Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Algoritmizace a programování Binární soubory - 14 Mgr. Josef Nožička IKT Algoritmizace a programování www.zlinskedumy.cz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Algoritmizace a programování Binární soubory - 14 Mgr. Josef Nožička IKT Algoritmizace a programování www.zlinskedumy.cz."— Transkript prezentace:

1 Algoritmizace a programování Binární soubory - 14 Mgr. Josef Nožička IKT Algoritmizace a programování www.zlinskedumy.cz

2 AnotaceMateriál poskytuje žákům ucelený přehled příkazů pro práci s binárními soubory. Musí být doplněn výkladem. AutorMgr. Josef Nožička (Autor) JazykČeština Očekávaný výstup26–41-M/01 Elektrotechnika 78-42-M/01 Technické lyceum Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slovaSoubor, proměnná, record Druh učebního materiáluPrezentace Druh interaktivityKombinované Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzděláváníodborné vzdělávání Typická věková skupina16 - 19 let Vazby na ostatní materiályJe součástí IKT.

3 Charakteristika binárního souboru Jak už bylo zmíněno v učebním textu, věnovaném textovým souborům, mezi binárními a textovými soubory je několik zásadních rozdílů. Binární soubory na rozdíl od textových nejsou při zobrazení v textovém editoru čitelné (nelze je v textovém editoru ani vytvořit) a nejsou členěny na řádky. Pro programátora je však nejdůležitější rozdíl v tom, že zatímco textový soubor se prochází sekvenčně, u binárního můžeme pozici následující operace (čtení/zápis) přímo nastavit. Z těchto důvodů jsou některé příkazy, používané pro práci s binárními soubory, odlišné oproti příkazům pro textové soubory.

4 Deklarace binárního souboru Binární soubor se deklaruje pomocí klíčových slov file of, za které se uvede název datového typu, jenž určuje strukturu souboru. Pro tyto účely se nejčastěji používá strukturovaný datový typ record, který může obsahovat položky různého typu. Definice typu record se provádí v programové jednotce, uvozené klíčovým slovem type.

5 Příklad deklarace type student=record prijmeni, jmeno:string[15]; trida:string[3]; obor:string[20]; prumer:real; end; var f: file of: student; st: student; {proměnná st bude využita při práci se souborem pro čtení a zápis dat}

6 Příkazy pro binární soubory I. U následujícího přehledu příkazů pro práci s binárními soubory použijeme proměnné, deklarované u příkladu z předchozího snímku (f, st). assignfile(f,‘studenti.dat‘) - příkaz asociuje proměnnou f s příslušným jménem souboru (není-li před jménem uvedena cesta k souboru, bude se nacházet ve stejné složce jako celý program) reset(f)- otevření souboru pro čtení i zápis (rozdíl oproti textovému souboru) rewrite(f)- otevření souboru pro zápis

7 Příkazy pro binární soubory II. Čtení ze souboru : read(f,st) -při čtení ze souboru se vždy přečte celý blok (odpovídající paměťové velikosti příslušného typu record) naráz Zápis do souboru : write(f,st) - zapíše se celý blok naráz Poznámka: Jelikož binární soubory nejsou členěny na řádky, odpadají zde všechny příkazy s koncovkou ln (readln, writeln, eoln).

8 Příkazy pro binární soubory III. Následující příkazy fungují u binárních souborů úplně stejně jako u souborů textových: eof(f) - funkce, která testuje konec souboru (při konci souboru vrací hodnotu true, v opačném případě false) closefile(f)- uzavření souboru erase(f)- odstranění souboru (pro tento úkon je rovněž možno použít příkaz deletefile) rename(f,‘novy.dat‘)- přejmenování souboru

9 Příkazy pro binární soubory IV. Naopak níže uvedené příkazy lze použít pouze u binárních souborů (u textových nikoliv): seek(f,0) - přesné nastavení pozice (druhý parametr udává číslo pozice, 0 znamená začátek souboru) filesize(f) - funkce, udávající velikost souboru (aktuální počet zapsaných záznamů) filepos(f) - funkce, udávající číslo aktuální pozice

10 Binární soubory - příklad begin st.jmeno:=‘Jan‘; st.prijmeni:=‘Novák‘; st.trida:=‘1.E‘; st.obor:=‘Elektrotechnika‘; st.prumer:=1.85; assignfile(f,‘studenti.dat‘); reset(f); seek(f,filesize(f));{nastavení pozice na konec souboru} write(f,st); closefile(f); end; Následující část programu ukazuje, jakým způsobem se provádí zápis dat do binárního souboru.

11 Zdroje KADLEC, Václav. Učíme se programovat v Delphi a jazyce Object Pascal. Praha: Computer Press, 2001, ISBN 80-722-6245-9. PÍSEK, Slavoj. Delphi-začínáme programovat: podrobný průvodce začínajícího uživatele. Praha: Grada, 2002, ISBN 80-247-0547-8.


Stáhnout ppt "Algoritmizace a programování Binární soubory - 14 Mgr. Josef Nožička IKT Algoritmizace a programování www.zlinskedumy.cz."

Podobné prezentace


Reklamy Google