Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Úvod do JavaScriptu JavaScript je p JavaScript je programovací jazyk, který se používá na webových stránkách. JavaScript je typu KLIENT - KLIENT To znamená,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Úvod do JavaScriptu JavaScript je p JavaScript je programovací jazyk, který se používá na webových stránkách. JavaScript je typu KLIENT - KLIENT To znamená,"— Transkript prezentace:

1 Úvod do JavaScriptu JavaScript je p JavaScript je programovací jazyk, který se používá na webových stránkách. JavaScript je typu KLIENT - KLIENT To znamená, že běží na straně klienta. Veškerý kód zpracovává vlastní počítač. Používá se pro tvorbu dynamických webových aplikací. Je postaven na základech jazyka Java a C.

2 Výhody jazyka JavaScript JavaScript je jazyk jednoduchý na pochopení Veškeré skriptování vykonává na straně klienta. K činnosti nepotřebujeme server. Podobná syntaxe jazyku Java a C. Je to jazyk interpretovaný a objektový, tzn. že se nemusí kompilovat a využívá zabudovaných objektů v prohlížeči. Je k dispozici velké množství již hotového kódu

3 Nevýhody jazyka JavaScript JavaScript je jazyk interpretovaný Interpretovaný jazyk Je překládán až za běhu programu Je pomalejší, ale nemá tak velké formální požadavky Překládají se interpretrem, ten instrukce zároveň při překladu provádí a to vše na straně serveru. Jazyk JavaScript je závislý na daném prohlížeči Je tzv. case sensitivní. To znamená, že záleží na velikosti písma v zápisu kódu.

4 Nevýhody jazyka JavaScript JavaScript neumí přistupovat k souborům. Uživatel na svém počítači může JavaScript zakázat a tím dojde k nefunkčnosti webových stránek. Prohlížeč na straně klienta nemusí podporovat JavaScript. Neumí uložit žádná data (kromě cookies)

5 Nejčastější aplikace psané v JavaScriptu Vstupní kontrola formulářových dat Reakce na události vyvolané uživatelem Dynamické stránky Hodiny Dynamická změna obrázků apod.

6 Schéma komunikace PHP Skript se zpracuje v prohlížeči WWW prohlížeč Server WWW server HTTP Obr. 1 HTML+skript

7 Otázky k opakování 1. Vysvětlete co je to JavaScript? 2. Kde se zpracovává kód JavaScriptu? 3. Jaké jsou výhody JavaScriptu? 4. Jaké jsou nevýhody JavaScriptu? 5. Co znamená pojem interpretovaný jazyk?

8 Použité zdroje JANOVSKÝ, Dušan. Www.jakpsatweb.cz: JavaScript: „Návody na použití jazyka“ [online]. 9. února 2013 13:30. Dostupný z WWW: http://www.jakpsatweb.cz/javascript/ http://www.jakpsatweb.cz/javascript/ Použité obrázky: Vlastní


Stáhnout ppt "Úvod do JavaScriptu JavaScript je p JavaScript je programovací jazyk, který se používá na webových stránkách. JavaScript je typu KLIENT - KLIENT To znamená,"

Podobné prezentace


Reklamy Google