiková RNDr. Jan Hrdý, Ph.D. Jazyk Čeština Očekávaný výstup 23-41-M/01 Strojírenství 26–41-M/01 Elektrotechnika Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Mechanické vlnění, vlnová délka, rychlost šíření vlnění, frekvence vlnění Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina let Vazby na ostatní materiály KVJ (kmitavé a vlnové jevy)

3 20. Mechanické vlnění – příklady II.
20.1 Dva body ležící na přímce, podél níž se šíří vlnění, jsou ve vzájemné vzdálenosti 25 mm a kmitají s fázovým rozdílem 30°. Určete vlnovou délku vlnění. a) Vypočítejte fázový rozdíl obou kmitání: (mez)

4 b) Určete vlnovou délku vlnění: (mez)
c) Proveďte diskusi získaného řešení: (mez)

5 d) Udělejte náčrtek (pro několik dvojic bodů): 2 x (mez)

6 20.2 Zdroj vlnění koná netlumené kmity, které lze popsat rovnicí {y} = 0,05 sin 500p{t}, jestliže délku vyjadřujeme v metrech a čas v sekundách. Vlnění se šíří ze zdroje ve směru přímky rychlostí o velikosti 300 m.s-1. S jakou frekvencí a periodou kmitá zdroj vlnění a jakou okamžitou výchylku má bod vzdálený 60 cm od zdroje v čase 0,01 s od začátku kmitání zdroje. a) Výpočet frekvence a periody kmitání zdroje: (mez)

7 b) Výpočet okamžité výchylky ve vzdálenosti x: (mez)

8 c) Udělejte náčrtek časového průběhu: (mez)

9 Literatura LEPIL, Oldřich, Milan BEDNAŘÍK a Miroslava ŠIROKÁ. Fyzika: Sbírka úloh pro střední školy. 3. vyd. Praha: Prometheus, ISBN LEPIL, Oldřich, Milan BEDNAŘÍK a Radmila HÝBLOVÁ. Fyzika pro střední školy II. 3. vyd. Praha: Prometheus, ISBN LEPIL, Oldřich. Fyzika pro gymnázia: Mechanické kmitání a vlnění vyd. Praha: Prometheus, ISBN


Stáhnout ppt "MECHANICKÉ VLNĚNÍ 20. Mechanické vlnění – příklady II."

Podobné prezentace


Reklamy Google